Ziua de 27 ianuarie a fost declarată drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.
Rezoluția îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid.
Tema pentru acțiunile de comemorare organizate în 2016 este, potrivit ONU, “Holocaustul și demnitatea umană”. Tema face o legătură între amintirea Holocaustului și principiile fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite. Aceasta reafirmă credința în demnitatea și valoarea fiecărei persoane, menționate în Carta Organizației Națiunilor Unite, precum și dreptul de a trăi fără discriminare și cu o protecție egală în fața legii, care este consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului, notează Agerpres.

Foto: www.holocaustremembrance.com
În memoria victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de evenimente și în România, conform Agerpres.
Un eveniment de marcare a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului este organizat pe 27 ianuarie, de la ora 18.00, de Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW), la Sala Eliad, din cadrul CCCA (București, bd. Mircea Vodă nr.5).
Manifestarea va debuta cu un spectacol de teatru, “Interfața 3”, produs de Asociația dramAcum și CINETic al UNATC I.L. Caragiale, potrivit unui comunicat al Centrului Cultural Casa Artelor, sector 3.
Seara va continua cu vernisajul expoziției de pictură “Memoria Holocaustului”, cuprinzând o selecție din lucrările taberei multianuale de artă “Cum a fost posibil?”, proiect inițiat în România de către INSHR — EW, în parteneriat cu pictorița Sarah Einik (Israel) și în colaborare cu Muzeul Yad Vashem (Ierusalim).
Pe 27 ianuarie, va fi difuzat pe internet, în memoria victimelor Holocaustului și pentru a marca 71 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, filmul de animație “Memento”, regizat de Zoltan Szilagy.
Filmul, care poate fi urmărit pe internet pe site-ul organizatorilor, va fi difuzat de asemenea de către numeroase canale de televiziune.
Pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Șimleu Silvaniei și Zalău va fi organizat, în perioada 1-2 februarie, simpozionul internațional “Holocaust și valori identitare evreiești în Sălaj”, organizat de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.
Alte evenimente organizate în memoria victimelor, în întreaga lume:
Austria – O ceremonie de comemorare va avea loc la Linz City Hall.
Belgia – La Universitatea Autonome Hochschule) va fi proiectat un documentar despre Helmut Clasen, care a reușit să supravițuiască în Germania și Belgia ascuzându-se în peste 40 de locuri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Canada – La Centrul Memorial al Holocaustului din Montreal, vizitatorii au intrare gratuită astăzi în cadrul muzeului. Acesta spune povestea comunității evreiești înainte și în timpul Holocaustului. Joi, 28 ianuarie, la Montreal City Hall, va avea loc vernisajul expoziției ” Uniți împotriva genocidului Înțelegere, întrebare, prevenire”
Franța: Premierul Manuel Valls va susține un discurs în cadrul unui evniment de comemorare în Paris, organizat de UNESCP. De altfe, UNESCO găzduiește în capitala franceză mai multe evenimente publice și expoziții în legătură cu propaganda antisemită și Holocaust.
Germania – Membri ai Bundestag se vor reuni la Berlin într-un eveniment de comemorare ce se va concentra pe munca forțată la care erau supuși în acea perioadă prizonierii. Numeroase orașe din întreaga țară vor organiza ceremonii separate.
Polonia – Memorialul Auschwitz-Birkenau și Muzeul de Stat vor găzdui un eveniment ce va fi transmis pe Youtube, disponibil atât în poloneză și engleză. Peste 1.7 milioane de oameni au vizitat Memorialul în 2015, un record.
SUA – Președintele Barack Obama va participa la un eveniment organizat de Ambasada Israelului din Washington. Acesta va fi, de asemenea, transmis live pe Youtube.
Lista completă a evenimentelor poate fi consultată AICI.
.
.
Pingback: Klaus Iohannis: Avem responsabilitatea de a acționa în fața mobilizărilor extremiste, să ne însușim lecția tragică a Holocaustului | caleaeuropeana.ro
Pingback: Europarlamentarul Ramona Mănescu, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului | caleaeuropeana.ro