Connect with us

POLITICĂ

Ziua Diplomației Române. Ministrul Bogdan Aurescu anunță demararea unui proces de reflecție a liniilor de acțiune ale politicii externe a României

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat marți un mesaj cu prilejul Zilei Diplomației Române, care este marcată în mod tradițional la 1 septembrie, anunțând demararea unui proces de reflecție privind liniile de acțiune ale politicii externe românești în contextul transformărilor generate de pandemia de COVID-19, un context internațional fără precedent.

Șeful diplomației române a transmis în mesajul său că acest proces de reflecție va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 7-9 septembrie și care va fi dedicată analizei activității din ultimul an, dar mai ales evaluării impactului pandemiei asupra tendințelor internaționale, răspunsurilor diplomației române la acestea și lecțiilor învățate în contextul actual complicat.

În premieră, MAE va organiza Reuniunea Anuală a Diplomației Române în format digital, adaptată noilor condiții, precizează Ministerul Afacerilor externe într-un comunicat.

“În fiecare an, pe 1 septembrie, celebrăm Ziua Diplomației Române. Aș vrea să folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea deosebită pentru activitatea colegilor mei, diplomații și consulii României, pentru demersurile pe care le fac zi de zi  și contribuția concretă la realizarea obiectivelor majore ale politicii noastre externe: consolidarea rolului și profilului României în cadrul Uniunii Europene și NATO, dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, promovarea unui multilateralism eficient, precum și a valorilor democratice și a dreptului internațional”, a spus Aurescu, în debutul mesajului său remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful diplomației române a făcut trimitere la criza generată de pandemia de COVID-19, care a reprezentat și reprezintă o provocare semnificativă pentru activitatea diplomatică – atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și din serviciul exterior.

Potrivit acestuia, protejarea drepturilor cetățenilor români, pentru facilitarea revenirii acestora în țară în condiții de siguranță și respectiv în statele unde aceștia se află, informarea completă și la timp a cetățenilor români cu privire la evoluția pandemiei au fost demersuri prioritare pentru diplomația română în această perioadă.

“Demersurile realizate au impus eforturi atât în plan politic – cu impact direct asupra agendei bilaterale și multilaterale, cât și în plan consular: – astfel, au fost revizuite și adaptate mecanisme și instrumente care să permită o mai bună gestionare a crizelor, în sprijinul cetățenilor români. Pentru a da doar câteva cifre, Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit, de la începutul pandemiei de COVID-19, repatrierea a peste 12.500 de cetățeni români, iar contactele noastre bilaterale au fost din ce în ce mai numeroase și mai eficiente, chiar și în lipsa întrunirilor în format fizic. Astfel, m-am coordonat direct în această perioadă prin discuții telefonice cu omologi din aproximativ 30 de state. Aș vrea să îi felicit pe toți colegii mei pentru profesionalismul și dedicarea cu care și-au îndeplinit atribuțiile în acest context extrem de complex”, a spus Aurescu.

Ministrul afacerilor externe a punctat că Reuniunea Anuală a Diplomației Române va avea loc săptămâna viitoare și se va concentra pe impactul pandemiei asupra relațiilor internaționale.

Săptămâna viitoare, în perioada 7-9 septembrie, va avea loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Ediția din acest an va fi dedicată, în mod normal, așa cum este firesc, evaluării activității din ultimul an, dar mai ales lecțiilor învățate în contextul pandemiei de COVID-19. În premieră pentru noi, vom organiza o Reuniune în format digital, adaptată noilor condiții, incluzând și prefigurând transformări operaționale actuale și viitoare, atât în ceea ce privește activitatea noastră instituțională, cât și serviciile pentru cetățeni. Tema abordată în acest an se va referi la impactul pandemiei asupra relațiilor internaționale și tendințelor globale, precum și asupra provocărilor cu care s-a confruntat diplomația română și răspunsurile – de etapă – pe care le-am identificat”, a detaliat Bogdan Aurescu.

Conform acestuia, la reuniune va fi prezent un număr relevant de invitați speciali, miniștri ai afacerilor externe din state prietene României, iar împreună cu acești invitați vor fi analizate provocările cărora România trebuie să le facă față în viitor, ca urmare a evoluțiilor globale, transatlantice, europene şi regionale.

“Scopul Reuniunii este de a identifica oportunități actuale sau emergente și de a le valorifica, pentru a ne atinge în mod eficient obiectivele de politică externă, într-un mediu internațional extrem de impredictibil”, a continuat el.

Bogdan Aurescu a precizat că actuala criză a determinat conturarea, mai mult sau mai puțin evidentă, a unor modalități de acțiune, provocări și poate chiar tendințe în relațiile internaționale, alături de accelerarea sau favorizarea unora preexistente. În acest context, ministrul de externe a precizat că a demarat în cadrul ministerului un proces de reflecție.

“Acestea trebuie analizate cu atenție de către diplomația română pentru a extrage cele mai importante concluzii, astfel încât să ne putem adapta conduita și instrumentele de acțiune, să putem încuraja și sprijini acele tendințe și evoluții care corespund intereselor și obiectivelor noastre naționale de politică externă și pentru a contracara eficient acele tendințe, evoluții și provocări care nu ne sunt favorabile. Astfel, am demarat deja în cadrul ministerului un proces de reflecție prin care urmărim să conturăm pragmatic liniile de acțiune extrem de concrete și instrumentarul necesar pentru acțiunile și răspunsurile diplomației române“, a precizat el.

“În aceeași măsură, politica externă a României este și trebuie să rămână, înainte de toate, ancorată în stabilitate și continuitate, în urmărirea interesului național. Prin tot ceea ce facem, ne raportăm cu responsabilitate la obiectivul esențial al diplomației române de a proteja și promova drepturile și interesele cetățenilor români din țară și din străinătate. La mulți ani colegilor mei, cu ocazia Zilei Diplomației Române!”, a conchis Bogdan Aurescu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Florin Cîțu, prima convorbire telefonică cu un omolog din UE și NATO: Premierul a discutat cu omologul din Franța despre importanța companiilor franceze în relansare economică a României

Published

on

© Photo Collage (gov.ro)

Prim-ministrul Florin Cîțu a avut luni prima sa convorbire telefonică cu un omolog din UE și NATO, șeful guvernului discutând cu prim-ministrul francez Jean Castex despre relațiile bilaterale dintre România și Franța.

În cursul zilei de azi am avut prima convorbire în calitate de prim-ministru cu omologul meu francez, domnul Jean Castex. M-am bucurat să constat continuitatea relațiilor bilaterale dintre Franța și România, relații care au o istorie lungă și de succes în mai multe domenii. Dincolo de discuțiile referitoare la evoluția pandemiei și al procesului de vaccinare din cele două țări, am reiterat cât de importante sunt companiile franceze în procesul de relansare economică a României. Totodată, premierul Castex a exprimat sprijinul deplin pe care Franța îl va da în continuare României în toate proiectele noastre în plan extern și nu numai“, a scris Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, în luna octombrie a anului trecut, prim-ministrul de atunci, Ludovic Orban, a fost primul șef de guvern din UE primit la Paris de premierul Jean Castex, după numirea sa în funcție. Atunci, Franța și România au semnat o nouă foaie de parcurs privind Parteneriatul Strategic bilateral, România obținând susținerea din partea Franței pentru aderarea la Schengen și la OCDE.

Mai mult, cele două țări au semnat și o Declaraţie de intenţie în domeniul nuclear civil, care vizează, printre altele, colaborarea cu parteneri strategici în realizarea proiectului de construcţie a reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

De asemenea, România și Franța au decis tot atunci reluarea mecanismului de consultări 2+2 între miniștrii de externe și ai apărării ai celor două țări.

Nu în ultimul rând, Franța a asigurat România de sprijinul său pentru ca Bucureștiul să găzduiască viitorul Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică, prima structură europeană obținută de România în urma unei competiții cu mai multe orașe din UE și a unui vot dat la nivelul Consiliului Uniunii Europene, instituție care reprezintă statele membre.

Continue Reading

POLITICĂ

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a condamnat duminică seară arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, revenit la Moscova la aproape jumătate de an după tentativa de otrăvire a acestuia cu agent neurotoxic de tip Noviciok, perioadă în care a fost tratat și s-a recuperat la Berlin.

Arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi la revenirea în Rusia după recuperarea sa post-otrăvire cu Noviciok este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziției este complet nedemocratică“, a scris șeful diplomației române, pe Twitter.

De altfel, România se numără printre primele țări UE și NATO care reacționează la arestarea lui Navalnîi, după ce statele baltice – Estonie, Letonia și Lituania – au emis o declarație comună.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin, transmite agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Cursa aeriană a companiei Pobeda, cu care a sosit dizidentul, trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde Navalnîi era aşteptat de un grup de susţinători care îi scandau numele. Poliţia a dispersat protestatarii şi i-a arestat pe câţiva dintre ei.

Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecţionat în ultimul moment spre Şeremetievo.

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează astăzi împotriva COVID-19 la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis se va imuniza anti-COVID, vineri, la ora 10:00, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, informează Administraţia Prezidenţială.

Marţi, şeful statului a anunţat că se va vaccina anti-COVID, public, pentru a marca începutul celei de a doua etape a campaniei de imunizare.

“Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic aşa, în ghilimele, să ne băgăm în faţă. Ar fi fost, probabil, mesajul greşit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului de învăţământ, a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri”, a precizat Iohannis, într-o conferință de presă.

Un anunț similar a fost făcut și de premierul Florin Cîțu, care a anunțat că se va vaccina, sâmbătă, 16 ianuarie.

Coordonatorul campanie naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15:00. Acesta a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Persoanele eligibile pentru a fi vaccinate în etapa a două a campaniei sunt: beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imuno-depresie, HIV-SIDA, persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.

Potrivit lui Gheorghiță, din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, “cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Campania de vaccinare în România și în Uniunea Europeană a debutat la 27 decembrie, într-un gest simbolic de unitate între toate statele membre ale UE.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 108.294.

Continue Reading

Facebook

Dragoș Pîslaru12 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană dorește ca 70% din populația adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară: Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Banca Mondială clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume în contextul pandemiei de COVID-19

Eugen Tomac16 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu consideră că România trebuie să-și consolideze strategia națională de vaccinare: Găsirea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost decât primul pas. Crucial este acum procesul de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Investițiile în infrastructura feroviară trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru Europa, transportul pe calea ferată fiind o soluție verde eficientă

ȘTIRI POZITIVE19 hours ago

Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga

ROMÂNIA20 hours ago

România, pe locul 18 la nivel global și pe locul 6 la nivelul UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 (Bloomberg)

Eugen Tomac16 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA4 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

Advertisement
Advertisement

Trending