Connect with us

Claudia Țapardel

Ziua Europei – Cum văd eurodeputații români viitorul Europei Unite și al României europene la 67 de ani de la apariția proiectului european

Published

on

Anual, la data de 9 mai se celebrează Ziua Europei care, alături de steagul, imnul, deviza şi moneda unică, face parte dintre simbolurile UE. Această zi are o semnificaţie deosebită în calendarul european, fiind primul reper major în parcursul către ceea ce reprezintă astăzi Uniunea Europeană.

În 2017, Ziua Europei nu coincide numai cu aniversarea a 67 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care statua că ”Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, ci și cu aniversarea a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Totodată, în fiecare an la 9 mai, Ziua Europei este legată festiv și comemorativ cu eveniment istoric și un reper fundamental pentru devenirea României ca stat de sine stătător – 9 mai 1877 este ziua în care Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaților Declarația de Independența a României, desăvârșind o etapă a modernității în istoria noastră.

În acest context aniversar, redăm în continuare, mesajele europarlamentarilor români, care si-au exprimat opinia și au transmis mesajele lor cu privire la viitorul Europei și al României europene.

Victor Boștinaru, europarlamentar PSD/S&D:

”Alături de toți cetățenii europeni sărbătorim astăzi Ziua Europei. La 67 de ani de la declarația lui Robert Schuman care anunța apelul pentru reconstruirea Europei, trebuie să ne gândim că doar două generații de pe continentul european s-au născut în pace și nu au trăit să vadă ororile războiului, la scară largă. Este meritul Uniunii Europene că putem celebra astăzi progresul uimitor al libertății, păcii și prosperității de pe continentul nostru. În aceste vremuri, când solidaritatea și unitatea noastră sunt puse la încercare, nu trebuie să uităm că, asemenea declarației și viziunii lui Schuman, când nu vom avea o Europă unită, vom avea conflicte și războaie.

Însemnătatea acestei zile are o încărcătură diferită pentru fiecare dintre noi. Dar, trebuie să ne simțim atașați și uniți în jurul valorilor noastre comune, trebuie să recunoaștem și să apreciem meritele Uniunii Europene și să nu uităm niciodată sacrificiile care au fost făcute pentru îndeplinirea proiectului european”.

Daniel Buda, europarlamentar PNL/ PPE:

”Astăzi este Ziua Europei, o zi a păcii, a unităţii în diversitate și a solidarităţii. Această zi este una a comunităţii din care toţi cetăţenii Uniunii Europene fac parte, o zi marcată de o puternică încărcătură istorică, în care trebuie să ne amintim, în primul rând, de toţi cei care, prin eforturi diplomatice consistente, au reuşit să construiască acest proiect european în care fiecare dintre noi ne identificăm într-un fel sau altul.

Generaţia actuală de politicieni are datoria de a contribui la continuarea proiectului european care, de mai bine de 60 de ani, s-a consacrat drept una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume şi care a generat pace, libertate şi prosperitate pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Uniunea Europeană s-a confruntat şi cu perioade dificile, marcate de criza migraţiei, acţiunile teroriste sau BREXIT, însă este esenţial de subliniat faptul că unitatea şi crezul în valorile europene au rămas priorităţi pentru cele 27 de state membre.

Europa a rămas sinonimă cu unitatea în diversitate şi luptă cu euroscepticismul alimentat adesea de diferiţi actori politici implicaţi în procesul decizional de la nivelul statelor membre, dar şi de la nivelul instituţiilor europene, continuând să îşi întărească valorile prin cetăţenii care cred în ea. De 10 ani, România este parte a acestui proiect european şi ne bucurăm că putem contribui la menţinerea Europei unite şi puternice, capabilă să gestioneze cele mai mari provocări ale secolului XXI.

Tot astăzi, gândurile și inimile noastre trebuie îndreptate către eroii români care, prin patriotismul și vitejia lor, au reușit acum 140 de ani să redea independența României față de Imperiul Otoman. Fără lupta acestor eroi, poate acum nu vorbeam despre România ca stat democratic, modern dar mai ales stat membru al Uniunii Europene, care s-a aliniat valorilor și crezurilor europene, ca expresie a voinței poporului român!

La multi ani, România!
La multi ani, Europa!”

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL/PPE:

”Ne aflăm într-un moment de mari provocări politice. Plătim astăzi prețul unui discurs de multe ori mult prea închis, corect politic, care ne-a îndepărtat de cetățeni și care a permis escaladarea tendințelor radicale, izolaționiste, anti-occidentale. Alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte al Franței, văzut mai degrabă ca un tehnocrat – adept al reformării UE și NATO este, fără doar și poate, o victorie pentru Uniunea Europeană, dar și semnalul că avem nevoie de un restart și nou tip de leadership. Ideologia europeană nu mai poate fi cea a pasivităţii birocratice şi a non-acţiunii.

Partidele tradiționale au dezamăgit și au fost scoase din cursă tocmai din cauza lipsei de fermitate, de curaj, de luciditate pentru a înfrunta problemele și a găsi soluțiile potrivite la provocările actuale: terorism, migrație, criză economică. Bâlbâielile, ezitările liderilor europeni au permis escaladarea mesajului izolaționist, eurosceptic. Inclusiv în România politicienii cinici se folosesc de neîncrederea şi temerile oamenilor manipulându-i cu mesaje radicale și populiste și întreținând fenomenul fake news. Discursul social-democraților împotriva multinaționaleleor este un exemplu în acest sens. Din fericire, cetățenii francezi nu s-au lasat manipulați de știrile false alimentate de propaganda rusească și au înțeles utilitatea proiectului european și rolul esențial al Franței în acest proiect și au ales lucid pentru continuarea proiectului European și întărirea rolului Franței în acest proiect. 

La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma trebuie să spunem, cât mai clar, Europa puternică este Europa Unită. Trebuie să apărăm valorile UE și să le promovăm de câte ori avem ocazia, pentru a nu le permite celor interesați să divizeze UE să-și dezvolte planul. Dacă preţul apărării acestor valori înseamnă mai mult eurocentrism, atunci asta trebuie să facem. Oamenii au încredere în blocul comunitar. 57% dintre europeni și 54% dintre români consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun. E limpede că Europa se schimbă. Brexitul este un exemplu în acest sens, dar Brexitul nu înseamnă, nici pe departe, sfârșitul Uniunii Europene. Nu UE a renunțat la Marea Britanie, ci Marea Britanie la UE. 

Noi, politicienii, avem datoria să apărăm interesele cetățenilor UE27, iar următoarea perioadă este esențială, fiind destinată negocierilor pentru desprinderea Marii Britanii din blocul comunitar. Următorii doi ani reprezintă o oportunitate pentru România, care va deține, în 2019, președinția UE. Trebuie să demonstrăm că nu suntem un stat asistat, ci un partener cu drepturi egale, care merită să stea la masa la care se iau deciziile importante. Opoziția din România, în speță PNL, trebuie să oprească derapajele actualului Guvern preocupat doar de salvarea corupților și aruncarea în aer a economiei naționale prin măsuri populiste și iraționale. România trebuie să demonstreze că este o țară echilibrată, cu o economie predictibilă, capabilă să atragă investitori și să genereze bunăstare pentru cetățenii ei”. 

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD/S&D:

”Indiferent de încercările pe care le traversează, mai ales în ultimii ani, Uniunea Europeană rămâne un simbol al democrației și prosperității, un proiect care a adus multe beneficii statelor care îl compun și care aduce, zi de zi, speranțe și oportunități unui număr mare de cetățeni.

Dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene este cu atât mai importantă acum, când obiectivele noastre trebuie să fie consolidarea politicii de coeziune, reducerea accelerată a decalajelor economice și sociale dintre statele membre și întărirea încrederii cetățenilor europeni.

Vreau ca România să fie parte activă din această dezbatere și am speranța că reprezentanții săi la cel mai înalt nivel vor răspunde exigențelor unui astfel de moment. În Parlamentul European, cu siguranță ne vom bate în continuare pentru o Europă puternică și solidară.

Încrederea pe care românii o exprimă în Uniunea Europeană ne arată că aceștia știu că drumul spre o viață mai bună este în multe puncte legat de apartenența noastră la proiectul european. Este, din acest motiv, vital ca acest proiect să reușească să depășească dificultățile din prezent și să se adapteze cu succes la provocările acestor ani.

Tocmai de aceea, indiferent de orientarea politică, de tensiunile inerente unei vieții politice interne active, am încredere în faptul că toți actorii responsabili vor lucra pentru ca România să fructifice șansa pe care ne-o oferă statutul de membru al UE”.

Doru Frunzulică, europarlamentar PSD/S&D:

”La data de 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, rostea un discurs prin care lansa ideea înființării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, o uniune esențială pentru prosperitatea și pacea dintre state. Discursul acesta avea să devină celebru în lumea întreagă, momentul marcând primul pas înspre Uniunea Europeană.

Putem spune însă, că războiul nu luase sfârșit pentru toate țările din Europa, având în vedere cazul statelor din Europa de Est, care rămâneau dincolo de Cortina de Fier. Exista totuși o speranță că Europa va fi unită din nou. Nu știam când! Acest lucru s-a realizat în urma schimbărilor democratice ce au avut loc în Europa Centrală și de Est, după 1989.

FOTO: europarlamentariisd.ro

România își câștigă locul în cea mai mare familie a țărilor democratice din istorie la data de 1 ianuarie 2007, după o perioadă îndelungată de negocieri.

Pentru România, integrarea europeană a însemnat participarea directă la procesul decizional european la un nivel de egalitate cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene, sporirea competitivității și stimularea investițiilor străine, ce au produs în mod clar o creștere economică și o schimbare semnificativă a nivelului de trai al tuturor românilor.

Uniunea Europeană reprezintă un spațiu creat pentru colaborare, cu respect pentru drepturile omului și ale cetățeanului, o organizație care a atras mereu privirile și interesul românilor, cu oportunități extraordinare oferite în domeniul muncii, studiilor și multe altele.

De la bun început, unul din scopurile organizației a fost ca rivalitățile să ia sfârșit în Europa, să se depășească erorile trecutului și să se creeze o arie de stabilitate și progres. “Europa va fi construită prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, așa cum preciza Schuman.

Indiferent de provocările și amenințările cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă față, inclusiv astăzi, și procesul de reformare pe care trebuie să-l parcurgă, pentru români, ca și pentru toți ceilalți cetățeni europeni, nu există o alternativă mai bună la Uniunea Europeană. Europa reprezintă viitorul nostru comun!”

Maria Grapini, europarlamentar S&D:

”Ziua de 9 mai este ziua Europei dupa ce in 1950 ministrul francez Robert Schuman a propus un plan de colaborare economică cu Germania. Noi, ca romani, suntem si cetățeni europeni si evident sărbătorim Ziua Europei. Dar pentru poporul roman ziua de 9 mai inseamna mult mai mult.Doua Semnificații istorice pe care nu trebuie sa le uitam si trebuie sa le celebram: proclamarea independentei de stat a Romaniei  in 1877 si Victoria coaliției Națiunilor Unite in cel de-al doilea război mondial din 1945.

Ca europarlamentar roman sunt alături de romani, susțin România si o promovez in cadrul UE si doresc ca tot ce-am moștenit de la înaintașii noștri: suveranitate, independența, cultura sa știm sa le păstram. Sa nu uitam ce-a spus in Parlamentul tării Mihai Kogălniceanu: “suntem independenți,suntem națiune de sine stătătoare”.

In noile condiții geo-politice trebuie sa știm sa ne adaptam politicile noastre interne si externe,sa învățam sa convetuim in diversitate si unitate păstrându-ne cultura,independența,suveranitatea. Doresc tuturor romanilor din tara si celor plecați pe alte meleaguri. La multi ani, multa sănătate si dorinta permanenta de unitate pentru binele comun al Patriei si a romanilor.

Cred ca avem inca multe de facut pentru creșterea solidarității si a patriotismului si pentru acest lucru este nevoie de implicare,înțelegerea corecta a conceptelor si de unitate. A fi patriot,a iubi tara in care te-ai născut inseamna naționalism dar nu extremism. Nu trebuie sa ne fie rușine sa fim iubitori de tara si nici nu trebuie sa fim condamnați pentru asta. Eu sunt umanistă, fac politica partidului umanist si înțeleg politica doar ca pe  actiuni publice pentru oameni. Nimic nu are sens si rost daca nu aduce efecte mai bune asupra vieților oamenilor, daca nu aduce pace si un trai mai bun.

La multi ani dragi romani!”

Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: 

”Ziua Europei ne găsește anul acesta într-o situație cu mult mai optimistă decât în urmă cu un an sau chiar cu trei luni.

Franța și poporul francez, duminică, au făcut un cadou extraordinar întregii Uniuni Europene, la aniversarea celor 67 de ani! Au redat Europei încrederea în propriile forțe. De asemenea, au arătat că această construcție, în ciuda loviturilor și crizelor profunde din ultimii ani, are nu doar un trecut ci și un viitor extrem de credibil.

După criza economică prelungită, valul de terorism, conflictele din vecinătățile sudică și nordică, problemele legate de migrație, frământările identitare, creșterea mișcărilor extremiste, Brexit și constanta presiune a amenințărilor hibride, după toate acestea, viitorul părea cel puțin pesimist.

În ciuda atmosferei pesimiste și a unui amestec grosolan în alegerile din Franța din partea unor entități ce sigur vor fi dovedite, francezii și-au păstrat clarviziunea și fidelitatea față de „Liberté, égalité, fraternité”. Prin respingerea extremismului au arătat întregii Europe care este calea corectă redându-i optimismul.

România, dincolo de orice dubiu, împărtășește astăzi aceleași valori cu restul Europei. România este astăzi mult mai puternică și mai sigură, iar acest lucru se datorează într-o măsură considerabilă traseului nostru Euro-Atlantic. Drumul României în Europa nu este încheiat. El va continua cu apartenența la spațiul Schengen și Zona Euro și concretizarea priorităților sale privind Zona Dunării și Bazinul Mării Negre.

Noi generații de francezi, români, nemți, polonezi și mulți alții au preluat ștafeta celor care sa-au aflat cu 67 de ani în urmă în spatele „Declarației Schuman” și o duc, cu succes, mai departe. Valorile împărtășite atunci s-au păstrat și s-au îmbogățit. Europa de astăzi nu este doar o mare forță economică sau militară ci și un lider în politicile de mediu și un exemplu pentru toți ceilalți în privința efortului umanitar.
Sunt sigură că proiectul început Rober Shuman, Konrad Adenauer sau Jean Monnet, cu atâția ani în urmă, va continua să își dovedească viabilitatea și mai ales să fie un exemplu pentru întreaga omenire. Sunt mândră că România și românii sunt parte a acestui proiect, aducându-și propria contribuție!”

Monica Macovei, europarlamentar ECR:

“La mulți ani, români și România de Ziua Europei! 

Europa este casa României. Nu avem rost în altă parte. Și. în niciun caz, nu vrem să devenim o gubernie rusească.  

Dar Europa trebuie reinventată pentru a fi competitivă economic și politic la nivel mondial. Europa trebuie reinventată cu un singur obiectiv: o Uniune unită,  capabilă să răspundă ferm și rapid noilor pericole și provocări și să recâștige încrederea cetățenilor. Europa unită trebuie să lupte pentru a-și păstra valorile. 

Europa nu trebuie împărțită în mai multe viteze. Autoritățile din statele membre restante să facă bine și să muncească rapid pentru eliminarea restanțelor. De exemplu, să facă autostrăzi, să facă un sistem de sănătate care să te ajute să trăiești și să te vindeci, să facă din învățământ, cercetare și inovație un model, să nu mai fure sau să mai mintă, să facă din administrație un prieten al oamenilor, să depolitizeze instituțiile, să lucreze pentru noi, nu pentru ei. Românii și-au dorit aderarea la Uniunea Europeană și au luptat pentru asta, românii nu sunt “de mâna a doua”, dar multe din autoritățile române sunt, pentru că au rămas în urma națiunii române inteligente, vii, corecte, muncitoare, o națiune adaptată la lumea de astăzi și pregătită pentru lumea de mâine. 

Spun “La multi ani!” unei Europe reinventate, în care instituţiile și cheltuielile Uniunii sunt reduse și se adoptă numai legislație importantă pentru europeni, fără rapoarte și rezoluții inutile. Spun “La multi ani!” unei Europe unite și flexibile, capabile să prevină “relele” zilei de mâine de pe orice continent. 

România poate să își asume un rol important în aceste transformări. În plus, România este beneficiar, dar și generator de securitate în regiune, are o poziţie geopolitică importantă și, în discuțiile și negocierile din interiorul Uniunii, trebuie spus ferm acest lucru și cerut investiții, infrastructură, securitate”. 

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE:

După 67 de ani, Declarația Schuman rămâne un mesaj actual, pentru că ne este clar că în continuare pacea mondială nu poate fi protejată fără eforturi creatoare care să răspundă pericolului care le amenință, iar aceste eforturi trebuie făcute la nivelul UE.

Europa de azi este încă marcată de răspunsul ineficient la criza economică ce a creat polarizare socială și neîncredere în instituțiile politice tradiționale ale UE. Cred că unul dintre principalele răspunsuri pe care le-am fi putut oferi acestei crize putea porni de la convingerea lui Jean Monnet că Europa a fost construită pentru cetățenii ei și nu pentru guverne. Din păcate, după ce proiectul de reformă constituțională al UE a fost respins de francezi și de olandezi, soluțiile pentru a surmonta acest eșec au fost găsite în acorduri interguvernamentale. În ultimii ani, guvernanța europeană s-a adresat mai mult intereselor statelor membre, adesea celor mai puternice, și s-a referit mult mai puțin la interesele cetățenilor.

De aceea, discursul public al acestor ultimi ani critică birocrația din Bruxelles, lipsa de legitimitate democratică a unor instituții, interese și soluții care nu au fost întotdeauna benefice pentru a susține libertatea economică și socială a fiecăruia dintre cetățenii europeni. Mesajele recente ale Bruxelles-ului cheamă la o unitate pe care toți o înțelegem, dar pe care foarte puțini o explicăm și aproape deloc nu o conceptualizăm. Suntem într-o criză de credibilitate, cu o Carte Albă lansată de președintele Juncker ce prezintă 5 scenarii pentru viitorul UE, pe care fiecare actor politic le folosește populist, dar nu avem încă o analiză solidă a viitorului Europei.

Eu cred că România poate fi mai activă în privința implicării sale în proiectul european și trebuie să creeze cât mai multă dezbatere cu privire la viitorul Uniunii. Din păcate, țara noastră s-a comportat până acum, în plan politic, ca o țară care se află în așteptare pentru a se integra în UE. Am venit deseori la Bruxelles ca și cum am fi venit în străinătate, deși Bruxellesul este și casa noastră.

Europa viitorului trebuie să vină cu un răspuns ferm la globalizare și la interesele pe care le propagă globalizarea pentru a evita o Europă fragmentată de discursuri populiste și naționaliste. Avem nevoie de mai multă Europă, dar nu în discursuri politice, ci prin relația cu cetățenii noștri. Nu s-au făcut toate eforturile politice posibile pentru a crea o reală cetățenie europeană, ne-am blocat în interese politice minore. Avem exemplul nostru, care nu suntem parte a spațiului Schengen, nu datorită faptului ca nu am fi respectat criteriile aquis-ului Schengen, ci din cauza intereselor unor state membre. Continuarea jocurilor politice dincolo de Tratate, care nu sunt deloc lipsite de viziune, înseamnă o vulnerabilizare a Europei prin crearea unei stări de frustrare în rândul cetățenilor.

Eu cred că este nevoie de o Europă a tuturor, nu e nevoie de o Europă a unora contra altora. Dacă nucleul dur, nucleul fondator al Europei se gândește în mod real la o Europă numai a lor, înseamnă că sprijină proiectul de distrugere al UE. Suntem 500 de milioane de cetățeni și, împreună, contăm mult într-o lume în plină schimbare. Fragmentați, nu vom însemna niciodată prea mult. Există, și în politică și în viață, ceea ce se numește față și revers. Avem o față europeană, la care desigur trebuie să lucrăm, privilegiind libertatea și opțiunea cetățeanului, dar avem un revers îngrijorător, care înseamnă că avem noile tipuri de conflicte, mai insidioase, mai grave prin consecințele pe care le au, și mă refer la terorism, la criminalitatea organizată. Toate astea trebuie să fie inventariate, puse într-o agendă la care fiecare dintre noi să ne atașăm, căutând soluții de construcție, și nu să demolăm din rațiuni politice minore, cum ar fi un vot în niște alegeri, și avem exemplul nefericit al Marii Britanii.

Pentru toate aceste motive, după cum spuneam, spiritul Declarației Schuman rămâne viu și astăzi și transmit pe această cale un mesaj de felicitare tuturor cetățenilor europeni! La mulți ani, Europa!

Laurențiu Rebega, europarlamentar Europa Națiunilor și Libertăților:

”Conform legendei, Europa era fiica unui rege fenician. Frumusețea ei l-a făcut pe Zeus să o răpească și să o aducă pe un continent care nu avea încă nume.

Iubim, cu toții Europa! Pentru frumusețea ei, pentru căldura ei umană, pentru diversitatea locurilor și oamenilor, pentru cultura ei multimilenară, pentru spiritul ei întreprinzător și angajamentul ei pentru umanitate.

Ne dorim cu toții o Europă mai bună și mai frumoasă. Uneori ne certăm pentru ea, dar de fiecare dată ne împăcăm și mergem mai departe. Pentru că suntem cu toții convinși că Europa trebuie să rămână acel vârf de lance al omenirii care înaintează spre viitor. Dar nu trebuie să uităm niciodată că Europa nu are sens fără oamenii, popoarele și națiunile ei. Suntem moștenitorii unei tradiții care pleacă de la Lascaux și Stonehenge, de la Tărtăria și Knossos, și urcă pas cu pas până la realitățile de astăzi. Europa nu este o abstracțiune și nu este un pat al lui Procust. Europa este o construcție a oamenilor, popoarelor și națiunilor. Dacă iubim Europa, o iubim și cu mintea, dar mai ales cu inima, iar inima înseamnă conștiința că în lume există un loc al tău. Nu pot fi european fără să fiu, mai întâi, român, după cum n-aș putea să fiu un cetățean al lumii fără să fiu european.

Să fim uniți, dar uniți în diversitate!”

Claudia Țapardel, europarlamentar S&D/ PSD:

”La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și 67 de la semnarea Declarației Schuman, Ziua Europei capătă valențe noi.

Incontestabil, Uniunea Europeană este un proiect de succes, care a schimbat în bine destinul unui întreg continent. Beneficiile pe care le-a adus UE, precum cooperarea dintre state și eliminarea granițelor, ne permit astăzi să ne bucurăm de libertatea de a călători, lucra sau studia oriunde ne dorim în Europa. Mai mult decât atât, fondurile europene acordate de blocul comunitar au ajutat și ajută în continuare la reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiuni și state membre, sprijinind mii de companii să ofere locuri de muncă. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai importanți actori globali și un model politic și social pentru alte zone de pe glob aflate în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, în contextul neîncrederii în instituții și al avântului luat de forțele populiste și anti-europene, devine evident că Uniunea Europeană are nevoie de o reformă profundă prin care să se reapropie de cetățenii pe care îi reprezintă. Acest lucru înseamnă pe de o parte mai multă transparență în procesul decizional, dar și măsuri concrete de relansare a economiei și combatere a șomajului, în special în rândul tinerilor.

În această zi importantă și în anul în care aniversăm zece ani de apartenență la UE, mesajul meu pentru România și pentru români este unul optimist, prin care îmi doresc să aduc în prim plan progresul uimitor făcut de țara noastră în acest interval de timp. Începând cu 2007, România a trecut printr-un proces de reformă și transformare profundă, iar viitorul îi oferă potențialul de a deveni un lider regional.

Pentru următorul deceniu, îmi doresc ca România să rămână un partener de încredere al instituțiilor de la Bruxelles și al celorlalte state membre și să se bucure de reputația și forța economică demnă de un stat care este al șaptelea ca mărime în UE”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Claudia Țapardel

Europarlamentarul Claudia Țapardel: Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu cu care am colaborat și care mi-a fost mereu alături

Published

on

© Claudia Țapardel/ Facebook

Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu, prieteni, colegi, cât şi oameni cu care am colaborat și care mi-au fost mereu alături și m-au susținut în toată activitatea mea politică, a precizat europarlamentarul Claudia Țapardel într-o postare pe Facebook.

Aceasta a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru încrederea pe care i-au acordat-o pe ”parcursul întregului meu mandat și sper ca aceste zile petrecute în <<inima Europei>> să vă rămână în suflet”.

Claudia Țapardel este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde își desfășoară activitatea în calitate de membru în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și la Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud. De asemenea, Țapardel este membru supleant în Comisia pentru bugete, la Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și la Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

Activitatea sa în Parlamentul European poate fi consultată aici.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel salută proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene”, un demers muzical în șase capitale europene pentru promovarea președinției României la Consiliul UE

Published

on

©️ Claudia Țapardel/ Facebook

Mandatul președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene este marcat în această perioadă printr-un număr de șase flash mob-uri ce au ca destinație aeroporturi sau gări principale din șase capitale UE și se desfășoară sub motto-ul ”România dă tonul Uniunii Europene”.

Proiectul, finanțat în majoritate de către Guvernul României, Ministerul Culturii și al Identității Naționale și, în parte, de către Asociația Philson Young, proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene” are ca misiune captarea atenției către România, prin cel mai inedit și modern mod: flash mob-ul.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, prin intermediul uneia dintre cele mai vechi și cunoscute forme de manifestare artistică – concertul de muzica clasică – proiectul conferă vizibilitate României în rândul cetățenilor europeni, prezenți la evenimentele din cadrul proiectului.

Programat să fie implementat în importante capitale europene, ”România dă tonul Uniunii Europene” a ales Orchestra Simfonică București pentru a organiza si realiza șase flash mob-uri având ca destinație aeroporturi sau gări principale precum: Madrid, Praga, Bratislava, Budapesta, Viena și Bruxelles. În programul artistic figurează lucrări muzicale celebre scrise de compozitori europeni și români.

În context, eurodeputatul Claudia Țapardel, co-președinte al Intergrupului pentru turism din Parlamentul European, a arătat că acest proiect este încă ”o dovadă a atașamentului României față de valorile europene, precum și a creativității artiștilor români”.

Mă bucură inițierea acestui proiect și desfășurarea lui în șase capitale europene, de la Madrid la Praga, Bratislava sau Budapesta, și de la Viena la Bruxelles. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, un adevărat succes din punct de vedere al dosarelor finalizate, a fost și este un moment despre modul nostru de viață european. Am început această președinție printr-un mare concert la Ateneul Român, în prezența liderilor europeni, și încheiem simbolic, tot prin muzică și artă, acolo unde trebuie: în Europa și printre europeni”, a declarat Țapardel pentru CaleaEuropeană.ro.

”România dă tonul Uniunii Europene” readuce în atenţia publicului valorile fundamentale care au gravitat în conştiinţa generaţiilor anterioare şi care deși astăzi ar putea fi considerate desuete, folosirea muzicii ca mijloc de a dobândi cunoaştere asupra sinelui şi asupra lumii, pacifismul şi acceptarea diferenţelor ca paşi în dezvoltare și punerea în valoare a artiștilor români pot consolida cu succes relaţiile culturale. Prin implementarea mobilității artistice și aderarea la motto-ul romania2019.eu, coeziunea, putem promova imaginea românilor și a Romaniei și poziționarea ca un puternic factor cultural în UE.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Claudia Țapardel, mesaj privind campania electorală: „În loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi”

Published

on

Foto: Calea Europeană

În contextul în care în mai puțin de 10 zile vor avea loc alegerile euoropene, europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) explică mizele acestor alegeri pentru România și modul în care candidații români pentru europarlamentare ar fi trebuit să desfășoare campania electorală. Totodată, aceasta critică modul în care mesajele electorale nu și-au păstrat adevăratul scop, acela de a convinge cetățenii de a fi prezenți la urnele de vot în data de 26 mai. 

„Cu 10 zile înainte de votul foarte important din 26 mai, când românii îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul European, se observă o escaladare a violenţei verbale şi, pe alocuri, chiar a celei fizice, o radicalizare a mesajelor electorale cu accente de ură mai ales în mediul online. Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi, sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă”, a menționat Claudia Țapardel. 

În comunicatul remis Calea Europeană, deputatul european a menționat faptul că „lipsesc aproape în totalitate dezbaterile despre ce înseamnă Parlamentul European, importanţa sa printre instituţiile comunitare, rolul unui europarlamentar şi ce poate face acesta pentru ţara lui, dar şi obiectivele majore ale României în Uniunea Europeană. Dintr-o campanie electorală pentru europarlamentare nu pot lipsi astfel de teme de dezbatere, care să înlocuiască agenda politică internă marcată la nesfârşit de conflictele dintre putere şi opoziţie.”

Claudia Țapardel subliniază rolul importat pe care îl are România în alegerile pentru viitoarea legislatură a Parlamentului European „prin numărul mare de europarlamentari” „mizele sunt uriaşe”. Aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, România este un pion important pe tabla de şah cu instituţii europene.”

România este o ţară profund europeană, cu un viitor pro-european, lucru dovedit în toţi aceşti ani de după aderare”, subliniază Claudia Țapardel.

Potrivit eurodeputatului socialist, obiectivul naţional strategic rămâne aderarea României la spaţiul Schengen consolidat şi pe deplin funcţional, pentru ca cetăţenii români să beneficieze de avantajele exercitării depline a dreptului de liberă circulaţie.

„Bătălia care se va da după europarlamentare va fi şi în această direcţie, precum şi în zona eliminării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un instrument discriminatoriu folosit împotriva României. Toate fac parte din strategia susţinută şi promovată de Guvern, prin care se doreşte eliminarea dublului standard care se aplică din păcate României. Ţara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare, pe picior de egalitate cu celelalte state membre.”

În viziunea eurodeputatului, misiunea europarlamentarilor români este de a contribui masiv la îndeplinirea obiectivelor României, iar în acest sens „ar trebui să fie şi dezbaterea din campania electorală, să se renunţe la actualul mod de face campanie, pentru că românii sunt cei cu adevărat afectaţi de ura şi dezbinarea din politica românească.” 

Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă, vina principală pentru această stare de fapt fiind la opoziţie, în frunte cu preşedintele Românie.”

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

ENERGIE13 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

NATO13 hours ago

FOTO Grupul de luptă al NATO condus de Franța a dislocat 600 de militari și tancuri Leclerc în estul României în cadrul exercițiului “Eagle Meda 23”

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

eMAG obține o finanțare pe termen lung de aproape 70 milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara României

ENERGIE14 hours ago

Președintele Azerbaidjanului: Prin intermediul României ne vom adresa și altor piețe europene pentru a exporta gaze. Cooperarea dintre porturile Constanța și Baku trebuie îmbunătățită

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Dan Motreanu14 hours ago

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

NATO14 hours ago

Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

CONSILIUL UE15 hours ago

În ajunul summitului UE – Ucraina de la Kiev, țările UE au aprobat al șaptelea pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

ENERGIE13 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO6 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.6 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO7 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO1 week ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Team2Share

Trending