Connect with us

ONU

Ziua internațională a căștilor albastre. MAE îi omagiază pe cei peste ”85.000 de militari, polițiști, jandarmi și personal civil” care contribuie la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis sâmbătă, cu ocazia marcării ”Zilei internaţionale a căştilor albastre”, un mesaj de apreciere pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii.

”Cu ocazia marcării la 29 mai 2021 a Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii – “Ziua internaţională a căştilor albastre” – Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu mandatul încredinţat de Consiliul de Securitate. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său celor care au căzut la datorie în îndeplinirea nobilei misiuni încredinţate de ONU”, este precizat într-un comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro.

În sursa mai sus amintită este precizat că, în conformitate cu angajamentul şi sprijinul său constant pentru multilateralism şi pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, România a contribuit, începând din anul 1991, cu peste 10.000 de militari, poliţişti şi jandarmi – femei şi bărbaţi – la misiuni ONU de menţinere a păcii.

”În acelaşi spirit, la Summit-ul operaţiunilor de menţinere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunţat noi contribuţii la efortul ONU în domeniul menţinerii păcii, care au inclus, pe lângă participarea cu personal, prima contribuţie cu mijloace de transport aerian. Contribuţia a fost realizată prin participarea detaşamentului de elicoptere Carpathian Pumas al Ministerului Apărării Naţionale la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020”, mai precizează MAE.

În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în acest an a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii sub deviza “Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” având în vedere potențialul și implicarea tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor.

MAE a profitat, de asmenea, de ocazie pentru a transmite ”mulțumiri și cele mai calde felicitări participanților români în operațiunile de menținere a păcii care, prin activitatea lor de zi cu zi, contribuie la realizarea unor obiective prioritare ale politicii externe a României în plan multilateral”.

Organizația Națiunilor Unite și statele sale membre  marchează în fiecare an, la 29 mai, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută și ca Ziua internaţională a ”Căştilor Albastre”, ca urmare a adoptării unei rezoluții a Adunării generale a ONU (57/129 din anul 2002) pe această temă.

Data aleasă a avut în vedere desfășurarea, la 29 mai 1948, a primei misiuni ONU de menţinere a păcii în teritoriile palestiniene – ”United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)”.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii în acest an este ” Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” și confirmă abordarea recentă a sistemului ONU consacrată prin adoptarea rezoluției  2250/2015 a Consiliului de Securitate al ONU intitulată ”Tineretul, pacea și securitatea”.

În prezent, efective de peste 85 de mii membri ai misiunilor ONU de menţinere a păcii – militari, polițiști, jandarmi sau personal civil – participă în 12 misiuni. În această zi se aduce un omagiu celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii ale ONU.

Marcarea acestei zile are o semnificație deosebită pentru România în acest an, când se aniversează 30 de ani de la prima participare la misiuni ale ONU de menținere a păcii. În această perioada contribuția României a fost de peste 10 mii de membri din rândul militarilor, polițiștilor și jandarmilor, precum și un detașament de elicoptere Carpathian Pumas care a participat în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020 la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ONU

Administrația Biden invită experți ONU să ancheteze rasismul din SUA: Îndemnăm şi alte state membre să participe la acest ”efort de luptă împotriva rasismului, discriminării şi xenofobiei”

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Administrația președintelui Joe Biden a invitat experți ONU să examineze bilanțul Statelor Unite în materie de rasism față de reprezentații afro-americani, adoptând o poziție contrară fostei administrații Trump, anunță France Presse, citat de Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat miercuri crearea, de către Consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU, a unui grup de experţi mandataţi să examineze violenţele poliţieneşti împotriva ”persoanelor de origine africană” comise în lumea întreagă.

”Naţiunile responsabile nu ar trebui să încerce să evite evaluarea bilanţului lor în materie de drepturi ale omului, dimpotrivă ele trebuie să o solicite în intenţia de a ameliora” situaţia, menţionează Blinken într-un comunicat.

Astfel, şeful diplomaţiei americane a invitat în SUA doi raportori speciali ai ONU, specialişti în forme contemporane de rasism şi probleme legate de minorităţi, îndemnând şi alte state membre să participe la acest ”efort de luptă împotriva rasismului, discriminării şi xenofobiei”.

Luarea de poziție este în atiteză cu atitudinea fostului președinte republican, Donald Trump, și a aliaților săi în fața manifestațiilor care au zguduit Statele Unite după decesul, la 25 mai anul trecut, a afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui polițist alb.

Negând existenţa rasismului sistemic în Statele Unite, Donald Trump a atribuit violenţele comise de poliţie ”merelor stricate” şi a respins orice critică asupra istoriei ţării.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Prioritățile UE pentru cea de a 76-a Adunare Generală a ONU: Existența unui parteneriat puternic și dinamic între UE și ONU este mai importantă decât oricând

Published

on

© European Commission/ Facebook

Consiliul UE a aprobat luni concluzii care stabilesc prioritățile UE în cadrul celei de a 76-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite (septembrie 2021 – septembrie 2022), subliniind că multilateralismul rămâne cel mai eficace mijloc de guvernare a relațiilor mondiale într-un mod care să aducă beneficii tuturor, informează comunicatul oficial. 

Din acest motiv, UE și statele sale membre vor continua să îl sprijine aducând laolaltă actori mondiali în vederea găsirii unor soluții mondiale comune, pentru a garanta o lume mai sigură și mai stabilă și o redresare mondială durabilă și favorabilă incluziunii în urma pandemiei de COVID-19.

Mai mult, UE și statele sale membre vor continua să sprijine ONU ca forum indispensabil pentru cooperarea internațională și ca piatră de temelie a sistemului multilateral, care se întemeiază pe respectarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar.

În acest context, UE va continua să contribuie la punerea în aplicare efectivă a reformelor ONU, conlucrând în direcția unei ONU care să fie adecvată scopului urmărit și adaptată la provocările mondiale și la geopolitica secolului al XXI-lea.

Pentru cea de a 76-a Adunare Generală a ONU, UE se va concentra asupra priorităților-cheie, cum ar fi o reconstruire mai bună după pandemia de COVID-19, transformarea lumii într-un loc mai sigur și promovarea păcii și a securității, câștigarea cursei împotriva schimbărilor climatice și restabilirea relației cu natura și modelarea agendei digitale mondiale.

Concluziile afirmă că, într-o lume în schimbare rapidă, existența unui parteneriat puternic și dinamic între UE și ONU este mai importantă decât oricând și că această cooperare ar trebui consolidată prin instituirea unui summit UE-ONU periodic.

Tot în acest sens, Consiliul miniștrilor de externe va avea o reuniune luni, 12 iulie 2021, ce va va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, conform unui comunicat

Se preconizează că miniștrii vor aproba concluzii privind o Europă conectată la nivel mondial și privind prioritățile UE în cadrul celei de a 76-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Continue Reading

ONU

Raport FAO-OCDE: Eradicarea foametei până în 2030, unul dintre obiectivele ONU, va fi dificil de atins, în contexul în care pandemia a accentuat problema malnutriției

Published

on

© International Rescue Committee (IRC), 2018

Eliminarea foametei în lume până în 2030, unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de ONU, va fi dificil de atins în contextul în care pandemia a agravat problema subalimentației, arată un raport comun publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), anunță AFP, citat de Agerpres.

Autorii raportului susțin că, în pofida faptului că la nivel global domeniul agriculturii și alimentației a făcut față mai bine șocului provocat de pandemia de COVID-19 decât alte sectoare, ”efectul combinat al pierderilor de venituri şi inflaţiei preţurilor de consum pentru produsele alimentare a făcut şi mai dificil accesul la o alimentaţie sănătoasă pentru numeroase persoane”.

Obstacolele care stau în calea atingerii acestui obiectiv diferă de la o ţară la alta. Potrivit prognozelor incluse în acest raport ”media disponibilităţii alimentare mondiale ar urma să urce cu 4% în următorii zece ani, pentru a ajunge la 3.025 de calorii per persoană pe zi”, susţin autorii raportului.

Cu toate acestea, creșterea mediei globale reprezintă un rezultat al progreselor realizate de țările cu venituri intermediare, ”în timp ce în statele cu venituri mici regimul alimentar va rămâne în mare parte neschimbat”.

De exemplu, în Africa sub-sahariană, unde 224,3 milioane de persoane au suferit de malnutriţie în perioada 2017-2019, ”disponibilitatea alimentară pe cap de locuitor nu ar urma să crească decât cu 2,5% în acest deceniu, pentru a ajunge la 2.500 de calorii pe zi în 2030”, subliniază cele două organizaţii.

În schimb, în ţările cu venituri medii, cererea pentru produse din crescătorii şi pescării va rămâne una puternică, iar ”disponibilitatea în privinţa proteinelor animale pe cap de locuitor va creşte cu 11%, reducând astfel la 4% decalajul de consum faţă de ţările bogate, până la 30 de grame per persoană pe zi în 2030”, arată prognozele FAO-OCDE.

Organizația Națiunilor Unite și-a fixat drept obiectiv eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile:

2.1 Până în 2030, eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor, în special al celor săraci și în situații vulnerabile, inclusiv sugari, la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente pe tot parcursul anului.

2.2 Până în 2030, eradicarea tuturor formelor de malnutriție, inclusiv atingerea până în 2025 a țintelor convenite la nivel internațional cu privire la greutatea și talia joasă la copiii sub vârsta de 5 ani, și abordarea necesităților nutriționale ale adolescentelor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, cât și a persoanelor în vârstă.

2.3 Până în 2030, dublarea productivității agricole și veniturilor micilor producători agricoli, în special femei, populațiile indigene, fermieri, păstori și pescari, inclusiv prin accesul sigur și egal la terenuri, alte resurse și factori de producție, cunoștințe, servicii financiare, piețe și oportunități pentru crearea valorii adăugate și angajarea în activități non-agricole.

2.4 Până în 2030, asigurarea unor sisteme de producție alimentară durabile și implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea și producția, contribuie la menținerea ecosistemelor, consolidează capacitățile de adaptare la schimbări climatice, condiții meteorologice extreme, secetă, inundații și alte dezastre și care îmbunătățesc în mod progresiv calitatea terenurilor și solului

2.5 Până în 2020, menținerea diversității genetice a semințelor, plantelor cultivate și animalelor de fermă și domestice și a speciilor lor sălbatice înrudite, inclusiv prin bănci de semințe și plante gestionate corect și diversificate la nivel național, regional și internațional, precum și promovarea accesului și un schimb corect și echitabil al beneficiilor care rezultă din utilizarea resurselor genetice și cunoștințelor tradiționale asociate, conform acordurilor internaționale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Gheorghe Falcă57 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fabrica de construcții metalice din Arad, rol determinant în construirea celor 433 de km de autostradă din PNRR

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Garanția pentru Copii: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a discutat cu ministrul dezvoltării despre implementarea și finanțarea prin PNRR a programului de construire de creșe

NATO17 hours ago

Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România reprezintă o prioritate

FONDURI EUROPENE18 hours ago

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

CHINA19 hours ago

Prima vizită a unui înalt oficial al administrației Biden la Beijing: SUA salută concurența acerbă cu China. Ne vom consolida propria forță competitivă, dar nu căutăm un conflict

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

U.E.20 hours ago

Comisarul european pentru Sănătate îl asigură pe eurodeputatul Dan Motreanu că secvențierea genomului SARS-CoV-2 este o prioritate a Comisiei Europene

EDUCAȚIE20 hours ago

Raport UNICEF: În România, accesul limitat la internet și la echipamente IT reprezintă principalele bariere în furnizarea serviciilor în educație în contextul COVID-19

U.E.20 hours ago

Raport: Cetățenii europeni s-au simțit mai singuri în primele luni de pandemie. Tinerii, cei mai afectați de singurătate

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL3 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI5 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA7 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending