Connect with us

ROMÂNIA

ZIUA ARMATEI ROMÂNE. Iohannis a depus flori la Monumentul Eroilor de la Păuliş

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a depus, duminică dimineață, o coroană de flori la Monumentul Eroilor de la Păuliș, Arad.

Alocuțiunea susținută de șeful statului:

„Mulţumesc, domnule Primar,

Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean,

Domnule Prefect,

Domnilor parlamentari,

Înlatpreasfinţia Voastră,

Doamnelor şi domnilor generali, amirali, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi, studenţi şi elevi militari, funcţionari publici şi personal civil,

Distinşi veterani de război,

Doamnelor şi domnilor cadre militare în rezervă şi în retragere,

Dragi arădeni,

Sărbătorim astăzi, 25 octombrie, Ziua Armatei României. Se cuvine să ne aplecăm cu gratitudine, respect și mândrie asupra semnificației acestui moment atât pentru cei care slujesc sub drapelul tricolor, cât și pentru întreaga națiune.

Este o zi a cinstirii memoriei eroilor noștri, care și-au sacrificat viața pentru ca acest neam să dăinuiască de-a lungul istoriei, celor care s-au dedicat apărării patriei, care au contribuit prin jertfa lor la formarea naţiunii şi a statului român, dar și celor care au căzut la datorie în misiuni internaționale în numele unor valori și principii universale.

Alegem să marcăm această zi în locuri simbolice, încărcate de istorie, pentru a fi astfel mai aproape de eroii noștri, mai conștienți de ce înseamnă sacrificiu și dăruire și mai atenți la lecțiile trecutului. De aceea, am vizitat astăzi monumentul eroilor de la Păuliș, unde la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial o mână de elevi militari au ținut piept, prin curajul și dragostea lor de țară, inamicilor mult mai numeroși și mai bine înarmați.

Nu putem să cinstim memoria acestor eroi altfel decât ducând mai departe moștenirea lor, prețuind valorile pentru care s-au jertfit și iubind această țară, așa cum au făcut-o ei.

3 1

Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de partenerii noștri americani, care se află aici pentru un exercițiu militar comun. Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii are o expresie practică, pe care dorim să o consolidăm și să o extindem pe latura sa militară, dar și pe celelalte dimensiuni.

Doamnelor și domnilor,

25 octombrie poate fi, mai presus de orice, o zi în care celebrăm patriotismul și ne uităm cum se manifestă acesta pentru fiecare dintre noi. Cred că patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează. Patriotismul își găsește expresia în lucruri simple, în faptul că îți faci treaba cu onestitate, că respecți legea, că îți pasă de cei care te-au ales să-i reprezinți. Așa se construiește încrederea. Și nu întâmplător Armata este printre instituțiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetățenilor. Mi-aș dori ca și celelalte instituții publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata.

Urmează curând construcția bugetului pentru anul 2016. Dintr-un anumit punct de vedere acesta va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate, la începutul anului, Acordul privind creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017. În acest proces, anul 2016 ar trebui să aducă o primă etapă de creștere.

Ar fi o dovadă de respect față de un angajament public, față de obligațiile asumate ca stat membru NATO, față de Armată și față de cetățeni, prin preocuparea pentru securitate națională și înțelegerea cerințelor pe care le impune actualul context internațional.

La rândul său, orice alocare de resurse suplimentare va trebui să fie dublată de un proces inovator, riguros și coerent de planificare și de o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare. Acestea ar urma să conducă la o mai bună adaptare a structurii de forţe și la dezvoltarea de capabilităţi care să răspundă noilor realități strategice.

Faptul că ne aflăm într-un context de securitate schimbat, cu evoluții imprevizibile și riscuri, face ca astăzi tema securității naționale să fie una actuală și de interes pentru publicul larg mai mult decât oricând. România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere. Avem această responsabilitate în primul rând în raport cu cetățenii noștri, dar și în calitate de stat membru NATO.

2

România știe ce vrea, avem un cadru solid în care operăm – este vorba de Strategia Națională de Apărare a Țării adoptată anul acesta. Avem un plan de implementare a ei, de asemenea aprobat.

Instituțiile statului, și nu mă refer doar la cele din zona de securitate națională și apărare, știu care sunt pașii de urmat.

Privim astăzi NATO ca pe un reper de stabilitate și ca pe o garanție de securitate pentru România. Dar NATO suntem noi, fiecare dintre statele membre. Credibilitatea și forța noastră vine din capacitatea de a ne respecta angajamentele unii față de alții, ca parteneri.

La începutul lunii noiembrie vom găzdui la București o reuniune a șefilor statelor membre NATO din Flancul Estic. Acest eveniment reafirmă angajamentul nostru pentru cooperarea în regiune și pentru contribuția activă a României la securitatea colectivă în cadrul Alianței.

4

Doamnelor și domnilor,

Armata României a fost pilonul principal al proceselor de integrare euro-atlantică, concomitent cu modernizarea cadrului legislativ şi transformarea sa într-o instituţie modernă, puternică şi eficientă, capabilă să contribuie la creşterea locului şi rolului ţării noastre de furnizor de securitate la nivel regional.

Prestigiul Armatei noastre s-a construit în timp prin devotament și profesionalism. În ultimii ani, Armata română şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, fapt apreciat în mod deosebit de aliaţii şi de partenerii internaţionali. Unii dintre militarii noștri au plătit cu prețul vieții ducerea la bun sfârșit a misiunilor, iar pe sacrificiul lor se clădeşte unitatea, coeziunea şi loialitatea unei instituţii al cărei crez este „Onoare şi Patrie”.

Am convingerea că, în misiunile în afara teritoriului naţional, ostașii noştri vor continua să fie printre cei mai buni ambasadori ai României în lume. În calitatea mea de Preşedinte al României, primesc cu mare mândrie şi satisfacţie aprecierile liderilor statelor aliate, alături de armatele cărora vă executaţi misiunile. Vă mulţumesc, în numele tuturor românilor, pentru tot ceea ce faceţi, zi de zi, în nobila profesie pe care v-aţi ales-o.

Doresc să mulţumesc, de asemenea, militarilor din statele aliate şi partenere, alături de care am contribuit la atingerea obiectivelor şi pe care îi asigurăm că se pot bizui întotdeauna pe militarii români, în efortul comun de construcţie a unei lumi mai sigure, mai bune şi mai prospere.

De asemenea, doresc să exprim un gând de recunoștință veteranilor celui de-al doilea război mondial.

Ziua Armatei României este ziua dumneavoastră, a tuturor militarilor şi civililor care vă serviţi în prezent ţara. Voi susţine întotdeauna – pentru toţi militarii şi civilii – demersurile care vizează asigurarea unui statut profesional şi social pe măsura contribuţiilor aduse în servirea intereselor naţionale de securitate.

Dați-mi voie, în încheiere, să vă mulțumesc încă o dată și să vă urez multă sănătate şi putere de muncă!

La mulţi ani, Armata Română!

La mulţi ani, România!”

 

.

ONU

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Organizației Națiunilor Unite: România susține consolidarea rolului central al ONU și sprijină multilateralismul eficient și ordinea internațională bazată pe norme

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România susține consolidarea rolului central pe care Organizația Națiunilor Unite îl are în promovarea multilateralismului eficient și a ordinii internaționale bazate pe norme, dar și continuarea procesului de reformă a ONU, asastfel încât cooperarea multilaterală să devină mai adecvată provocărilor lumii contemporane, a transmis ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul marcării Zilei Organizației Națiunilor Unite și a 75 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei ONU.

”Doresc să reafirm, o dată în plus, sprijinul ferm al ţării noastre pentru multilateralismul eficient şi pentru ordinea internaţională bazată pe norme. Susţinem consolidarea rolului central al ONU în acest sens, dar şi continuarea procesului de reformă a Organizaţiei, astfel încât cooperarea multilaterală să devină mai eficientă şi mai adecvată provocărilor lumii contemporane (…) Impactul ONU se resimte în toate colţurile lumii, iar România nu face excepţie”, a precizat oficialul român.

Conform ministrului de externe, ”atașamentul profund al țării noastre pentru multilateralism, respectul dreptului internațional și promovarea valorilor democratice reprezintă una dintre trăsăturile definitorii ale politicii externe a României, alături de pilonii fundamentali ai acesteia care sunt creșterea rolului și profilului României în UE și NATO, precum și de dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”.

”În cei 65 de ani de apartenență la ONU, România a dezvoltat o tradiție îndelungată în consolidarea multilateralismului, iar ONU ne-a fost un partener constant în toată această perioadă. Aș menționa, ca exemple recente, cooperarea cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în vederea implementări eficiente, în plan intern, a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum și în ceea ce privește implementarea politicii țării noastre de cooperare pentru dezvoltare. De asemenea, UNICEF sau UNHCR rămân parteneri consecvenți de dialog, iar rezultatele activității derulate în țara noastră, în cooperare cu autoritățile române rămân de netăgăduit”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Oficialul român a amintit și de sprijinul României pentru ”importanța Curții Internaționale de Justiție, ca instrument cheie în ceea ce privește creșterea impactului justiției internaționale la nivelul comunității internaționale”.

În acest sens, ministrul de externe a dat drept exemplu ”Hotărârea CIJ din 3 februarie 2009, privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, prin care ţării noastre i-au revenit 9700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zone economice exclusive, adică aproape 80% din zona aflată în dispută”.

În mesaj se subliniază faptul că 2020 marchează o dublă aniversare – 75 de ani de la crearea ONU şi 65 de ani de la aderarea României la această organizaţie, context în care este important de evidenţiat semnificaţia ”profundă” a multilateralismului şi necesitatea cooperării şi solidarităţii internaţionale, acestea fiind reafirmate constant prin eforturile de gestionare a crizei pandemice.

”Comunitatea internațională a putut constata, o dată în plus, că problemele globale necesită soluții și răspunsuri coordonate, fundamentate pe un sistem solid de principii democratice și pe respectul pentru dreptul internațional, precum și un instrumentar adaptat provocărilor actuale. Am putut constata că un multilateralism eficient și pragmatic este cel care acționează în beneficiul direct al cetățenilor noștri”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

La data de 21 septembrie 2020, a avut loc, în marja segmentului la nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA), Summit-ul aniversar al Adunării Generale a ONU pentru marcarea celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite.

Continue Reading

ROMÂNIA

România salută decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus: O recunoaștere a meritelor tuturor celor care luptă cu un curaj imens pentru un Belarus democratic

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România, prin vocea ministrului său de externe, Bogdan Aurescu, salută decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov din acest an opoziției democratice din Belarus.

”Este o recunoaștere pe deplin meritată a meritelor tuturor bielorușilor care continuă să lupte, cu un curaj imens, pentru un Belarus democratic”, a transmis oficialul român într-un mesaj pe Twitter.

Parlamentul European a decis în această săptămână să acorde Premiul Saharov din acest an opoziției democratice din Belarus, ca formă de recunoștere a eforturilor pentru apărarea democrației și libertății de gândire în fața unui regim brutal.

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a ”femeilor curajoase” – printre care se numără candidata Svetlana Tihanovskaia, laureata premiului Nobel Svetlana Aleksievich sau activista politică Maryia Kalesnikava – dar și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.

Miercuri, Parlamentul a adoptat, de asemenea, noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relațiilor UE cu Belarus.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 EUR.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.

Continue Reading

ROMÂNIA

Încă un pas pentru digitalizarea României, prin lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală. Evenimentul transmis online va avea loc pe 27 octombrie

Published

on

© European Parliament Media Center

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD) va fi lansat pe 27 octombrie, într-un eveniment transmis online, la care vor participa cei peste 200 de membri ai săi, a anunţat vineri într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro de către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

”Un pas esenţial în procesul de transformare digitală a României este întărirea relaţiei de colaborare între sectorul public şi cel privat. Acesta este motivul pentru care ADR a iniţiat Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală – o agora digitală, dar şi un organism tehnic, în care instituţiile aflate în serviciul public, împreună cu partenerii privaţi din industria IT&C, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală şi puternic conectată la statele partenere din UE şi NATO. România porneşte pe drumul accelerat spre digitalizare cu două vulnerabilităţi mari – lipsa pilonilor esenţiali, cum sunt identitatea electronică sau interoperabilitatea, şi competenţele digitale limitate”, mai este precizat în comunicatul mai sus amintit.

Conform sursei citate, CNTD este o entitate consultativă a ADR, ce va contura direcţiile necesare pentru elaborarea politicilor publice din domeniul transformării digitale.

De asemenea, priorităţile noului Consiliu, în perioada următoare, vor fi reflectate şi în grupurile de lucru ale instituţiei: Cloud guvernamental, Identitate electronică, Transformare digitală, Inteligenţă Artificială şi Big data, Competenţe digitale, Facturare electronică şi Interoperabilitate.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

NATO9 hours ago

Zece miniștri ai apărării din NATO au lansat o inițiativă multinațională pentru dezvoltarea capacităților terestre de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă, scurtă și medie de acțiune

ONU10 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Organizației Națiunilor Unite: România susține consolidarea rolului central al ONU și sprijină multilateralismul eficient și ordinea internațională bazată pe norme

SUA12 hours ago

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell, au lansat un canal bilateral de dialog ”pentru a discuta întreaga paletă a chestiunilor legate de China”

ROMÂNIA14 hours ago

România salută decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus: O recunoaștere a meritelor tuturor celor care luptă cu un curaj imens pentru un Belarus democratic

Dan Motreanu15 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei ENVI din PE: Viitoare Politică Agricolă Comună continuă acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii care permit guvernelor dintr-o serie de state, inclusiv România, să susțină sectorul zootehnic

Daniel Buda15 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: PAC este un parteneriat pentru o societate sănătoasă, asigurând un venit echitabil pentru fermieri și o calitate înaltă a hranei pentru consumatori

Dragoș Pîslaru16 hours ago

Reforma PAC, adoptată de Parlamentul European. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Susțin noua Politică Agricolă Comună care ajută fermierii mici și mijlocii, muncitorii sezonieri și finanțează mâncarea sănătoasă

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune: Trebuie să fie mai flexibilă, durabilă și rezistentă la criză, pentru ca fermierii să poată garanta siguranța alimentară în întreaga UE

ROMÂNIA17 hours ago

Încă un pas pentru digitalizarea României, prin lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală. Evenimentul transmis online va avea loc pe 27 octombrie

Corina Crețu18 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu speră ca decizia Curții de Justiție a UE privind Pachetul de Mobilitate să fie una corectă pentru ”România și pentru celelalte țări din Europa de Est”: S-ar evita afectarea economiei și pierderea a mii de locuri de muncă

ROMÂNIA2 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Digitalizarea României necesită o reconfigurare „din temelii” a societății, operând mai incluziv din perspectiva competențelor digitale

Advertisement
Advertisement

Trending