Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini: UE va continua să îi susțină în mod activ pe cei care militează pentru drepturile omului

UE va continua să își reafirme angajamentul de a proteja și de a promova universalitatea drepturilor omului, ori de câte ori acestea sunt încălcate sau puse sub semnul întrebării, în interiorul sau în afara frontierelor sale, declară Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, sărbătorită în fiecare an la data de 10 decembrie.

În mesajul său, șefa diplomației europene, a arătat că, încă de la înființarea sa, Uniunea Europeană a considerat protecția drepturilor omului ca fiind fundamentul nu numai al politicilor sale interne și externe comune, ci al înseși existenței sale.

”UE va continua să își reafirme angajamentul de a proteja și de a promova universalitatea drepturilor omului, ori de câte ori acestea sunt încălcate sau puse sub semnul întrebării, în interiorul sau în afara frontierelor sale. Uniunea Europeană va continua să fie alături de cei care militează pentru drepturile omului în fiecare zi, în condițiile în care apărătorii drepturilor omului se confruntă cu presiuni și amenințări sporite în multe țări din întreaga lume. Nu numai că ne exprimăm respectul față de activitatea desfășurată de aceștia, ci îi și susținem în mod activ și vom continua să facem acest lucru. Respectarea deplină a tuturor drepturilor omului este o condiție prealabilă pentru orice societate democratică și rezilientă, pentru dezvoltarea durabilă, pentru securitate și pentru pace pe termen lung”, a declarat Mogherini.

Înaltul Reprezentant al UE a mai precizat că ”UE va continua să fie cel mai puternic susținător al sistemului multilateral, acționând ca pilon al promovării și al protecției drepturilor omului, începând cu Organizația Națiunilor Unite și Curtea Penală Internațională și terminând cu instituțiile regionale, cum ar fi Consiliul Europei”. 

”Astăzi, Uniunea Europeană și statele sale membre se alătură Organizației Națiunilor Unite și multor altor foruri în acțiunea de a lansa, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului din 2017, un apel către state și cetățeni de a apăra drepturile omului. Statele membre ale UE, instituțiile UE, reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Stavros Lambrinidis, și delegațiile UE sărbătoresc împreună Ziua Drepturilor Omului. Vom continua să susținem drepturile omului și să îi sprijinim pe toți cei care luptă pentru apărarea lor”, a conchis Mogherini.

În 1948, după cel de al Doilea Război Mondial, conflagrație devastatoare care a condus la diviziuni dureroase în Europa și la ocuparea multor țări europene, comunitatea internațională s-a angajat să definească, să promoveze și să protejeze drepturile omului. Declarația universală a drepturilor omului, pe care o sărbătorim la 10 decembrie, a consacrat aceste principii comune și a avut un impact profund asupra dezvoltării la nivel mondial. 

Declarația universală a drepturilor omului a fost adoptată de comun acord de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948, iar anul acesta Ziua Drepturilor Omului marchează lansarea unei campanii care se va desfășura de-a lungul întregului an pentru a sărbători în 2018 cea de a 70-a aniversare a acestei declarații. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.