Connect with us

ROMÂNIA

Ziua Marinei | Marcel Ciolacu promite resursele necesare pentru înzestrarea și modernizate Forțelor Navale Române „indiferent de provocările economice”

Published

on

© Guvernul României

De Ziua Marinei Române, sărbătorită marți, 15 august, premierul Marcel Ciolacu a promis să asigure resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni, indiferent de „provocările economice pe care le vom întâmpina”, având în vedere contextul geostrategic actual.

Acesta a arătat și că, pe lângă importanța istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificație simbolică aparte, iar „Forțele Navale Române au avut și vor avea în continuare o contribuție semnificativă pentru securitatea României și a partenerilor noștri din spațiul Nord-Atlantic”. 

„Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigație dinspre Orient către inima Europei. În ultimii ani, această poziție a României a căpătat o semnificație din ce în ce mai importantă. Atât în ceea ce privește dezvoltarea activităților comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privința poziției geostrategice esențiale pentru Alianța Nord-Atlantică din care facem parte!  Aș spune că astăzi, la mai bine de un an și jumătate de la invazia total incorectă a Federației Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanță și mai mare. Nu doar în ceea ce privește alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă, ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina și ca poziție cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea de fapt al Flancului Estic al Alianței”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, șeful Guvernului a mai spus că este de datoria sa de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni. 

„În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a arătat că „oricât de mulți bani am aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziționa prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate națională și euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuția celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

„Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mișcare toate aceste resurse și le organizează în așa-numita forță navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare națională.  Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităților și misiunilor pe care le îndepliniți cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre și ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România și întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică și socială! Iar, pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetățean al acestei țări, vă felicit, vă respect și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut!”, a subliniat premierul. 

ROMÂNIA

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

Published

on

© MIPE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat joi, 28 septembrie, că, în urma evaluării parțial pozitive cu privire la cererea de plată a României, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241 privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, s-a autorizat plata contribuției financiare pentru cea de-a doua tranșă cu o valoare de 3,16 miliarde euro în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) (din care 2,14 miliarde euro sprijinului nerambursabil și 1,02 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut). Astfel, în urma scăderii procentului aferent prefinanțării, România va primi în contul Băncii Naționale a României suma de 2,75 miliarde euro.

În cazul cererii de plată nr. 2, Comisia a considerat că 49 din cele 51 de jaloane și ținte au fost îndeplinite în mod satisfăcător, pe baza justificărilor furnizate de România. Suma în valoare de 53 milioane euro sub formă de împrumut a fost suspendată până la îndeplinirea satisfăcătoare a jaloanelor 129 și 133, dar nu mai târziu de jumătatea lunii martie 2024.

Reamintim că până în prezent prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a încasat suma totală de 6,35 miliarde euro, reprezentând prefinanțarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro și Cererea de plată nr.1 cu o valoare de 2,56 miliarde euro.

Valoarea totală a sumelor încasate la care se adaugă si valoarea tranșei aferente cererii de plată nr. 2 este de 9,1 miliarde euro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

Published

on

© captură de ecran/caleaeuropeana.ro

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, Cătălin Codreanu, este îngrijorat că transpunerea în legislația națională a directivei UE privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme ar putea avea un impact negativ asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața românească. 

„Noi o vedem ca pe o one size fits all”, a afirmat Cătălin Codreanu, joi, în cadrul panelului „Economia platformelor online. Unde suntem?”, din marja celei de-a 11-a ediții a forumului Eurosfat, cu referire la propunerea de reformă a drepturilor lucrătorilor platformelor. „Specific pentru România ar fi, ca să dau doar un simplu exemplu, faptul că contractorii, partenerii platformelor, companiile cu care colaborează șoferii și livratorii de la Bringo, Tazz, Glovo, Uber, au o formă sau alta de colaborare, fie că este un contract clasic de muncă, fie că este un PFA, acești oameni plătesc prin forța legislației civile taxe și contribuții din muncă care le oferă această umbrelă. Particularitatea României la nivelul întregii directive aceasta este. Ne îngrijorează, însă, momentul transpunerii acestei directive, care poate deranja un ecosistem, adică modalitatea în care companiile au început să se dezvolte plecând de la un șofer, de exemplu. Platformele nu neagă dreptul acestor oameni la protecție socială, însă transpunerea la nivelul României trebuie să aibă în vedere flexibilitatea legiuitorului de a transpune luând în considerare particularitățile pieței românești”, a explicat acesta.

 

Mai multe studii au arătat că noile norme ar putea duce, de exemplu, la dispariția a 70% dintre șoferii care oferă servicii de ridesharing.

„Au apărut mai multe studii realizate de platforme, fie de institute independente, care arată că 70% din respondenți preferă flexibilitatea dată de lucrul prin intermediul platformelor în detrimentul unui program fix, la care se adaugă un avantaj financiar de +15% al venitului. Business-ul platformelor nu este de a angaja aceste persoane, modelul este de a funcționa flexibil în funcție de cerere și ofertă, în funcție de nevoile aflate în piață. Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme, lucrătorii vor fi transferați la partenerii platformelor, pentru că actualmente nu sunt angajați direcți ai platformelor”, a mai afirmat Cătălin Codreanu. „Modalitatea rapidă de transpunere în legislație nu aduce întotdeauna cele mai fericite rezultate”, a adăugat acesta.

Potrivit acestuia, Coaliția pentru Economia Digitală lucrează în prezent la un studiu al impactului acestor lucrători în economia românească.

Propunerea de directivă a Comisiei Europene privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme, lansată în 2022, introduce două îmbunătățiri esențiale: pe de o parte contribuie la stabilirea statutului profesional corect al persoanelor care lucrează pentru platformele digitale și, pe de altă parte, stabilește primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă.

În prezent, majoritatea celor 28 de milioane de lucrători pe platforme din UE, inclusiv șoferii de taxi, lucrătorii casnici și șoferii care efectuează livrări de alimente, sunt în mod formal lucrători independenți. Cu toate acestea, unii dintre ei trebuie să respecte multe dintre aceleași norme și restricții pe care le respectă un lucrător salariat, ceea ce indică faptul că se află efectiv într-un raport de muncă și că, prin urmare, ar trebui să beneficieze de drepturile în materie de muncă și de protecția socială de care beneficiază lucrătorii salariați în temeiul dreptului național și al dreptului UE.

Obiectivul directivei este de a aborda aceste cazuri de încadrare incorectă și de a facilita reîncadrarea acestor lucrători ca salariați. În conformitate cu abordarea generală a Consiliului, se va presupune din punct de vedere juridic că lucrătorii sunt salariați ai unei platforme digitale (nu lucrători independenți) dacă relația lor cu platforma îndeplinește cel puțin trei din cele șapte criterii prevăzute în directivă. Printre aceste criterii se numără următoarele:

  • limite superioare aplicabile sumei de bani pe care o pot primi lucrătorii
  • restricții privind posibilitatea de a refuza sarcini de muncă
  • norme care reglementează înfățișarea sau conduita lucrătorilor

În cazurile în care se aplică prezumția legală, îi va reveni platformei digitale să demonstreze că nu există niciun raport de muncă în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

Published

on

© Guvernul României

Dezvoltarea, în contextul diverselor provocări din ultimii ani, trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci și rezilientă în fața eventualelor crize, indiferent de natura lor, și pentru a răspunde acestei exigențe este nevoie de asumarea angajamentului politic de a implementa practici de dezvoltare rezilientă, a precizat joi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, în deschiderea Forumului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, conform Agerpres.

”Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani ne-au arătat importanţa rezilienţei în procesul de dezvoltare a statelor noastre. Pandemia de COVID şi conflictul geopolitic din vecinătatea noastră ne-au făcut să înţelegem cât de fragilă poate fi dezvoltarea, Europa fiind expusă la o inversare a tendinţei de creştere şi o uşoară depreciere a standardului de viaţă. Ca urmare a acestor şocuri, devine esenţial ca în toate sectoarele prioritare dezvoltarea să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă în faţa eventualelor crize, indiferent de natura lor”, a menționat Veștea.

În viziunea sa, este nevoie de ”asumarea angajamentului politic de a implementa, la nivel central şi local, practici de dezvoltare rezilientă prin alocarea de resurse consistente în cadrul programelor naţionale şi europene gestionate”.

În acest scop, ”ar trebui extinsă integrarea principiilor rezilienţei în cadrul strategiilor de dezvoltare la nivel naţional sau sectorial ca o condiţie esenţială a procesului de creştere, ţinând cont că investiţiile în rezilienţă sunt investiţii pentru o dezvoltare durabilă”, consideră ministrul Dezvoltării.

El a evidențiat ”oportunitatea extraordinară” pe care o oferă Mecanismul de Redresare și Reziliență țărilor UE.

”Comisia Europeană a susţinut şi încurajat permanent aceste eforturi prin oferirea de sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de mecanisme reale în vederea consolidării capacităţilor regionale şi naţionale de rezilienţă”, a mai spus Veștea, listând seria de componente din PNRR pe care ministerul pe care îl conduce le coordonează.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

ROMÂNIA3 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO4 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO9 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.9 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA11 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA12 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending