Connect with us

POLITICĂ

Ziua Europei. Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Reafirm angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj transmis de Ziua Europei, că 9 mai ne oferă, ca în fiecare an, prilejul unei incursiuni în trecutul şi evoluţia proiectului european, el punctând că valoarea construcţiei Uniunii constă în solidaritate.

Acesta susţine că Ziua Europei ne oferă şi ocazia unei reflecţii asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi toţi, atât în vremuri obişnuite, cât şi în momente dificile, cum este cel de acum, generat de pandemia de coronavirus.

“Ziua de 9 mai ne oferă, ca în fiecare an, prilejul unei incursiuni în trecutul şi evoluţia proiectului european. Ne oferă, în acelaşi timp, ocazia unei reflecţii asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi toţi, atât în vremuri obişnuite, cât şi în momente dificile, cum este cel de acum, când lumea întreagă se confruntă cu o provocare majoră, o criză sanitară de amploare. Mai mult ca oricând ni se confirmă faptul că valoarea construcţiei europene constă în solidaritate, pe care se bazează acţiunea comună, coordonată în beneficiul cetăţenilor europeni. Şi este momentul unei gândiri aprofundate despre viitorul proiectului european. Nu este prima criză cu care Uniunea se confruntă, proiectul european fiind marcat în trecutul recent de alte provocări, precum criza economico-financiară sau cea a migraţiei, care au evidenţiat faptul că astfel de fenomene de amploare nu pot fi gestionate individual, ci doar prin soluţii comune. Şi, nu de puţine ori, provocările s-au suprapus. Lecţiile trecutului au arătat că trebuie să rămânem consecvenţi în a răspunde prompt aşteptărilor cetăţenilor, în a obţine rezultate concrete, care se reflectă direct, pozitiv, în opinia acestora, în sprijinul lor pentru acţiunea europeană”, a precizat Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul arată că, pentru România, apartenenţa la UE a adus, pe lângă beneficiile incontestabile care derivă din funcţionarea pieţei interne, creşterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investiţiilor străine directe, şi integrarea firească într-un spaţiu de valori şi principii comune, care dau nota definitorie a societăţilor europene.

“Realizările noastre comune dau măsura acestei percepţii, ele reprezentând forţa motrice a Uniunii Europene, atât în plan intern, cât şi în planul acţiunii sale externe. Uniunea reprezintă, în acelaşi timp, un model democratic de valori şi principii, care au fost şi rămân fundamentale pentru prosperitatea cetăţenilor europeni. Tocmai de aceea, pentru România, apartenenţa la Uniunea Europeană a adus, pe lângă beneficiile incontestabile care derivă din funcţionarea pieţei interne, creşterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investiţiilor străine directe, şi integrarea firească într-un spaţiu de valori şi principii comune, care dau nota definitorie a societăţilor europene. Românii sunt, în continuare, printre cetăţenii europeni care sprijină puternic proiectul european. În acest spirit pro-european, în primul semestru al anului trecut, România a exercitat cu succes Preşedinţia Consiliului UE, promovând o agendă ambiţioasă, axată pe coeziunea europeană, înţeleasă pe toate palierele sale – politic, economic, social, al valorilor europene”, a mai spus Bogdan Aurescu.

El a amintit şi de Summitul din 2019, de la Sibiu, încheiat prin adoptarea unei declaraţii care a reiterat o viziune axată pe o Europă unită şi coezivă, pe principiile fundamentale ale acţiunii europene – unitate, solidaritate, democraţie, angajamentul pentru soluţii comune, bazate pe încredere şi respect.

“Să ne reamintim astăzi că anul trecut, la 9 mai, România găzduia, prin Preşedintele Klaus Iohannis, la Sibiu, Summitul privind viitorul Europei, încheiat prin adoptarea Declaraţiei de la Sibiu, care a reiterat o viziune axată pe o Europă unită şi coezivă, pe principiile fundamentale ale acţiunii europene – unitate, solidaritate, democraţie, angajamentul pentru soluţii comune, bazate pe încredere şi respect. Această abilitate de a acţiona împreună, consonant, este cu atât mai importantă în momente de mare încercare. Actuala pandemie a supus unui test major capacitatea europeană de răspuns la crize, rolul Uniunii în gestionarea unor provocări atât de complexe, cu consecinţe devastatoare la nivel mondial. (…) Sprijinul pe care ni-l acordăm reciproc la nivel european, sprijinul pentru cetăţeni şi pentru mediul economic sunt vitale. Nici un stat membru nu este atât de puternic pentru a lupta singur în faţă acestei provocări”, a transmis Aurescu.

Totodată, el reafirmă angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice în interior şi capabilă să acţioneze coerent în exterior.

“Şi pentru că 9 mai nu trebuie să fie doar o privire spre trecut, ci şi o perspectivă spre viitor, reafirm angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice în interior şi capabilă să acţioneze coerent în exterior, în raport cu statele terţe, cu partenerii săi din vecinătate, cu partenerii strategici. Proiectul european trebuie să însemne în continuare un angajament solid în sprijinul partenerilor din vecinătate, în favoarea continuării politicii de extindere, şi o acţiune globală, orientată către pace, stabilitate, promovarea valorii multilateralismului. România va continua să fie pe deplin angajată în construcţia europeană şi să-şi aducă o contribuţie la consolidarea Uniunii Europene, în beneficiul cetăţenilor săi. Cei 70 de ani de construcţie europeană au dovedit capacitatea proiectului european de a învăţa din lecţiile trecutului şi de a ieşi întărit din fiecare criză. Am încredere că vom depăşi împreună acest moment de răscruce şi că vom reţine lecţia solidarităţii, iar Uniunea va fi astfel mai puternică, mai eficientă”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Klaus Iohannis, după un nou record de îmbolnăviri cu COVID-19 în România: Fac un apel la Parlament să adopte urgent legea prin care autoritățile pot proteja sănătatea oamenilor

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis către Parlament informarea privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în perioada stării de urgenţă, care a fost instituită pe întreg teritoriul ţării ca urmare a pandemiei COVID-19, prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie. De asemenea, șeful statului a făcut un nou apel către Parlament “să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”, condițiile în care România a înregistrat joi un nou record cazuri zilnice, fiind anunțate 614 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.

“Am transmis Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile şi iniţiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgenţă pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătăţii cetăţenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea şi relansarea economiei”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Președintele a făcut astfel un bilanț al acțiunilor pe care autoritățile le-au luat în perioada de când a izucnit pandemia de coronavirus, solicitând însă responsabilitate și unitate din partea tuturor, a cetățenilor, și a decidenților politici.

“Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. În realizarea acestei obligații, soluțiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile concomitent garantate și protejate de stat, trebuie să asigure și depășirea crizei. De aceea, în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. (…) Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor“, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a reluat apelul său către cetățeni și la conștiința acestora.

“Am intrat, de aproape o jumătate de an deja, într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini și este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Și eu îmi doresc asta. Deocamdată însă acest lucru, din păcate, nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia. Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini! Asta ne spun medicii. Aceste trei măsuri nu sunt menite să ne facă viața mai grea, ci, dimpotrivă, să ne protejeze. Ele ne asigură libertatea de a face în siguranță aproape toate activitățile de care ne bucuram înainte de pandemie. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja! Suntem o națiune puternică și putem să trecem împreună cu bine și peste această perioadă”, a conchis el.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un număr record de cazuri noi de Covid-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 614 cazuri de îmbolnăviri. Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

Cu o zi în urmă, GCS anunțase un nou record de cazuri – 555 -, ceea ce a plasat România pe locul al doilea în rândul țărilor UE cu cea mai mare creștere zilnică de cazuri noi.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis, apel către politicieni și cetățeni după un record de cazuri COVID-19: E momentul să lăsăm divergențele politice. Nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și a celor dragi

Published

on

@ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus raportate în ultimele 24 de ore este unul record şi a făcut apel la respectarea regulilor. De asemenea, președintele a făcut un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijinire guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

“Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitiv cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până azi”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres și Digi24.

“E a doua lună de stare de alertă și lucrurile din păcate vedem că nu au evoluat cum ne-am fi dorit cu toții. Revin la ce am mai spus: răspunderea, în acest moment, e partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă dificilă și ar fi păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune de pînă acuma. Măsurile sunt foarte simple: Masca, distanța și spălatul pe mâini. Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, fiindcă în loc să fim de aceeași parte, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această epidemie”, a spus Iohannis.

“Suntem intr-o situație foarte complicată, e momentul să lăsăm divergențele politice la o parte și să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să dezbată in regim de urgență legea care reglementează carantina și izolare. Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda”, a spus președintele

În același context, președintele a făcut și un apel la responsabilitate adresat cetățenilor.

“Haideți să facem un efort să continuăm, nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și a celor dragi dumneavoastră. Nu vorbim de politică, de opinii personale, ci de o boală care a rămas în societate. Virusul nu ține cont de granițe, de legi, de diferite abordări pur administrative”.

El a făcut apel la purtarea măştii de protecţie, la distanţă fizică şi la spălarea mâinilor.

“Răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la ce am realizat până acum”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a vizitat Institutul Cantacuzino împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. 

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Premierul Ludovic Orban afirmă că trebuie îndeplinite toate recomandările Comisiei Europene şi respectate principiile şi valorile europene

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul ca ceva să se schimbe, ”pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

“Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi paşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul, într-un mesaj transmis de Guvern.

El consideră că ”este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending