Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ziua Internațională a Femeii: UE ia decizii istorice, în timp ce drepturile femeilor fac obiectul unor atacuri la nivel mondial

Published

on

Cu ocazia zilei Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, au transmis o declarație privind deciziile istorice adoptate de UE în direcția promovării egalității de gen, precum și promisiunea de a continua să promoveze drepturile femeilor la nivel global, în ciuda opresiunii tot mai mari.

Declarația Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell:

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ne gândim la reziliența și la forța femeilor, la voința lor de a lupta împotriva nedreptății, la devotamentul lor de a-i proteja pe ceilalți, la eforturile lor neobosite în favoarea schimbării.

Nu doar astăzi, ci în fiecare zi, suntem alături de toate femeile pentru a da un impuls tot mai puternic în favoarea drepturilor lor în întreaga lume. Dorim să le oferim femeilor posibilitatea de a-și urmări în mod neîngrădit obiectivele în viață.

Opresiunea tot mai mare la nivel mondial împotriva lor și atacurile la adresa drepturilor omului ale femeilor și ale fetelor sunt alarmante.

Suntem alături de femeile din Iran, ale căror libertăți sunt restricționate în mod sistematic și de cele din Afganistan, unde talibanii încearcă să elimine prezența femeilor și a fetelor din spațiul public, precum și de cele din orice parte a lumii unde drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor sunt amenințate sau le sunt refuzate.

De asemenea, suntem profund îngrijorați de relatările potrivit cărora forțele armate ruse utilizează violența sexuală împotriva femeilor și a copiilor din Ucraina ca armă de război. Aceste acțiuni constituie crime de război, iar făptașii trebuie aduși în fața justiției. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a trage la răspundere Rusia pentru aceste atrocități.

Pentru a consolida responsabilitatea la nivel mondial, UE tocmai a adoptat un pachet de sancțiuni împotriva autorilor actelor de violență sexuală și bazată pe gen.

Sunt și vești bune. UE a luat decizii istorice pentru a se asigura că femeile din UE au aceleași oportunități ca bărbații; de exemplu, prin intermediul noilor sale norme privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor sau transparența salarială. Dorim, de asemenea, să stabilim norme la nivelul UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Mai sunt încă multe de făcut. Mai avem de străbătut un drum lung către o egalitate reală a drepturilor. Egalitatea de gen va fi realizată numai în ziua în care luăm cu toții parte la promovarea și la apărarea sa, în UE și în întreaga lume.” 

UE continuă să fie o forță motrice pentru promovarea egalității de gen dincolo de frontierele sale, în toate dimensiunile activității sale. În plus, în cadrul Planului de acțiune al UE privind egalitatea de gen III pentru perioada 2021-2025 (GAP III), Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) depun eforturi pentru a se asigura că, până în 2025, 85 % din noile acțiuni externe ale UE contribuie la egalitatea de gen, precum și la capacitarea femeilor și a fetelor. Pentru a atinge acest obiectiv, integrarea perspectivei de gen în toate politicile și sectoarele externe a fost intensificată, începând cu integrarea obiectivelor GAP III, și este promovată o abordare transformatoare din perspectiva genului, bazată pe drepturi și intersecțională.

În 2022, UE a făcut progrese importante în ceea ce privește legislația care promovează egalitatea de gen. Comisia a propus standarde minime ale UE pentru combaterea violenței de gen în martie 2022. Directiva propusă abordează, pentru prima dată, violența online, cum ar fi partajarea neconsensuală de imagini cu caracter intim, urmărirea cibernetică, hărțuirea pe internet și incitarea cibernetică la violență sau la ură. Începând din august 2022, au început să se aplice noile drepturi la nivelul UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. În septembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind serviciile de îngrijire.  În noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva privind echilibrul de gen în cadrul organelor de conducere ale societăților, care introduce praguri pentru o reprezentare echilibrată a femeilor și a bărbaților în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă. În decembrie, s-a ajuns la un acord politic cu privire la Directiva privind transparența salarială

În 2023, tema Zilei Internaționale a Femeii este „DigitALL: Inovare și tehnologie pentru egalitatea de gen”. Decalajul digital de gen împiedică femeile să profite pe deplin de beneficiile tranziției digitale. În acest sens, investițiile în educație și în formarea competențelor pentru femei și fete joacă un rol fundamental în consolidarea poziției femeilor în toate domeniile și în eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați. Astfel, prin intermediul Strategiei digitale a UE și al creșterii durabile, UE urmărește să asigure accesul egal al femeilor la potențialul neexploatat al tehnologiilor digitale.

Comisia a publicat marți, 7 martie, Raportul său din 2023 privind egalitatea de gen în UE, oferind informații actualizate cu privire la măsurile luate pentru a pune în aplicare Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025.

În context, Executivul european va lansa pe 8 martie campania sa de combatere a stereotipurilor de gen, un rezultat important al Strategiei privind egalitatea de gen.  Anul acesta, Comisia Europeană lansează, de asemenea, o cerere de propuneri în cadrul programului „Cetățenie, egalitate, drepturi și valori” pentru a promova egalitatea de gen, inclusiv participarea echilibrată a femeilor la procesul decizional economic și politic. 

De asemenea, în semn de recunoaștere a progreselor notabile în direcția egalității de gen realizate de organizațiile academice și de cercetare, Comisia va anunța tot mâine câștigătorii Premiului UE pentru campionii egalității de gen. Numele câștigătorilor vor fi disponibile online

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Twitter suspendă aplicarea Codului UE de bune practici împotriva dezinformării. Comisarul european pentru piață internă: ”Poți fugi, dar nu te poți ascunde”

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Twitter a renunțat la Codul UE de bune practici împotriva dezinformării, a anunțat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, dar acesta a insistat că ”obligațiile rămân”, informează Politico Europe.

”Poți fugi, dar nu te poți ascunde”, a avertizat Breton într-un mesaj publicat pe această rețea de socializare, după ce platforma deținută de Elon Musk a luat această decizie de a părăsi Codul UE de bune practici împotriva dezinformării, pe care alte platforme de socializare s-au angajat să-l respecte.

”Dincolo de angajamentele voluntare, combaterea dezinformării va fi o obligație legală în cadrul DSA începând cu 25 august”, a completat Breton, referindu-se la Actul privind Serviciile Digitale.  

”Echipele noastre vor fi pregătite pentru aplicarea legii”, a declarat comisarul.

Codul de bune practici împotriva dezinformării reprezintă un set de reguli voluntare care solicită platformelor sociale să urmărească publicitatea politică, să pună capăt monetizării dezinformării și să ofere un mai bun acces persoanelor din exterior.  

Acesta este în armonie cu Actul privind Serviciile Digitale (DSA), o premieră mondială în domeniul reglementării digitale care conține prevederi obligatorii pentru aceste companii online.

DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.

În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:

 • stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
 • introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
 • sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
 • impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genulrasa și religia;
 • interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.

Se aplică norme mai stricte pentru platformele și motoarele de căutare online foarte mari, care vor trebui:

 • să le ofere utilizatorilor un sistem de recomandare a conținutului care să nu se bazeze pe crearea de profiluri;
 • culoare: inherit; să analizeze riscurile sistemice pe care le creează – riscurile legate de difuzarea de conținut ilegal, efectele negative asupra drepturilor fundamentale, asupra proceselor electorale și asupra violenței bazate pe gen sau a sănătății mintale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană, acționând împreună cu statele membre ale UE și în numele acestora prin intermediul Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), precum și cu dezvoltatorii de vaccinuri, BioNTech-Pfizer, au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine evaluării de către statele membre a nevoilor în continuă evoluție în materie de vaccinuri împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat al instituției, modificarea contractului existent de furnizare a vaccinurilor ține seama de îmbunătățirea situației epidemiologice, continuând, în același timp, să asigure accesul la cea mai recentă versiune disponibilă a vaccinului, în cazul în care în viitor vor apărea variante îngrijorătoare de COVID-19.

”Salut călduros acordul la care s-a ajuns împreună cu statele membre și în numele acestora cu BioNTech-Pfizer pentru a adapta oferta de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a răspunde nevoilor în continuă evoluție. Am reușit să ținem pandemia sub control în mare parte prin vaccinurile și vaccinările noastre. Și, deși COVID-19 nu mai este o urgență sanitară la nivel mondial, rămâne o amenințare cu care probabil ne vom mai confrunta. Prin urmare, este esențial să fim pregătiți pentru anii următori”, a precizat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Acordul anunțat vineri a garantat următoarele adaptări ale contractului existent:

 • reducere a cantității de doze achiziționate de statele membre în temeiul contractului. În urma plății unei taxe, dozele contractate inițial vor fi convertite în comenzi opționale;
 • prelungire a perioadei de timp în care statele membre vor putea prelua vaccinurile – până la 4 ani de acum înainte;
 • posibilitatea de a continua să aibă acces la doze suplimentare până la volumul contractat inițial până la sfârșitul contractului, pentru a răspunde nevoilor, în cazul în care numărul cazurilor crește și situația epidemiologică se deteriorează;
 • accesul continuu la vaccinuri adaptate la noile variante de îndată ce autoritățile de reglementare le autorizează.

Modificarea a fost făcută în urma negocierilor dintre dezvoltatorii de vaccinuri, statele membre și Comisie pentru a alinia mai bine strategiile de vaccinare și nevoile în continuă evoluție în materie de sănătate publică din statele membre.

Începând din 2020 și în conformitate cu Strategia UE privind vaccinurile, Uniunea Europeană a investit masiv în producția mondială de vaccinuri împotriva COVID-19. A fost extrem de important să avem vaccinuri cât mai rapid și în cantitatea necesară, fapt care a implicat investiții importante înainte de a ști dacă vreunul dintre aceste vaccinuri va fi eficace.

Implementarea Strategiei UE privind vaccinurile a depășit toate așteptările:  statele membre ale UE au avut acces la vaccinuri sigure și eficace acoperind un portofoliu larg de tehnologii diferite și în cantitatea necesară, ceea ce a permis tuturor cetățenilor UE să aibă acces la primovaccinare și la vaccinarea de rapel, salvându-se astfel vieți și reducându-se impactul pandemiei asupra vieții sociale și economice.

În plus, un număr mare din aceste vaccinuri au fost utilizate și în cadrul eforturilor de la nivel mondial de combatere a pandemiei. Statele membre au partajat 526 de milioane de doze, dintre care aproximativ 494,4 milioane au fost deja livrate țărilor beneficiare.

În același timp, statele membre trebuie să se asigure în continuare că dispun de stocurile strategice de vaccinuri de care au nevoie pentru a proteja părțile vulnerabile ale populațiilor lor și pentru a face față evoluției epidemiologice potențiale a virusului COVID-19.

Comisia, statele membre și BioNTech-Pfizer au semnat anterior modificări ale contractului care au adaptat calendarele de livrare la nevoile statelor membre și au instituit un spațiu de depozitare central sporind capacitatea de stocare a statelor membre.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.9 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE9 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO11 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA11 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.11 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.11 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA12 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending