Connect with us

Claudia Țapardel

Ziua Europei – Cum văd eurodeputații români viitorul Europei Unite și al României europene la 67 de ani de la apariția proiectului european

Published

on

Anual, la data de 9 mai se celebrează Ziua Europei care, alături de steagul, imnul, deviza şi moneda unică, face parte dintre simbolurile UE. Această zi are o semnificaţie deosebită în calendarul european, fiind primul reper major în parcursul către ceea ce reprezintă astăzi Uniunea Europeană.

În 2017, Ziua Europei nu coincide numai cu aniversarea a 67 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care statua că ”Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, ci și cu aniversarea a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Totodată, în fiecare an la 9 mai, Ziua Europei este legată festiv și comemorativ cu eveniment istoric și un reper fundamental pentru devenirea României ca stat de sine stătător – 9 mai 1877 este ziua în care Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaților Declarația de Independența a României, desăvârșind o etapă a modernității în istoria noastră.

În acest context aniversar, redăm în continuare, mesajele europarlamentarilor români, care si-au exprimat opinia și au transmis mesajele lor cu privire la viitorul Europei și al României europene.

Victor Boștinaru, europarlamentar PSD/S&D:

”Alături de toți cetățenii europeni sărbătorim astăzi Ziua Europei. La 67 de ani de la declarația lui Robert Schuman care anunța apelul pentru reconstruirea Europei, trebuie să ne gândim că doar două generații de pe continentul european s-au născut în pace și nu au trăit să vadă ororile războiului, la scară largă. Este meritul Uniunii Europene că putem celebra astăzi progresul uimitor al libertății, păcii și prosperității de pe continentul nostru. În aceste vremuri, când solidaritatea și unitatea noastră sunt puse la încercare, nu trebuie să uităm că, asemenea declarației și viziunii lui Schuman, când nu vom avea o Europă unită, vom avea conflicte și războaie.

Însemnătatea acestei zile are o încărcătură diferită pentru fiecare dintre noi. Dar, trebuie să ne simțim atașați și uniți în jurul valorilor noastre comune, trebuie să recunoaștem și să apreciem meritele Uniunii Europene și să nu uităm niciodată sacrificiile care au fost făcute pentru îndeplinirea proiectului european”.

Daniel Buda, europarlamentar PNL/ PPE:

”Astăzi este Ziua Europei, o zi a păcii, a unităţii în diversitate și a solidarităţii. Această zi este una a comunităţii din care toţi cetăţenii Uniunii Europene fac parte, o zi marcată de o puternică încărcătură istorică, în care trebuie să ne amintim, în primul rând, de toţi cei care, prin eforturi diplomatice consistente, au reuşit să construiască acest proiect european în care fiecare dintre noi ne identificăm într-un fel sau altul.

Generaţia actuală de politicieni are datoria de a contribui la continuarea proiectului european care, de mai bine de 60 de ani, s-a consacrat drept una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume şi care a generat pace, libertate şi prosperitate pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Uniunea Europeană s-a confruntat şi cu perioade dificile, marcate de criza migraţiei, acţiunile teroriste sau BREXIT, însă este esenţial de subliniat faptul că unitatea şi crezul în valorile europene au rămas priorităţi pentru cele 27 de state membre.

Europa a rămas sinonimă cu unitatea în diversitate şi luptă cu euroscepticismul alimentat adesea de diferiţi actori politici implicaţi în procesul decizional de la nivelul statelor membre, dar şi de la nivelul instituţiilor europene, continuând să îşi întărească valorile prin cetăţenii care cred în ea. De 10 ani, România este parte a acestui proiect european şi ne bucurăm că putem contribui la menţinerea Europei unite şi puternice, capabilă să gestioneze cele mai mari provocări ale secolului XXI.

Tot astăzi, gândurile și inimile noastre trebuie îndreptate către eroii români care, prin patriotismul și vitejia lor, au reușit acum 140 de ani să redea independența României față de Imperiul Otoman. Fără lupta acestor eroi, poate acum nu vorbeam despre România ca stat democratic, modern dar mai ales stat membru al Uniunii Europene, care s-a aliniat valorilor și crezurilor europene, ca expresie a voinței poporului român!

La multi ani, România!
La multi ani, Europa!”

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL/PPE:

”Ne aflăm într-un moment de mari provocări politice. Plătim astăzi prețul unui discurs de multe ori mult prea închis, corect politic, care ne-a îndepărtat de cetățeni și care a permis escaladarea tendințelor radicale, izolaționiste, anti-occidentale. Alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte al Franței, văzut mai degrabă ca un tehnocrat – adept al reformării UE și NATO este, fără doar și poate, o victorie pentru Uniunea Europeană, dar și semnalul că avem nevoie de un restart și nou tip de leadership. Ideologia europeană nu mai poate fi cea a pasivităţii birocratice şi a non-acţiunii.

Partidele tradiționale au dezamăgit și au fost scoase din cursă tocmai din cauza lipsei de fermitate, de curaj, de luciditate pentru a înfrunta problemele și a găsi soluțiile potrivite la provocările actuale: terorism, migrație, criză economică. Bâlbâielile, ezitările liderilor europeni au permis escaladarea mesajului izolaționist, eurosceptic. Inclusiv în România politicienii cinici se folosesc de neîncrederea şi temerile oamenilor manipulându-i cu mesaje radicale și populiste și întreținând fenomenul fake news. Discursul social-democraților împotriva multinaționaleleor este un exemplu în acest sens. Din fericire, cetățenii francezi nu s-au lasat manipulați de știrile false alimentate de propaganda rusească și au înțeles utilitatea proiectului european și rolul esențial al Franței în acest proiect și au ales lucid pentru continuarea proiectului European și întărirea rolului Franței în acest proiect. 

La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma trebuie să spunem, cât mai clar, Europa puternică este Europa Unită. Trebuie să apărăm valorile UE și să le promovăm de câte ori avem ocazia, pentru a nu le permite celor interesați să divizeze UE să-și dezvolte planul. Dacă preţul apărării acestor valori înseamnă mai mult eurocentrism, atunci asta trebuie să facem. Oamenii au încredere în blocul comunitar. 57% dintre europeni și 54% dintre români consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun. E limpede că Europa se schimbă. Brexitul este un exemplu în acest sens, dar Brexitul nu înseamnă, nici pe departe, sfârșitul Uniunii Europene. Nu UE a renunțat la Marea Britanie, ci Marea Britanie la UE. 

Noi, politicienii, avem datoria să apărăm interesele cetățenilor UE27, iar următoarea perioadă este esențială, fiind destinată negocierilor pentru desprinderea Marii Britanii din blocul comunitar. Următorii doi ani reprezintă o oportunitate pentru România, care va deține, în 2019, președinția UE. Trebuie să demonstrăm că nu suntem un stat asistat, ci un partener cu drepturi egale, care merită să stea la masa la care se iau deciziile importante. Opoziția din România, în speță PNL, trebuie să oprească derapajele actualului Guvern preocupat doar de salvarea corupților și aruncarea în aer a economiei naționale prin măsuri populiste și iraționale. România trebuie să demonstreze că este o țară echilibrată, cu o economie predictibilă, capabilă să atragă investitori și să genereze bunăstare pentru cetățenii ei”. 

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD/S&D:

”Indiferent de încercările pe care le traversează, mai ales în ultimii ani, Uniunea Europeană rămâne un simbol al democrației și prosperității, un proiect care a adus multe beneficii statelor care îl compun și care aduce, zi de zi, speranțe și oportunități unui număr mare de cetățeni.

Dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene este cu atât mai importantă acum, când obiectivele noastre trebuie să fie consolidarea politicii de coeziune, reducerea accelerată a decalajelor economice și sociale dintre statele membre și întărirea încrederii cetățenilor europeni.

Vreau ca România să fie parte activă din această dezbatere și am speranța că reprezentanții săi la cel mai înalt nivel vor răspunde exigențelor unui astfel de moment. În Parlamentul European, cu siguranță ne vom bate în continuare pentru o Europă puternică și solidară.

Încrederea pe care românii o exprimă în Uniunea Europeană ne arată că aceștia știu că drumul spre o viață mai bună este în multe puncte legat de apartenența noastră la proiectul european. Este, din acest motiv, vital ca acest proiect să reușească să depășească dificultățile din prezent și să se adapteze cu succes la provocările acestor ani.

Tocmai de aceea, indiferent de orientarea politică, de tensiunile inerente unei vieții politice interne active, am încredere în faptul că toți actorii responsabili vor lucra pentru ca România să fructifice șansa pe care ne-o oferă statutul de membru al UE”.

Doru Frunzulică, europarlamentar PSD/S&D:

”La data de 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, rostea un discurs prin care lansa ideea înființării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, o uniune esențială pentru prosperitatea și pacea dintre state. Discursul acesta avea să devină celebru în lumea întreagă, momentul marcând primul pas înspre Uniunea Europeană.

Putem spune însă, că războiul nu luase sfârșit pentru toate țările din Europa, având în vedere cazul statelor din Europa de Est, care rămâneau dincolo de Cortina de Fier. Exista totuși o speranță că Europa va fi unită din nou. Nu știam când! Acest lucru s-a realizat în urma schimbărilor democratice ce au avut loc în Europa Centrală și de Est, după 1989.

FOTO: europarlamentariisd.ro

România își câștigă locul în cea mai mare familie a țărilor democratice din istorie la data de 1 ianuarie 2007, după o perioadă îndelungată de negocieri.

Pentru România, integrarea europeană a însemnat participarea directă la procesul decizional european la un nivel de egalitate cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene, sporirea competitivității și stimularea investițiilor străine, ce au produs în mod clar o creștere economică și o schimbare semnificativă a nivelului de trai al tuturor românilor.

Uniunea Europeană reprezintă un spațiu creat pentru colaborare, cu respect pentru drepturile omului și ale cetățeanului, o organizație care a atras mereu privirile și interesul românilor, cu oportunități extraordinare oferite în domeniul muncii, studiilor și multe altele.

De la bun început, unul din scopurile organizației a fost ca rivalitățile să ia sfârșit în Europa, să se depășească erorile trecutului și să se creeze o arie de stabilitate și progres. “Europa va fi construită prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, așa cum preciza Schuman.

Indiferent de provocările și amenințările cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă față, inclusiv astăzi, și procesul de reformare pe care trebuie să-l parcurgă, pentru români, ca și pentru toți ceilalți cetățeni europeni, nu există o alternativă mai bună la Uniunea Europeană. Europa reprezintă viitorul nostru comun!”

Maria Grapini, europarlamentar S&D:

”Ziua de 9 mai este ziua Europei dupa ce in 1950 ministrul francez Robert Schuman a propus un plan de colaborare economică cu Germania. Noi, ca romani, suntem si cetățeni europeni si evident sărbătorim Ziua Europei. Dar pentru poporul roman ziua de 9 mai inseamna mult mai mult.Doua Semnificații istorice pe care nu trebuie sa le uitam si trebuie sa le celebram: proclamarea independentei de stat a Romaniei  in 1877 si Victoria coaliției Națiunilor Unite in cel de-al doilea război mondial din 1945.

Ca europarlamentar roman sunt alături de romani, susțin România si o promovez in cadrul UE si doresc ca tot ce-am moștenit de la înaintașii noștri: suveranitate, independența, cultura sa știm sa le păstram. Sa nu uitam ce-a spus in Parlamentul tării Mihai Kogălniceanu: “suntem independenți,suntem națiune de sine stătătoare”.

In noile condiții geo-politice trebuie sa știm sa ne adaptam politicile noastre interne si externe,sa învățam sa convetuim in diversitate si unitate păstrându-ne cultura,independența,suveranitatea. Doresc tuturor romanilor din tara si celor plecați pe alte meleaguri. La multi ani, multa sănătate si dorinta permanenta de unitate pentru binele comun al Patriei si a romanilor.

Cred ca avem inca multe de facut pentru creșterea solidarității si a patriotismului si pentru acest lucru este nevoie de implicare,înțelegerea corecta a conceptelor si de unitate. A fi patriot,a iubi tara in care te-ai născut inseamna naționalism dar nu extremism. Nu trebuie sa ne fie rușine sa fim iubitori de tara si nici nu trebuie sa fim condamnați pentru asta. Eu sunt umanistă, fac politica partidului umanist si înțeleg politica doar ca pe  actiuni publice pentru oameni. Nimic nu are sens si rost daca nu aduce efecte mai bune asupra vieților oamenilor, daca nu aduce pace si un trai mai bun.

La multi ani dragi romani!”

Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: 

”Ziua Europei ne găsește anul acesta într-o situație cu mult mai optimistă decât în urmă cu un an sau chiar cu trei luni.

Franța și poporul francez, duminică, au făcut un cadou extraordinar întregii Uniuni Europene, la aniversarea celor 67 de ani! Au redat Europei încrederea în propriile forțe. De asemenea, au arătat că această construcție, în ciuda loviturilor și crizelor profunde din ultimii ani, are nu doar un trecut ci și un viitor extrem de credibil.

După criza economică prelungită, valul de terorism, conflictele din vecinătățile sudică și nordică, problemele legate de migrație, frământările identitare, creșterea mișcărilor extremiste, Brexit și constanta presiune a amenințărilor hibride, după toate acestea, viitorul părea cel puțin pesimist.

În ciuda atmosferei pesimiste și a unui amestec grosolan în alegerile din Franța din partea unor entități ce sigur vor fi dovedite, francezii și-au păstrat clarviziunea și fidelitatea față de „Liberté, égalité, fraternité”. Prin respingerea extremismului au arătat întregii Europe care este calea corectă redându-i optimismul.

România, dincolo de orice dubiu, împărtășește astăzi aceleași valori cu restul Europei. România este astăzi mult mai puternică și mai sigură, iar acest lucru se datorează într-o măsură considerabilă traseului nostru Euro-Atlantic. Drumul României în Europa nu este încheiat. El va continua cu apartenența la spațiul Schengen și Zona Euro și concretizarea priorităților sale privind Zona Dunării și Bazinul Mării Negre.

Noi generații de francezi, români, nemți, polonezi și mulți alții au preluat ștafeta celor care sa-au aflat cu 67 de ani în urmă în spatele „Declarației Schuman” și o duc, cu succes, mai departe. Valorile împărtășite atunci s-au păstrat și s-au îmbogățit. Europa de astăzi nu este doar o mare forță economică sau militară ci și un lider în politicile de mediu și un exemplu pentru toți ceilalți în privința efortului umanitar.
Sunt sigură că proiectul început Rober Shuman, Konrad Adenauer sau Jean Monnet, cu atâția ani în urmă, va continua să își dovedească viabilitatea și mai ales să fie un exemplu pentru întreaga omenire. Sunt mândră că România și românii sunt parte a acestui proiect, aducându-și propria contribuție!”

Monica Macovei, europarlamentar ECR:

“La mulți ani, români și România de Ziua Europei! 

Europa este casa României. Nu avem rost în altă parte. Și. în niciun caz, nu vrem să devenim o gubernie rusească.  

Dar Europa trebuie reinventată pentru a fi competitivă economic și politic la nivel mondial. Europa trebuie reinventată cu un singur obiectiv: o Uniune unită,  capabilă să răspundă ferm și rapid noilor pericole și provocări și să recâștige încrederea cetățenilor. Europa unită trebuie să lupte pentru a-și păstra valorile. 

Europa nu trebuie împărțită în mai multe viteze. Autoritățile din statele membre restante să facă bine și să muncească rapid pentru eliminarea restanțelor. De exemplu, să facă autostrăzi, să facă un sistem de sănătate care să te ajute să trăiești și să te vindeci, să facă din învățământ, cercetare și inovație un model, să nu mai fure sau să mai mintă, să facă din administrație un prieten al oamenilor, să depolitizeze instituțiile, să lucreze pentru noi, nu pentru ei. Românii și-au dorit aderarea la Uniunea Europeană și au luptat pentru asta, românii nu sunt “de mâna a doua”, dar multe din autoritățile române sunt, pentru că au rămas în urma națiunii române inteligente, vii, corecte, muncitoare, o națiune adaptată la lumea de astăzi și pregătită pentru lumea de mâine. 

Spun “La multi ani!” unei Europe reinventate, în care instituţiile și cheltuielile Uniunii sunt reduse și se adoptă numai legislație importantă pentru europeni, fără rapoarte și rezoluții inutile. Spun “La multi ani!” unei Europe unite și flexibile, capabile să prevină “relele” zilei de mâine de pe orice continent. 

România poate să își asume un rol important în aceste transformări. În plus, România este beneficiar, dar și generator de securitate în regiune, are o poziţie geopolitică importantă și, în discuțiile și negocierile din interiorul Uniunii, trebuie spus ferm acest lucru și cerut investiții, infrastructură, securitate”. 

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE:

După 67 de ani, Declarația Schuman rămâne un mesaj actual, pentru că ne este clar că în continuare pacea mondială nu poate fi protejată fără eforturi creatoare care să răspundă pericolului care le amenință, iar aceste eforturi trebuie făcute la nivelul UE.

Europa de azi este încă marcată de răspunsul ineficient la criza economică ce a creat polarizare socială și neîncredere în instituțiile politice tradiționale ale UE. Cred că unul dintre principalele răspunsuri pe care le-am fi putut oferi acestei crize putea porni de la convingerea lui Jean Monnet că Europa a fost construită pentru cetățenii ei și nu pentru guverne. Din păcate, după ce proiectul de reformă constituțională al UE a fost respins de francezi și de olandezi, soluțiile pentru a surmonta acest eșec au fost găsite în acorduri interguvernamentale. În ultimii ani, guvernanța europeană s-a adresat mai mult intereselor statelor membre, adesea celor mai puternice, și s-a referit mult mai puțin la interesele cetățenilor.

De aceea, discursul public al acestor ultimi ani critică birocrația din Bruxelles, lipsa de legitimitate democratică a unor instituții, interese și soluții care nu au fost întotdeauna benefice pentru a susține libertatea economică și socială a fiecăruia dintre cetățenii europeni. Mesajele recente ale Bruxelles-ului cheamă la o unitate pe care toți o înțelegem, dar pe care foarte puțini o explicăm și aproape deloc nu o conceptualizăm. Suntem într-o criză de credibilitate, cu o Carte Albă lansată de președintele Juncker ce prezintă 5 scenarii pentru viitorul UE, pe care fiecare actor politic le folosește populist, dar nu avem încă o analiză solidă a viitorului Europei.

Eu cred că România poate fi mai activă în privința implicării sale în proiectul european și trebuie să creeze cât mai multă dezbatere cu privire la viitorul Uniunii. Din păcate, țara noastră s-a comportat până acum, în plan politic, ca o țară care se află în așteptare pentru a se integra în UE. Am venit deseori la Bruxelles ca și cum am fi venit în străinătate, deși Bruxellesul este și casa noastră.

Europa viitorului trebuie să vină cu un răspuns ferm la globalizare și la interesele pe care le propagă globalizarea pentru a evita o Europă fragmentată de discursuri populiste și naționaliste. Avem nevoie de mai multă Europă, dar nu în discursuri politice, ci prin relația cu cetățenii noștri. Nu s-au făcut toate eforturile politice posibile pentru a crea o reală cetățenie europeană, ne-am blocat în interese politice minore. Avem exemplul nostru, care nu suntem parte a spațiului Schengen, nu datorită faptului ca nu am fi respectat criteriile aquis-ului Schengen, ci din cauza intereselor unor state membre. Continuarea jocurilor politice dincolo de Tratate, care nu sunt deloc lipsite de viziune, înseamnă o vulnerabilizare a Europei prin crearea unei stări de frustrare în rândul cetățenilor.

Eu cred că este nevoie de o Europă a tuturor, nu e nevoie de o Europă a unora contra altora. Dacă nucleul dur, nucleul fondator al Europei se gândește în mod real la o Europă numai a lor, înseamnă că sprijină proiectul de distrugere al UE. Suntem 500 de milioane de cetățeni și, împreună, contăm mult într-o lume în plină schimbare. Fragmentați, nu vom însemna niciodată prea mult. Există, și în politică și în viață, ceea ce se numește față și revers. Avem o față europeană, la care desigur trebuie să lucrăm, privilegiind libertatea și opțiunea cetățeanului, dar avem un revers îngrijorător, care înseamnă că avem noile tipuri de conflicte, mai insidioase, mai grave prin consecințele pe care le au, și mă refer la terorism, la criminalitatea organizată. Toate astea trebuie să fie inventariate, puse într-o agendă la care fiecare dintre noi să ne atașăm, căutând soluții de construcție, și nu să demolăm din rațiuni politice minore, cum ar fi un vot în niște alegeri, și avem exemplul nefericit al Marii Britanii.

Pentru toate aceste motive, după cum spuneam, spiritul Declarației Schuman rămâne viu și astăzi și transmit pe această cale un mesaj de felicitare tuturor cetățenilor europeni! La mulți ani, Europa!

Laurențiu Rebega, europarlamentar Europa Națiunilor și Libertăților:

”Conform legendei, Europa era fiica unui rege fenician. Frumusețea ei l-a făcut pe Zeus să o răpească și să o aducă pe un continent care nu avea încă nume.

Iubim, cu toții Europa! Pentru frumusețea ei, pentru căldura ei umană, pentru diversitatea locurilor și oamenilor, pentru cultura ei multimilenară, pentru spiritul ei întreprinzător și angajamentul ei pentru umanitate.

Ne dorim cu toții o Europă mai bună și mai frumoasă. Uneori ne certăm pentru ea, dar de fiecare dată ne împăcăm și mergem mai departe. Pentru că suntem cu toții convinși că Europa trebuie să rămână acel vârf de lance al omenirii care înaintează spre viitor. Dar nu trebuie să uităm niciodată că Europa nu are sens fără oamenii, popoarele și națiunile ei. Suntem moștenitorii unei tradiții care pleacă de la Lascaux și Stonehenge, de la Tărtăria și Knossos, și urcă pas cu pas până la realitățile de astăzi. Europa nu este o abstracțiune și nu este un pat al lui Procust. Europa este o construcție a oamenilor, popoarelor și națiunilor. Dacă iubim Europa, o iubim și cu mintea, dar mai ales cu inima, iar inima înseamnă conștiința că în lume există un loc al tău. Nu pot fi european fără să fiu, mai întâi, român, după cum n-aș putea să fiu un cetățean al lumii fără să fiu european.

Să fim uniți, dar uniți în diversitate!”

Claudia Țapardel, europarlamentar S&D/ PSD:

”La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și 67 de la semnarea Declarației Schuman, Ziua Europei capătă valențe noi.

Incontestabil, Uniunea Europeană este un proiect de succes, care a schimbat în bine destinul unui întreg continent. Beneficiile pe care le-a adus UE, precum cooperarea dintre state și eliminarea granițelor, ne permit astăzi să ne bucurăm de libertatea de a călători, lucra sau studia oriunde ne dorim în Europa. Mai mult decât atât, fondurile europene acordate de blocul comunitar au ajutat și ajută în continuare la reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiuni și state membre, sprijinind mii de companii să ofere locuri de muncă. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai importanți actori globali și un model politic și social pentru alte zone de pe glob aflate în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, în contextul neîncrederii în instituții și al avântului luat de forțele populiste și anti-europene, devine evident că Uniunea Europeană are nevoie de o reformă profundă prin care să se reapropie de cetățenii pe care îi reprezintă. Acest lucru înseamnă pe de o parte mai multă transparență în procesul decizional, dar și măsuri concrete de relansare a economiei și combatere a șomajului, în special în rândul tinerilor.

În această zi importantă și în anul în care aniversăm zece ani de apartenență la UE, mesajul meu pentru România și pentru români este unul optimist, prin care îmi doresc să aduc în prim plan progresul uimitor făcut de țara noastră în acest interval de timp. Începând cu 2007, România a trecut printr-un proces de reformă și transformare profundă, iar viitorul îi oferă potențialul de a deveni un lider regional.

Pentru următorul deceniu, îmi doresc ca România să rămână un partener de încredere al instituțiilor de la Bruxelles și al celorlalte state membre și să se bucure de reputația și forța economică demnă de un stat care este al șaptelea ca mărime în UE”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Claudia Țapardel

INTERVIU Europarlamentar Claudia Țapardel: Europa poate rămâne puternică doar dacă statele membre vor renunța la interesele naționale și meschine

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a răspuns mai multor întrebări în interviul  acordat în exclusivitate redacției Calea Europeană, întrebări ce privesc activitățile din cadrul președinției române la Consiliul UE, dar și probleme care trebuiesc rezolvate în acest mandat într-un timp foarte scurt. 

Activitatea președinției române este observată în detaliu de către colegii europarlamentarilor români, cât și de comisarii europeni, iar eurodeputatul, Claudia Țapardel afirmă că: ,,Din discuțiile pe care la am cu colegii mei, aceștia sunt plăcuți impresionați  de dialogul pe care il au cu preșdedinția română la Consiliul UE.”

Mesajul de coeziunie al președinției române la Consiliul UE este tot mai prezent prin acordurile încheiate în acest mandat de până acum: ,,Mesajul de coeziune pe care îl transmite președinția în pragul alegerilor și reconfigurării structurii europene, este un mesaj important. Europa poate rămâne puternică doar dacă statele membre vor renunța la interesele naționale și meschine.”

Pachetul de Mobilitate rămâne un dosar problematic pe masa de discuții a europarlamtarilor, în ceea ce privește perspectiva europarlamentarului Claudia Țapardel, încă se lucrează pentru un rezultat benefic și echitabil pentru toate statele membre implicate în acest dosar: ,,Facem toate efortuirle ca să evităm un dezastru. A existat un vot în plenară care a transmis un mesaj că există o opinie diveregentă, astfel acest pachet s-a reîntors în comisia de transporturi și am reconsdierat amendamentele.” 

,,Fiecare cetățean european va fi afectat în mod direct, din cauză că nu avem o piață echitabilă de trasnporturi la nivel european si practic toate aceste măsuri și constrângeri se vor trasnforma într-o constrângere financiară.”, a dăugat europarlamentarul.

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Pentru eliminarea erorilor de comunicare privind aceste tipuri de contrsucții legislative, eurodeputatul român a invitat la dialog asociațiile române de profil: ,,Am facut apel asociațiilor române să vină și să discute cu noi. Incurajez asociațiile de profil din România să vină să discute cu noi, pentru că este o practică agreată la nivel european.”

Poziția României în contextul președinției, în perioada aceasta reprezintă o oportunitate care a ajutat la comunicarea dintre Bruxelles și autoritățile de la nivel local sau regional din România: ,,aici se dă ora exactă, aici se stabilesc proiectele importante, trebuie să fie prezenți aici, ca să isi exprime punctul de vedere.”

În ceea ce privește Cadrul  Financiar  Multianul ,,suntem în contact de mai bine de jumătate de an. De când a început oficial, împreună am construit această strategie, Politica de Coeziune și Politica de Agricolă Comună nu trebuie să facă rabat în privința fondurilor care trebuiesc alocate regiunilor sărace.”, a delcarat europarlamentarul român.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a fost nominalizată pentru al treilea an consecutiv la premiul ”Europarlamentarul Anului – MEP Awards 2019”

Published

on

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a fost nominalizată, pentru al treilea an consecutiv, la premiul ”Europarlamentarul Anului – MEP Awards 2019”, la categoria Transport și Turism, organizate anual de revista The Parliament Magazine pe diferite categorii de activitate ale membrilor Parlamentului European, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Pentru a putea fi eligibili pentru aceste premii, eurodeputații trebuie să fie susținuți și nominalizați de către organizații externe care apreciează colaborarea și activitatea legislativă a europarlamentarilor.

„Ca în fiecare an, mă simt onorată să fiu nominalizată pentru această distincție. Mă bucur foarte mult că activitatea mea legislativă din cadrul Parlamentului European a fost apreciată și mă bucură faptul că asociațiile de transport de la nivel european și național, precum și cele din sectorul de turism, au apreciat colaborarea pe care am avut-o pe diferite dosare legislative, în organizarea de evenimente cu impact major la nivel european, precum şi în promovarea de noi proiecte şi inițiative”, a declarat europarlamentarul Claudia Țapardel.

Eurodeputatul Claudia Țapardel este unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European pe sectorul Transport și Turism, fiind de asemenea şi Co-Preşedinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European, care reunește peste 150 de membri ai PE, din toate grupurile politice. Portofoliul său de activitate cuprinde peste 50 de dosare legislative şi nonlegislative, cât și peste 30 de evenimente și conferințe care au adus împreună înalte oficialități europene, comisari europeni, lideri naţionali şi regionali, reprezentanți ai mediului privat cât şi ai asociațiilor europene de profil, pentru a dezbate cu privire la probleme concrete din sectorul de turism si transport.

În ceea ce privește sectorul de transport, activitatea eurodeputatului a inclus toate categoriile de transport precum transportul rutier, maritim, fluvial dar şi cel aerian. Europarlamentarul a finalizat unul dintre cele mai importante dosare legislative din sectorul aviației, privind „Normele Comune pentru Operarea Serviciilor Aeriene în Comunitate”, care reglementează aspectele ce țin de operațiunile de închiriere a aeronavelor cu echipaj.

„Poziția mea pe acest dosar a fost clară încă de la început. Dincolo de beneficiile aduse de wet-leasing, și anume acelea legate de acoperirea și satisfacerea cererilor de pe piața aviației, mai ales în perioadele de vârf de sezon, trebuie luat în considerare pericolul că, pe termen lung, să se renunțe la caracterul sezonier al acestuia, transformând în acest fel o activitate cu caracter temporar într-una permanentă. De aceea, am ținut ca aspectele ce țin de protecția și drepturile sociale ale angajaților să fie garantate pentru a nu periclita nivelul standardelor sociale ale angajaților sau siguranța pasagerilor și calitatea serviciilor”, a precizat europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.

Totodată, eurodeputatul s-a impus în negocierile pe Pachetul de Mobilitate, reprezentat printr-o serie de directive europene care reglementează sectorul de transport rutier european. Claudia Ţapardel a militat pentru o reglementare transparentă și echitabilă care să aibă în vedere considerentele geografice și particulartiățile tuturor Statelor Membre pentru a evita o eventuală distorsionare a pieței de transport, prin impunerea unor cerințe administrative suplimentare şi restrictive care vor afecta desfășurarea pe criterii de concurență echitabilă a activității companiilor de transport, precum și siguranța locurilor de muncă ale celor care lucrează în acest sector.

Însă reușitele europarlamentarului Țapardel nu se opresc doar la sectorul de transport. Pentru a demonstra că Europa se poate remarca prin patrimoniul său cultural bogat, eurodeputatul împreună cu sprijinul a peste 70 de asociații europene și colegi europarlamentari a militat ca anul 2018 să fie desemnat de către Comisia Europeană Anul European al Patrimoniului Cultural. Sute de regiuni europene au avut astfel oportunitatea de a se promova la nivel european și de a se face cunoscute în rândul destinațiilor turistice europene.

Trebuie menționat faptul că pe durata mandatului său de europarlamentar, Claudia Țapardel a fost gazda a numeroase evenimente la nivelul Parlamentului European care au avut ca obiectiv promovarea diversității turistice şi culturale europene și susținerea patrimoniului cultural european şi care au reunit înalte oficialități europene, precum Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, numeroși comisari europeni precum Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, Comisarul pentru Economie digitală şi Societate digitală, Marya Gabriel, Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, Comisarul pentru Locuri de Muncă, Creştere, Invesiţii şi Competitivitate, Jyrki Katainen, Comisiarul European pentru Piață Internă, Elzbieta Bienkowska, Preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz şi Preşedintele Comitetului Economic şi Social, Luca Jahier, cât şi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii.

Asumându-și rolul de reprezentant al României în Parlamentul European, eurodeputatul Claudia Țapardel a depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți colaborarea dintre instituțiile europene și autoritățile din România, reușind să aducă în vizită oficială la București pe Comisarul European pentru Piață Internă, Elzbieta Bienkowska, în contextul evenimentului „Connecting Europe through Innovation” pe care europarlamentarul l-a organizat la Palatul Parlamentului şi care a avut ca obiectiv dezbaterea de noi strategii de promovare a turismului european în contextul dezvoltării noilor tehnologii în era digitală.

Evenimentul a fost organizat şi cu un an în urmă la Madrid, împreună cu Oganizaţia Mondială a Turismului (OMT), eurodeputatul Claudia Ţapardel reuşind astfel să intensifice colaborarea între Parlamentul European şi organizaţii de nivel internaţional aşa cum este Agenţia Naţiunilor Unite pentru Turism (UNWTO).

De asemenea, europarlamentarul a susținut ferm și în repetate rânduri faptul că îmbunătățirea accesibilității și conectivității infrastructurii de transport europene este fundamentală pentru asigurarea creșterii economice și a competitivității pieței interne.

”Din punctul meu de vedere, dacă ne dorim o Europa cu adevărat integrată trebuie să asigurăm în primul rând o infrastructură care să conecteze toate statele membre, inclusiv pe cele periferice și din Europa Centrală și de Est. Lucrul acesta este nu numai în interesul statelor respective, ci în interesul european fiindcă o conectivitate adecvată generează oportunități de investiții, comerț, și implicit locuri de muncă”, a declarat europarlamentarul.

Claudia Țapardel a avut o contribuție semnificativă în ceea ce privește legislația privind primul document legislativ care reglementează piața digitală la nivel european, fiind raportorul Comisiei TRAN pe raportul privind relațiile dintre furnizorii de servicii și platformele online. Europarlamentarul a întocmit un raport care asigură un mediu transparent și echitabil pentru toți actorii implicați în economia digitală: furnizorul de servii, platformele online și consumatorul, care este reprezentat de fiecare cetățean european.

”Având în vedere că trăim într-o lume din ce în ce mai tehnologizată și considerând faptul că evoluția digitală este foarte rapidă, prioritatea mea a fost ca în acest mediu să avem un cadru legislativ adecvat care să asigure transparență și echitate între toți actorii implicați în tranzacțiile din mediul online”, a susținut europarlamentarul Claudia Țapardel.

„Nu în utlimul rând, doresc să felicit şi ceilalți membri ai PE care au fost nominalizați la aceste premii şi de asemena pe colegii români. Sunt mândră că activitatea eurodeputaţilor români este apreciată la nivelul Parlamentului European”, a declarat eurodeputatul Claudia Ţapardel.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Preşedintele României, aflat într-o postură istorică unică la Aachen, nu a ştiut să profite în interesul țării pe care o reprezintă și a cetățenilor acesteia”

Published

on

Preşedintele României Klaus Iohannis recidivează şi îşi atacă propria ţară la un eveniment extern foarte important, și anume ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, a afirmat europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D), potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Invitat să reprezinte România la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, preşedintele Klaus Iohannis face o nouă gafă majoră şi nu găseşte altceva de făcut decăt să atace propria ţară într-un moment total nepotrivit.

În loc să reprezinte aşa cum se cuvine România la un eveniment atât de important, preşedintele Klaus Iohannis recidivează în a-şi ataca şi denigra propria ţară. În loc să profite de evenimentul istoric de la Aachen şi de norocul formidabil ca România să dețină Președinția Consilului Uniunii Europene în această perioadă, preşedintele Iohannis s-a apucat să arunce cu săgeţi otrăvite către Guvernul României. Se remarcă încă o dată atitudinea duplicitară a preşedintelui Iohannis, care la sfârşitul anului trecut declara că actualul Executiv este pregătit să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, iar astăzi face praf acelaşi Executiv, pe motiv că nu ştie să guverneze. Oare când spune adevărul Klaus Iohannis?

De asemenea, este inacceptabilă atitudinea şefului statului, mai ales că a fost invitat la acest eveniment major pentru politica europeană pentru a reprezenta Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene.

Să te apuci să vorbeşti despre justiţie şi puşcărie, în contextul Tratatului de cooperare și integrare franco-german, dovedeşte încă o dată reaua credinţă de care dă dovadă preşedintele României, aflat într-o postură istorică unică, de care nu a ştiut să profite în interesul țării pe care o reprezintă și a cetățenilor acesteia.

Aici nu este vorba doar despre atacuri la adresa adversarilor politici sau despre dorinţa disperată a lui Klaus Iohannis de a mai obţine cu orice preţ un mandat la Palatul Cotroceni. Ceea ce nu înţelege şeful statului este că, tot atacând ceea ce se întâmplă în propria ţară, te poziţionezi chiar împotriva ei, ceea ce este total absurd pentru un preşedinte de ţară.

Toate aceste fapte ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva pe agenda personală a preşedintelui Klaus Iohannis se află doar intenţia câştigării alegerilor prezidenţiale în România sau are şi un alt interes ascuns şi obscur, anume distrugerea imaginii şi credibilităţii României la Bruxelles”, a precizat eurodeputatul Claudia Ţapardel.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending