Connect with us

PPE

Ziua Europei. Liderul grupului PPE, Manfred Weber: Provocările actuale pot fi rezolvate doar prin cooperare și solidaritate. Deci fie reușim împreună, fie eșuăm divizați

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, consideră că nicio țară din Uniunea Europeană nu poate face față singură provocărilor curente, care au un efect sistemic odată ce afectează un stat membru, deci calea de urmat este simplă: cooperare europeană pentru consolidarea și siguranța Uniunii sau eșec individual. 

Mesajul a fost transmis de eurodeputatul german cu prilejul Zilei Europei, sărbătorită anual la 9 mai. În context, acesta a evidențiat actualitatea cuvintelor rostite de Robert Schuman în urmă cu 70 de ani, referitor la solidaritatea care generează pace și prosperitate. 

„În urmă cu 70 de ani, Robert Schuman a propus un plan îndrăzneț pentru a evita conflictele dintre Franța și Germania pentru a construi un viitor mai bun pentru oamenii de pe continentul nostru. Această declarație a fost un moment de cotitură în istoria Europei. Săptămâna trecută am citit din nou textul. Și este frapant cât de curajoase și vizionare au fost propunerile. Imaginați-vă, după cele două Războaie Mondiale, să propui ca țări precum Franța și Germania să renunțe la un pic de suveranitate pentru a deveni mai puternice împreună… Este fascinant faptul că cuvintele lui Schuman sunt încă adevărate la 70 de ani de la rostirea lor. Citez: <<Europa nu va fi făcută dintr-o dată sau după un singur plan. Acesta va fi construit prin realizări concrete, care creează mai întâi o solidaritate de facto. Pacea durabilă începe cu acte de solidaritate, nu numai cu cuvinte >>”.

Prin urmare, liderul grupului PPE a declarat că aceste cuvinte ar trebui să ne ghideze munca în provocările cu care ne confruntăm acum în ceea ce privește criza Corona.

„Generația care a suferit deja consecințele crizei financiare și economice de acum 10 ani, este acum din nou provocată pe măsură ce își încep o familie și cariera. Europa, nu-și permite să-i lase pe acești tineri curajoși în urmă. Ei sunt sursa speranței și inspirației pentru viitorul nostru”. 

De fapt, a subliniat Manfred Weber, „o singură țară nu este suficient de puternică pentru a gestiona singur provocările acestor vremuri. Și dacă o țară suferă în Europa, toți suferim. Așadar, dilema cu care ne confruntăm acum în Europa este simplă: fie reușim împreună, fie eșuăm divizați”.

Pe scurt, liderul german a transmis că unitatea și solidaritatea sunt fundamentele unei Europe mai bune, mai puternice și mai sigure.

„Din dezastrele celor două Războaie Mondiale am construit cel mai de succes proiect de pace din istoria noastră și am redat libertatea și prosperitatea europenilor ca niciodată. Astăzi, la 70 de ani de la declarația Schuman, europenii pot fi mândri de realizările noastre. Dar știm și că viitorul nostru este departe de a fi sigur. Să fim uniți. Să lucrăm împreună. Vă urez o zi a Europei fericită!”, a declarat Manfred Weber.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) reamintește că „este vremea României europene”, având la dispoziție bani europeni în valoare de 85 miliarde de euro pentru modernizare și dezvoltare în următorii șapte ani. 

Resursele la care se referă eurodeputatul PNL provin din alocările din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Mecanismul de Redresare și Reziliență și din instrumentul SURE (Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență).

7 ani, 2021-2027, pentru relansarea și dezvoltarea României. Fondurile europene acoperă Reziliența și Relansarea – 30,46 miliarde euro, Politica de coeziune – 30,5 miliarde euro, Politica agricolă – 19,34 miliarde euro și SURE – piața muncii – 5 miliarde euro. Acum este momentul ca România să acceseze toți acești bani, să se modernizeze și să se dezvolte! Acum e vremea României europene”, scrie Gheorghe Falcă, într-o postare pe Facebook. 

Amintim că România a primit deja 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, reprezentând prima tranșă a împrumutului de 4,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE, bani pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, precum scheme de ocupare, sprijin pentru lucrători și firme. Menționăm că împrumutul de 3 miliarde de euro are o maturitate de 14,5 ani.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de comemorare cu ocazia celei de-a 76-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, unde milioane de femei, bărbați și copii evrei, precum și sute de mii de romi, au fost uciși în timpul Holocaustului.

„Avem datoria de a nu uita vreodată. Întrucât siturile memoriale s-au închis din cauza pandemiei, iar numărul supraviețuitorilor este în scădere, trebuie să găsim noi modalități de a ne aminti. Pe măsură ce miturile conspiraționiste se răspândesc pe platformele de comunicare socială, trebuie să educăm tânăra noastră generație împotriva antisemitismului. Europa prosperă atunci când comunitatea sa evreiască și alte minorități pot trăi în pace și armonie”, a transmis von der Leyen.

De asemenea, președinta Executivului a menționat că în cursul acestui an, Comisia va prezenta o strategie privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești în Europa, se mai arată în comunicat.


Comisia va prezenta în 2021 o strategie privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, pentru a sprijini țările UE și societatea civilă în lupta lor împotriva antisemitismului. Comemorarea Holocaustului va continua să fie un pilon esențial al eforturilor pentru a ne asigura că istoria noastră nu va fi niciodată uitată.

Un cadru legislativ european asigură protecția împotriva violenței, discriminării și a manifestărilor de ostilitate motivate de antisemitism și incriminează negarea și denaturarea Holocaustului în întreaga Europa.

În 2005, Rezoluția privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forțele aliate au eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Rezoluția îndeamnă toate națiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului și să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

COVID-19: Comisia Europeană consideră ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinurilor AstraZeneca

Published

on

© European Union, 2020

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni drept „inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinurilor AstraZeneca şi a apreciat că explicaţiile oferite de compania britanică nu sunt „satisfăcătoare”, se arată în comunicatul oficial al Executivului European.

Reamintim că dacă toate cerințele sunt îndeplinite, Agenția Europeană a Medicamentului ar putea recomanda autorizația de introducere pe piață până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Există o problemă din partea ofertei. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod surprinzător Comisia și statele membre ale Uniunii Europene că intenționează să furnizeze doze considerabil mai puține în următoarele săptămâni decât s-a convenit și a anunțat. Acest nou program nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a pre-finanțat dezvoltarea vaccinului și a producției”, a transmis comisarul european.

Oficialul Executivului a mai transmis că Uniunea Europeanăa dorește să știe exact ce doze au fost produse de AstraZeneca și unde exact au fost livrate până acum. 

„Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. De aceea este programată o a doua întâlnire pentru diseară”, a mai adăugat aceasta.

Uniunea Europeană dorește ca dozele comandate și prefinanțate să fie livrate cât mai curând posibil și contractul încheiat de Comisia Europeanp să fie pe deplin îndeplinit.

„Dorim claritate în tranzacții și transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din UE”, a conchis comisarul.


Reamintim că Executivul European a ajuns în data de 14 august, la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19, precum și pentru a-l dona țărilor cu venituri mici și medii sau a-l redirecționa către Spațiul Economic European (SEE).

Odată ce vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient împotriva COVID-19, Comisia a convenit baza unui cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opțiunea de a cumpăra încă 100 de milioane, în numele statelor membre ale UE.

Dacă vaccinul va primi autorizație din partea EMA, acesta va fi al treile vaccin cu care europenii s-ar putea vaccina în Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO10 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA11 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA11 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă13 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș13 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru14 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending