Connect with us

U.E.

Ziua Internațională de Conștientizare a HPV. România, țara cu cea mai mare rată a mortalității la cancerul de col uterin din UE

Published

on

Începând cu anul 2018, data de 4 martie marchează  Ziua Internațională de Conștientizare a Infectării cu Virusul HPV, virus prezent în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

În prezent, în România se derulează o campanie slabă de informare privind vaccinarea antiHPV, autoritățile din domeniul sănătății au avut 4 tentative eșuate de informare și prevenție în 12 ani, dar în același timp ne clasăm pe primul loc în UE la cazurile mortale provocate de cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în 80% din cazuri.

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală.  Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer care afectează femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani, după cancerul de sân. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

În cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) din 21- 27 ianuarie 2019, a fost prezentată o analiză de situaţie în România privind cancerul ce col uterin, care a fost denumită după cum urmează: ”Cancerul de col uterin: o amenințare severă pentru femeile din România, reductibilă prin vaccinare și screening”

Această analiză a fost parcursă de editorul CaleaEuropeană.ro și evidențiază următoarele statistici și rezultate:

  1. România este statul mebru al UE în care s-a înregistrat cea mai mare rată a mortalității prin CCU (Cancerul de Col Uterin)
  2. România se afla pe locul trei în UE în privința incidenței (noi cazuri)
  3. Ministerul Sănătății din România a derulat 4 campanii de informare și promavare a vaccinului antiHPV, toate eșuate. Urmează cea de-a cincea
  4. Unde găsim totuși informații
  5. Ce face Uniunea Europeană

 

1.Cancerul de col uterin în România: Mortalitatea cea mai ridicată din UE

În 2018 s-au înregistrat valori scăzute în vestul și nordul UE (2 – 4,9 decese/100 000 loc, respectiv 4,9 – 7,7/100 000); în est, Letonia, Lituania și Bulgaria (10,6 – 13,4/100 000), respectiv România (13,4 – 16,3/100 000) înregistrau cele mai ridicate valori. (Sursă: http://insp.gov.ro/ pag.15)

©https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

 

 

©https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

Estimările procentuale ale mortalității prin CCU arată că România se află pe locul cel mai nefavorabil (225% decese față de 100% în 2017), la mare distanță de următoarele trei țări, Lituania (145%), Bulgaria (140%), Letonia (125%). La polul opus se află Islanda și Finlanda ambele cu – 60%.

2.România se află pe locul trei în UE în privința incidenței

Aceeași statistică arată că România se poziționează pe locul 3, cu 155% cazuri noi față de 100% în 2017, după Letonia (165%) și Estonia (160%). (Sursă: Sursă: http://insp.gov.ro/ pag.14).

©https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

Cea mai scăzută rată a incidenței se înregistrează în Spania, Franța, Italia, Elveția și Olanda (5–10 cazuri noi/100 000 femei), în timp ce în estul zonei, incidența este foarte ridicată în România, Estonia, Letonia și Bulgaria (26-32 cazuri noi/100 000).

În privința mortalității prin CCU, cele mai scăzute valori se înregistrează în vestul și nordul UE (2-4,9 decese/100 000 femei, respectiv 4,9–7,7/100 000), în timp ce în est, Letonia, Lituania și Bulgaria (10,6– 13,4/100 000), respectiv România (13,4–16,3/100 000) se găsesc în clasele cu cele mai ridicate valori.

Concluzii:

În 2018, incidența cancerului de col uterin se situează pe locul 4 în lume, iar mortalitatea reprezintă a treia cauză de deces prin cancer la femei. România se află într-o situație nefavorabilă, cu incidență și mortalitate de aproape 3 ori mai mari față de media europeană (32,98/100.000 vs 13,4 incidența și 10,9/100 000 vs 3,4 mortalitatea).

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, în urma programelor de prevenție coerente, consecvente și comprehensive.

”Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul specifice reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin”, subliniază analaiză realizată de http://insp.gov.ro/.

3.Prevenția. Măsuri luate la nivel național 

Se consideră că în România informarea despre riscul cancerului de col uterin nu (mai) este suficientă, iar conștientizarea cauzelor CCU și aplicarea metodelor de prevenție, ce pot diminua cu 80% riscul de CCU, ”trebuie să capete proporții de masă.”

INSP menționează că progresele recente din România depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49 % din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite.

Un program de vaccinare ratat de statul român a dus la decesul a peste 17.000 de femei în ultimii 10 ani. 

În prezent, ministerul Sănătății din România se află la cea de-a cincea tentativă de a duce la capăt vaccinarea antiHPV.

Ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani în România: 

În 2008, autoritățile nu au reușit să le explice mamelor de ce fetele lor trebuie să facă acest vaccin. 

Statisticile Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor notează că Ministerul Sănătății din România a desfășurat în 2008 o campanie de imunizare în școli, oferind vaccinuri antiHPV, gratuite, pentru fete cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani. Campania a fost un eșec.  Doar 2,57% dintre fete au făcut vaccinul, programul de vaccinare fiind suspendat și sute de doze aruncate. 

© Pag.8 din https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/hpv-public-consultation-3-April.pdf

În 2009 a fost lansată încă o campanie de informare, urmată de un al doilea program de vaccinare, care viza fetele cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani. De asemenea, s-a dorit atunci ca și femeile adulte să fie vaccinate.

În ciuda accesibilității vaccinului, deschiderea către vaccinare a rămas la cote scăzute, iar programul de informare și vaccinare din școli a fost întrerupt la sfârșitul anului 2011.

Programul a fost lansat pentru a treia oară în aprilie 2013. Vaccinarea anti-HPV fiind inclusă în Programul național de vaccinare din categoria „Vaccinarea populației, categoria risc” și a fost adresată fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.

Aceste date sunt preluate din raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, raport care a fost publicat în 2019, ceea ce înseamnă că autoritățile române nu au mai informat și raportat alte inițiative la nivel național.

Se pare că în 2019 a fost reluată campania de infromare privind vaccinarea antiHPV. În data de 26 decembrie 2019, echipa Ministerului Sănătății anunță că ”și-a îndeplinit obiectivele propuse în primele 2 luni de la preluarea mandatului.”

Astfel, ”s-a trecut la implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro. Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății s-a realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România”, se arată în comunicat

15 noiembrie 2019: Începe cea mai recentă tentativă a Ministerului Sănătății de a iniția o nouă campanie a vaccinării antiHPV. Cum? Publicând un comunicat de presă pe site. 

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze au fost distribuite în a treia săptămână din noiembrie la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru încheiat de Mnisterul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, Ministerul a declarat în noiembrie că această campanie de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

”Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, se arată în comunicat.

Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) a subliniat în cadrul unei conferințe că pentru ca un astfel de program de screening să aibă rezultate optime în direcția prevenirii și depistării precoce a cancerului de col uterin, ar trebui inclusă și testarea HPV alături de testarea Babeș-Papanicolau.

Astfel, la nivelul României se fac deja eforturi în acest sens prin intermediul proiectului ,,Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”. Lansat în 2018 de Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică(INSP), proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Citiți și: Cancerul de col uterin în România din perspectiva fondurilor europene. Institutul Oncologic din Cluj-Napoca derulează proiectul inovator ,,Prevenție și depistare precoce prin introducerea screeningului primar HPV în programul național de screening”

Datele eurostat arată că 17% dintre români au făcut un vaccin în ultimii cinci ani, fiind mult sub media europeană de 47% și doar 13% dețin un card de vaccinare.

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.

Citiți și: Eurostat: Vaccinarea din România, la doar o treime din media europeană

4. Unde găsim totuși informații

Există o campanie inițiată de MSD România cu susținerea Institutului Național pentru Sănătate Publică. Întreaga broșură poate fi citită aici.

© https://www.insp.gov.ro/

Analize privind Cancerul de Col Uterin în România cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) 21-27 ianuarie 2019, le găsiți aici și aici.

Broșura inițiată de MSD România ne informează că există și un site în limba română, are chiar și un nume ”https://protejeaza-tedehpv.ro/”,  doar că nu poate fi accesat, acesta fiind în ”construcție”.

Ministerul Sănătății a deschis o platformă care ne informează despre vaccin, aceasta se numește http://desprevaccin.ro/. Pe site suntem informați că există trei tipuri de vaccin antiHPV, doar că atunci când vrem să aflăm și mai multe detalii despre unul dintre ele, site-ul în care suntem redirecționați este în limba engleză și nu în limba română. Cu acestă ocazie, vă reamintim că românii se află pe penultimul loc în UE la cunoașterea unei limbi străine. 

© Captură de ecran de pe site-ul: http://desprevaccin.ro/vaccinul-hpv-adulti/

Tot pe același site, primele trei linkuri nu pot fi accesate, acestea nu funcționează, iar toate informațiile detaliate oferite de Ministerul Sănătății din România, în site-ul special realizat pentru informarea cetățenilor privind vaccinarea, sunt în limba engleză.

Mai există un site de informare, https://www.askabouthpv.org/, în care mai multe state membre din UE sunt partenere, dar nu și România.

© https://www.askabouthpv.org/

5. Ce face Uniunea Europeană:

Combaterea cancerului este una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene în domeniul sănătății.

Planul european de combatere a cancerului va fi asociat cu alte priorități ale noii Comisii și are sprijinul membrilor Parlamentului European, al statelor membre și al părților interesate care colaborează cu Comisia pentru a îmbunătăți prevenirea și tratarea cancerului în Europa.

Pe 4 februarie 2020, Comisia Europeană a lansat consultarea publică cu privire la acest plan, în cadrul evenimentului „Planul european de luptă împotriva cancerului: să încercăm să facem mai mult”, care a avut loc la Parlamentul European, în Bruxelles.

Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, a inițiat în luna ianuare o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

© EPP/ Facebook

 

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului: “În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”

Astăzi, toate cele 31 de țări ale Spațiului Economic European recomandă o vaccinare HPV într-o oarecare măsură, deși unele (Bulgaria, Republica Cehă, România) o recomandă doar pentru anumite grupuri de vârstă. Fiecare țară, cu excepția Bulgariei, finanțează vaccinul prin serviciul național de sănătate, vârstele pentru care sunt recomandate și finanțate vaccinurile variază de la o țară la alta, potrivit ECDC.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

Published

on

© European Union 2022

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell, subliniind “dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc”.

Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

Poziția lui Borrell reprezintă o continuitate în gândirea strategică de la Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând în urma vizitei sale recente la Washington că UE dorește “reguli de joc echitabile cu China”

Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia“, a spus ea.

În opinia lui Borrell, această dependenţă “l-a făcut pe Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

“Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un “an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

“Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progres”, a continuat Josep Borrell, adăugând că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia “reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021.

Continue Reading

U.E.

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

Published

on

© European Union 2021 Source - EC Audiovisual

Germania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la un regulament istoric care impune ca mașinile noi să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2035, rezolvând o dispută care amenința să submineze planul ambițios al blocului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, relatează Bloomberg.

Acordul a fost anunțat sâmbătă oficiali din ambele părţi, la o zi după ce subiectul a fost intens discutat și la Consiliul European de primăvară între liderii europeni, multe țări dezaprobând comportamentul Germaniei de a face asemenea presiuni.

Disputa dintre oficialii de la Berlin şi cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze aşa-numiţii combustibili ecologici şi după 2035, transmite DPA, potrivit Agerpres.

“Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme. Vom lucra acum pentru ca regulamentul privind standardele de CO2 pentru autovehicule să fie adoptat cât mai curând posibil”, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.

“Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2”, a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

După acordul Bruxelles – Berlin, Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor, iar Comisia va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

La Consiliul European de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a avut “o discuție bună” cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema hidrogenului și a e-combustibililor . “Vom găsi o cale și un acord”, a spus el.

Cu toate acestea, Macron a fost clar că legislația care interzice mașinile pe bază de combustibili fosili până în 2035 nu va fi redeschisă. “Fără să redeschidem trilogurile, lucrăm la modalități tehnice” pentru a găsi un compromis cu Germania în ceea ce privește combustibilii electronici, a spus el.

În schema discuțiilor a apărut și Italia, prim-ministrul Giorgia Meloni declarând că “bătălia privind biocombustibilii nu este pierdută”, referindu-se la impasul dintre Italia și Comisia Europeană cu privire la posibilitatea de a permite în continuare vânzarea de autoturisme și camionete cu motoare cu combustie după anul 2035.

Meloni a cerut Comisiei să adopte “neutralitatea tehnologică”, solicitând ca fiecare stat membru să poată atinge obiectivele ecologice ale UE folosind tehnologia pe care o alege. “Există o mare convergență, inclusiv din partea Franței, care pune aceeași întrebare privind neutralitatea tehnologică”, a declarat Meloni, la finalul Consiliului European.

De asemenea, premierul Italiei a minimalizat speculațiile privind o dispută cu Germania, care face presiuni asupra Comisiei pentru a acorda o scutire pentru vânzarea de autoturisme și camionete care să funcționeze cu așa-numiții combustibili electronici după 2035. “A existat o convergență între noi și Germania, în a spune: Electricitatea nu este singura opțiune, există și alte opțiuni – hidrogen, combustibili chimici – care ar trebui analizate”, a declarat Meloni.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Comisia Europeană şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat acordul încheiat cu Consiliul Uniunii Europene privind obiectivul de emisii zero de CO2 pentru mașini și camionete noi în 2035, ceea ce, în esență, înseamnă și că motoarele cu ardere internă vor fi interzise pentru vehiculele noi. În forma actuală, legislația convenită de instituțiile de la Bruxelles interzice emisiile de dioxid de carbon la țeava de eșapament începând cu anul 2035, excluzând e-carburanții, care emit CO2.

Acum, înțelegerea dintre CE și Germania pune capăt unei dispute cu privire la posibilitatea ca producătorii să mai poată fabrica mașini care să folosească așa-numitele e-combustibili după 2035. Acordul ar permite înmatricularea mașinilor după această dată, cu condiția ca orice combustibil pe care îl folosesc să fie exclusiv neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a salutat vineri, într-un comunicat de presă, faptul că în Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a fost discutat subiectul aderării României la spațiul Schengen în urma unei petiții depuse de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

“România primește o veste foarte bună în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Petiția depusă de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, privind aderarea țării noastre la Schengen a fost adoptată, iar coordonatorii grupurilor politice au decis că această petiție să ia forma unei Rezoluții care urmează să fie prezentată și adoptată în plenul Parlamentului European”, a transmis Falcă.

În cadrul comisiei pentru petiții din care fac parte a fost dezbătută petiţia privind aderarea țării noastre la Schengen.

Inițiatorii au semnalat faptul că în data de 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o poziţie favorabilă României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea tuturor condiţiilor tehnice și reclamă veto-ul abuziv al Austriei împotriva țării noastre și a Bulgariei, cu încălcarea Tratatelor Uniunii Europene.

“În cuvântul de susținere a petiției tinerilor din România, am amintit faptul că pentru a ne apăra libertatea, noi românii a trebuit să trecem printr-o Revoluție, la care am participat și eu direct și să ne sacrificăm pentru drepturile noastre. Cei care aduc atingere drepturilor noastre, devin adversarii noștri”, a adăugat Falcă.

Este încă un vot prin care, deocamdată la nivel de comisie de specialitate, Parlamentul European își arată susținerea constantă și fără echivoc pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a mai punctat acesta.

Eurodeputatul PPE este de părere că presiunea pe care o menține România este importantă și le mulțumește tinerilor inițiatori ai petiției adoptate. 

„Este important să spunem, cu subiect și predicat, că ne vom apăra toate drepturile noastre ca stat membru UE până la capăt, adică până când va cădea și ultima barieră împotriva aderării noastre la Schengen”, a încheiat europarlamentarul PNL.

Continue Reading

Facebook

U.E.7 mins ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL14 mins ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.31 mins ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA19 hours ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi19 hours ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE21 hours ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL14 mins ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending