Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Ziua Europei. Liderul grupului S&D, Iratxe Garcia: Pentru generația următoare, povestea UE trebuie să fie despre egalitate, solidaritate și speranță

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Dacă pentru generațiile anterioare povestea Europei a fost despre libertatea păcii si prosperitate, pentru generația următoare, povestea UE trebuie să fie despre egalitate, solidaritate și speranță, este mesajul transmis de Iratxe Garcia, liderul grupului S&D din Parlamentul European.

„9 mai este cea de-a 70-a aniversare a Declarației Schuman. Cu această declarație din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial, am început calea către pace, libertate și solidaritate în UE pe care o cunoaștem. În procesul de integrare europeană, noi, socialiștii europeni, am fost jucători cheie și suntem hotărâți să continuăm acest lucru. Din păcate, acest 9 mai este diferit. Îi jelim pe cei care au murit în timpul acestei crize de sănătate provocată de noul coronavirus. Și pe măsură ce ieșim din carantină, ne confruntăm cu un viitor plin de incertitudine”, a transmis Iratxe Garcia.

Aceasta a mai spus că, în calitate de lider al socialiștilor și democraților, dar și ca cetățean european, crede cu tărie că o Europă mai puternică, mai unită și mai socială este răspunsul atunci când este vorba de reconstrucția viitorului nostru. În acest sens,  „familia noastră politică dorește acțiuni îndrăznețe pentru a combate criza de sănătate, pentru a construi o Europă verde, durabilă și echitabilă, pentru a realiza o transformare economică și digitală de care avem nevoie pentru a ne proteja Europa democratică a drepturilor și libertăților”.

Pentru aceasta, este nevoie de un nou plan Marshall, fondul european de recuperare propus, completat de instrumente de reconstrucție post-criză care să se bazeze pe solidaritate, subliniază liderul S&D:

„Acest fond, împreună cu un proiect ambițios al UE și dezvoltarea reală a capacităților fiscale ale UE pentru completarea cadrului monedei unice, sunt cu siguranță instrumentele de reconstrucție de care avem nevoie. Aceste instrumente se vor baza pe solidaritate, iar interesul comun trebuie să furnizeze resursele pentru  unificarea UE și pentru a ne asigura că nu lăsăm pe nimeni în urmă; dar trebuie, de asemenea, să relanseze economia noastră și să ne consolideze piața comună. Acesta este singurul mod prin care putem garanta condiții de viață decente în viitorul apropiat”, a explicat aceasta. 

De asemenea, Iratxe Garcia menționează că „am făcut schimbări sociale și economice, dar nu trebuie să uităm să ne schimbăm instituțional”: „Trebuie să fim îndrăzneți, să avem imaginație ca fondatorii primelor Comunități Europene. De aceea socialiștii și democrații au încredere în Conferința pentru viitorul Europei; concluziile Conferinței ar trebui să servească la crearea unei noi foi de parcurs pentru UE”, a adăugat oficialul european.

Proiectul european a privit întotdeauna spre viitor și nu a cedat pesimismului, mai spune președintele S&D, amintind că „entru părinții și bunicii noștri, acesta a însemnat libertatea păcii și prosperitatea; pentru generația noastră și pentru următoarea, povestea Europei trebuie să fie una de egalitate, solidaritate și speranță”. 

În cele din urmă, Garcia îndeamnă să folosim Ziua Europei pentru a transforma această criză într-o oportunitate de a-i onora pe cei care nu mai sunt aici; de a reînnoi UE și reînvia spiritul european care ne face mândri ca cetățeni europeni.

„În urmă cu 70 de ani, ministrul francez de externe, Robert Schuman a cerut Europei să facă eforturi creative proporționale cu pericolele care o amenințau. La a 70-a aniversare a declarației Schuman, socialiștii și democrații s-au angajat să continue să lucreze neobosit pentru a avea o Uniune Economică și Monetară care va fi reînnoită și va fi pentru și dinspre oameni”, a mai transmis liderul S&D.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERVIURI

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din PE: În ultimii ani, România a dobândit o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul UE

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

România a dobândit în ultimii ani o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul Uniunii Europene, mai ales prin reprezentarea României la nivelul Consiliului UE și prin prezența președintelui Klaus Iohannis acolo, care este o voce recunoscută și acceptată de partenerii europeni, a afirmat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Făcând trimitere la Comisiile din care face parte, europarlamentarul a transmis că, din punctul Parlamentului European de vedere, în Comisii există personalități extrem de competente și cât se poate de coerente, care fac un efort foarte important de multe ori pentru a participa și pentru a încerca să influențeze deciziile. 

„De foarte multe ori mi s-a întâmplat să vad executivi, la rang foarte înalt care abordau subiecte pe care nu trebuiau să le expună. Cred că gradul de competență și de coerență a acestor oameni aleși este mai mare în multe ocazii decât al așa experților birocrați ai Uniunii Europene. Speranța mea este ca influența dezbaterilor din aceste Comisii să crească și efectele dezbaterilor. Sper ca punctele de vedere exprimate să capete o mai mare relevanță”, a spus europarlamentarul liberal.

În contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să își ia la revedere de la Angela Merkel din funcția de cancelar al Germaniei, Vlad Nistor și-a exprimat regretul pentru retragerea acesteia. 

Mai mult, întrebat de liderii europeni care ar pute fi relevanți pentru jocul de putere european, eurodeputatul a dat exemplul lui Emmanuel Macron și al lui Mario Draghi. 

„În Franța, președintele nu mai este foarte credibil, dar face o parte din jocuri în bună măsură datorită importanței și relevanței Republicii Franceze. Dincolo de asta însă, jucătorii pot fi relevanți, cum e cazul premierului Italiei, dar Italia are o problemă. Italia schimbă prea des personalitățile reprezentative și acesta este motivul pentru care rezerva poate fi mai mare. Țările mici sunt țări cu pretenții mari, dar care nu au neapărat influența pe care o cred ele că o au. Mă refer la Regatul Olandei, care prin reprezentanții săi crede întotdeauna că e mai mult decât este în realitate”, a explicat Vlad Nistor.

„E foarte greu să găsești astăzi, după Angela Merkel, lideri pregnanți. Vom vedea ce ne va rezervă viitorul”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Tribunalul UE a hotărât ca liderul catalan pro-independență să rămână în continuare fără imunitatea de eurodeputat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Justiţia UE a respins vineri o cerere de suspendare a ridicării imunităţii parlamentare a fostului lider catalan Carles Puigdemont şi a altor doi eurodeputaţi pro-independenţă care sunt judecaţi în Spania, relatează France Presse și Agerpres

„Nu există niciun motiv pentru a crede că autorităţile judiciare belgiene sau autorităţile unui alt stat membru ar putea executa mandatele europene de arestare emise împotriva eurodeputaţilor şi să-i predea autorităţilor spaniole”, a declarat Tribunalul Uniunii Europene, care a emis o hotărâre de urgenţă în sprijinul deciziei sale.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală a justiţiei spaniole, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lunii iunie celor nouă militanţi pro-independenţă încarceraţi în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să fie judecat în Spania.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Republica Moldova are toate premisele pentru a se înscrie definitiv pe drumul european

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută desemnarea noului premier al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, de către președinta Maia Sandu.

„Republica Moldova are, în acest moment, toate condițiile pentru reușită: conducători deschiși cu opțiuni pro-europene, un vot popular majoritar care le asigură susținere, Uniunea Europeană și România alături. Putem visa că vom fi din nou împreună sub umbrela UE în viitor. Urez succes fraților moldoveni și conducătorilor lor!”, a transmis eurodeputatul PPE, într-o declarația pentru CaleaEuropeană.ro.

Potrivit europarlamentarului, „rezultatul alegerilor din Republica Moldova și viitorul guvern, alături de președintele Maia Sandu, reprezintă exact premisele de care frații noștri de peste Prut aveau nevoie pentru o reală dezvoltare și modernizare. De-a lungul istoriei ultimilor ani, de prea multe ori, din păcate, politicienii care au condus Moldova mai mult au simulat modernizarea țării. De regulă totul s-a rezumat la discursuri frumoase care nu s-au materializat”.

Citiți și: Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița să formeze un nou Guvern în Republica Moldova

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate, potrivit Agerpres.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending