Cu ocazia zilei Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, au transmis o declarație privind deciziile istorice adoptate de UE în direcția promovării egalității de gen, precum și promisiunea de a continua să promoveze drepturile femeilor la nivel global, în ciuda opresiunii tot mai mari.
Declarația Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell:
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ne gândim la reziliența și la forța femeilor, la voința lor de a lupta împotriva nedreptății, la devotamentul lor de a-i proteja pe ceilalți, la eforturile lor neobosite în favoarea schimbării.
Nu doar astăzi, ci în fiecare zi, suntem alături de toate femeile pentru a da un impuls tot mai puternic în favoarea drepturilor lor în întreaga lume. Dorim să le oferim femeilor posibilitatea de a-și urmări în mod neîngrădit obiectivele în viață.
Opresiunea tot mai mare la nivel mondial împotriva lor și atacurile la adresa drepturilor omului ale femeilor și ale fetelor sunt alarmante.
Suntem alături de femeile din Iran, ale căror libertăți sunt restricționate în mod sistematic și de cele din Afganistan, unde talibanii încearcă să elimine prezența femeilor și a fetelor din spațiul public, precum și de cele din orice parte a lumii unde drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor sunt amenințate sau le sunt refuzate.
De asemenea, suntem profund îngrijorați de relatările potrivit cărora forțele armate ruse utilizează violența sexuală împotriva femeilor și a copiilor din Ucraina ca armă de război. Aceste acțiuni constituie crime de război, iar făptașii trebuie aduși în fața justiției. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a trage la răspundere Rusia pentru aceste atrocități.
Pentru a consolida responsabilitatea la nivel mondial, UE tocmai a adoptat un pachet de sancțiuni împotriva autorilor actelor de violență sexuală și bazată pe gen.
Sunt și vești bune. UE a luat decizii istorice pentru a se asigura că femeile din UE au aceleași oportunități ca bărbații; de exemplu, prin intermediul noilor sale norme privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor sau transparența salarială. Dorim, de asemenea, să stabilim norme la nivelul UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Mai sunt încă multe de făcut. Mai avem de străbătut un drum lung către o egalitate reală a drepturilor. Egalitatea de gen va fi realizată numai în ziua în care luăm cu toții parte la promovarea și la apărarea sa, în UE și în întreaga lume.”
UE continuă să fie o forță motrice pentru promovarea egalității de gen dincolo de frontierele sale, în toate dimensiunile activității sale. În plus, în cadrul Planului de acțiune al UE privind egalitatea de gen III pentru perioada 2021-2025 (GAP III), Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) depun eforturi pentru a se asigura că, până în 2025, 85 % din noile acțiuni externe ale UE contribuie la egalitatea de gen, precum și la capacitarea femeilor și a fetelor. Pentru a atinge acest obiectiv, integrarea perspectivei de gen în toate politicile și sectoarele externe a fost intensificată, începând cu integrarea obiectivelor GAP III, și este promovată o abordare transformatoare din perspectiva genului, bazată pe drepturi și intersecțională.
În 2022, UE a făcut progrese importante în ceea ce privește legislația care promovează egalitatea de gen. Comisia a propus standarde minime ale UE pentru combaterea violenței de gen în martie 2022. Directiva propusă abordează, pentru prima dată, violența online, cum ar fi partajarea neconsensuală de imagini cu caracter intim, urmărirea cibernetică, hărțuirea pe internet și incitarea cibernetică la violență sau la ură. Începând din august 2022, au început să se aplice noile drepturi la nivelul UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. În septembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind serviciile de îngrijire. În noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva privind echilibrul de gen în cadrul organelor de conducere ale societăților, care introduce praguri pentru o reprezentare echilibrată a femeilor și a bărbaților în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă. În decembrie, s-a ajuns la un acord politic cu privire la Directiva privind transparența salarială.
În 2023, tema Zilei Internaționale a Femeii este „DigitALL: Inovare și tehnologie pentru egalitatea de gen”. Decalajul digital de gen împiedică femeile să profite pe deplin de beneficiile tranziției digitale. În acest sens, investițiile în educație și în formarea competențelor pentru femei și fete joacă un rol fundamental în consolidarea poziției femeilor în toate domeniile și în eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați. Astfel, prin intermediul Strategiei digitale a UE și al creșterii durabile, UE urmărește să asigure accesul egal al femeilor la potențialul neexploatat al tehnologiilor digitale.
Comisia a publicat marți, 7 martie, Raportul său din 2023 privind egalitatea de gen în UE, oferind informații actualizate cu privire la măsurile luate pentru a pune în aplicare Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025.
În context, Executivul european va lansa pe 8 martie campania sa de combatere a stereotipurilor de gen, un rezultat important al Strategiei privind egalitatea de gen. Anul acesta, Comisia Europeană lansează, de asemenea, o cerere de propuneri în cadrul programului „Cetățenie, egalitate, drepturi și valori” pentru a promova egalitatea de gen, inclusiv participarea echilibrată a femeilor la procesul decizional economic și politic.
De asemenea, în semn de recunoaștere a progreselor notabile în direcția egalității de gen realizate de organizațiile academice și de cercetare, Comisia va anunța tot mâine câștigătorii Premiului UE pentru campionii egalității de gen. Numele câștigătorilor vor fi disponibile online.