Connect with us

ROMÂNIA

Ziua Marinei | Ministrul Apărării subliniază importanța capacităților pentru protejarea apelor teritoriale și a zonei economice exclusive și angajamentul pentru modernizarea forțelor armate ale României

Published

on

© Angel Tîlvăr/Facebook

De ziua Marinei Române, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a arătat că este important ca România să dispună de capacităţi pentru protejarea apelor teritoriale şi a zonei economice exclusive, în acest sens precizând că creșterea cheltuielile pentru Apărare de la 2 la 2,5% din PIB este o dovadă a angajamentului pentru modernizarea forțelor armate.

Acesta a participat marți, 15 august, la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române, de la Constanța, alături de președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

„Sunt onorat să pot fi alături de marinarii români la cea mai importantă sărbătoare a lor, care a devenit o tradiție și o atracție a verii aici, la Constanța, și în toate porturile și localitățile din România unde există activitate și obiceiuri marinărești. Într-o astfel de zi se cuvine să ne amintim cu vioșenie și respect de eroii marinari căzuți la datorie în numele României în timpul războaielor din trecut sau î ultimele decenii în teatrele de operație ori în misiuni executate pe teritoriul național. Rememorăm faptele lor de vitejie, curaj și devotament și vom onora pentru eternitate memoria lor”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

 

Ministrul a menționat că războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate. „România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare, dimensionate atât la nivelul eforturilor naționale, cât și în cadrul aliat, prin repoziționarea forțelor NATO pe întreg fracul estic”, a mai declarat ministrul Apărării.

Citiți și 

Ziua Marinei | Klaus Iohannis: România, centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO. Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice

Ziua Marinei | Marcel Ciolacu promite resursele necesare pentru înzestrarea și modernizate Forțelor Navale Române „indiferent de provocările economice”

Tîlvăr a mulțumit celor 5.000 de militari din Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și SUA.

„Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă și, de asemenea, cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dispună de capacități pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă. Forțele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spațiu și vreau să asigur că la nivelul conducerii Ministerului Apărării, cunoaștem în detaliu situația înzestrării Forțelor Navale, înțelegem urgența cu care trebuie implementate programele esențiale de achiziții, iar decizia României de a crește cheltuielile pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB este o dovadă a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea forțelor noastre armate dar și pentru capacitatea țării noastre de a furniza securitate pe întreg flancul estic al NATO”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a subliniat urgenţa continuării programelor de înzestrare a Forţelor Navale, având în vedere că acestea sunt „vârful de lance” al Armatei române în regiunea Mării Negre. În același timp, a transmis că regretă faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă garantează că acest proiect nu va fi abandonat, ci își va găsi o formă de concretizare în viitor. El a adus în discuție programele aflate în derulare pentru Forțele Navale.

„Forţele navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă asigur că, la nivelul conducerii Ministerului Apărării, cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor navale. Înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii, iar decizia României de a creşte cheltuielile pentru apărare de la 2 la 2,5% din Produsul Intern Brut este o dovadă a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea forţelor noastre armate, dar şi pentru capacitatea ţării noastre de a furniza securitate pe întreg Flancul estic al NATO. Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă, cu siguranţă, acest proiect nu va fi abandonat şi îşi va găsi o formă de concretizare în viitor. Avem în derulare programe foarte importante pentru Forţele navale: sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului, din care amintesc submarinele Scorpene, vânătoarele de mine, modernizarea navelor purtătoare de rachete, elicopterele H215″, a mai afirmat Tîlvăr.

Acesta a adăugat că principalul atu al Armatei României nu constă în capabilităţi militare, ci în resursa umană.

„De aceea, dragi marinari, vă asigur că ştim cu ce probleme vă confruntaţi şi vă asigur că vrem să găsim cele mai bune soluţii, fie că vorbim de partea financiară, fie de condiţiile de viaţă şi de muncă. De felul în care avem grijă de militarii activi şi de respectul pe care îl acordăm celor în rezervă şi în retragere depinde şi decizia tinerilor de a urma o carieră militară, iar Armata României are nevoie în acest moment să-şi ridice gradul de încadrare atât cu militari activi, cât şi cu rezervişti voluntari, la nivelul care să-i asigure îndeplinirea cu maximă eficienţă a sarcinilor de apărare a ţării”, a evidenţiat Tîlvăr.

În încheiere, ministrul Apărării Naţionale a adresat mulţumiri celor care îşi servesc patria în cadrul Forţelor navale, aflaţi în activitate, în rezervă sau în retragere, precum şi tuturor celor care activează sau şi-au desfăşurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave.

„Gânduri bune şi urări de sănătate îndrept şi către familiile dumneavoastră, care vă sunt alături şi vă sprijină în tot ceea ce faceţi. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea marinarilor români, să vă însoţească şi să vă ocrotească în misiunile dumneavoastră! Bun cart înainte şi la mulţi ani!”, a mai afirmat Tîlvăr.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat, în perioada 16 – 17 ianuarie 2025, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată la Trakai și Vilnius, în Lituania. Evenimentul, dedicat temelor de politică externă și de securitate, este organizat anual de către MAE lituanian și reunește miniștri de externe din state membre UE și NATO, precum și înalți oficiali și reprezentanți ai mediului academic din Europa și SUA. 

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în intervențiile sale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin acțiunile europene, transatlantice și împreună cu partenerii globali. A prezentat viziunea României cu privire la subiectele majore de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Haga.

În context, Emil Hurezeanu s-a referit la amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național, în urma atacurilor Federației Ruse din 16 ianuarie asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la Dunăre.

Oficialul român a reiterat imperativul continuării sprijinului oferit Ucrainei și s-a referit la asistența constantă și pe multiple paliere oferită Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei asupra statului vecin. A punctat și necesitatea sprijinirii altor state vulnerabile, cu accent pe Republica Moldova.

Citiți și: Ministrul de Externe Emil Hurezeanu și omologul lituanian au discutat despre aprofundarea coordonării în privința consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO

În marja participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul Emil Hurezeanu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna.

În cadrul întrevederii cu omologul polonez, ministrul Emil Hurezeanu a salutat caracterul dinamic al dialogului româno-polon, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral și reflectat de o excelentă colaborare în plan securitar, economic și sectorial. A exprimat susținere pentru prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, subliniind importanța unității și generării de soluții în special pentru creșterea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.  

În cadrul întrevederii cu omologul eston, ministrul Emil Hurezeanu a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, buna coordonare în cadrul UE și NATO, precum și al formatelor regionale. A avut loc un schimb de opinii privind substanțializarea cooperării bilaterale, cu accent pe oportunitățile de intensificare a relațiilor economice și sectoriale. Dialogul pe temele de actualitate de pe agenda europeană și de securitate a reliefat similitudinea de abordări, pornind de la preocuparea comună a ambelor state pentru avansarea proiectului european, consolidarea Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova. 

Continue Reading

ROMÂNIA

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

Published

on

© Statul Major al Apărării

Nawaf Salameh, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office, și generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, vor semna la Washington pe 21 ianuarie, după inaugurarea președintelui Donald Trump, acordul de parteneriat privind lansarea American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor româno-americane prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării, care va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerțul și tehnologia.

“Pe fondul transformărilor globale și al unei noi conduceri care remodelează peisajul geopolitic, Statele Unite și România au o oportunitate unică de a aprofunda relația lor bilaterală. Sprijinite de o alianță puternică în cadrul NATO și de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate și sociale dintre cele două națiuni devin esențiale pentru promovarea stabilității regionale și a prosperității comune”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Nawaf Salameh, un susținător cheie al consolidării relațiilor româno-americane, subliniază importanța implicării economice ca fundament pentru un parteneriat strategic rezilient.

“Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite și România nu este doar o chestiune de comerț; este piatra de temelie a stabilității, creșterii și respectului reciproc”, a declarat Salameh.

Viziunea sa pentru o colaborare extinsă urmărește să aducă împreună părți interesate diverse pentru a crea încredere și oportunități de creștere reciprocă, arată sursa citată.

Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, evidențiază conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică și pregătirea pentru apărare.

“O infrastructură economică stabilă și solidă este esențială pentru securitatea regională și pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO”, a remarcat generalul Jones.

“România a fost un partener și un prieten critic atât pentru NATO, cât și pentru Statele Unite timp de decenii”, a continuat el, subliniind importanța securității energetice și a inovației în alinierea dezvoltării economice cu prioritățile strategice de apărare.

Noua American Romanian Business Roundtable (ARBR)

Pilonii-cheie ai ARBR includ:

   • Colaborare în sectoarele Apărării și Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA și România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare și a sprijini capacitățile operaționale ale NATO.

   • Creștere economică și comercială: Promovarea relațiilor bilaterale de afaceri și dezvoltarea comerțului și colaborării între Statele Unite și România pentru a stimula investițiile sustenabile și a spori reziliența economică a ambelor națiuni.

   • Inovație, Inteligență Artificială și Dezvoltarea Forței de Muncă: Organizarea de inițiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligența artificială și formarea forței de muncă pentru a pregăti liderii viitorului și a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră.

American Romanian Business Roundtable (ARBR) a fost creată pentru a întări legăturile comerciale și a aprofunda relațiile româno-americane. În calitate de organizație cu membri, ARBR va reuni companii de top din sectorul privat românesc și american, din industrii critice. Aceasta va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt și delegații, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda prioritățile strategice comune.

ARBR va juca un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică și reziliența infrastructurii, subliniind importanța energiei în promovarea creșterii economice sustenabile și stabilității regionale. Aceste inițiative nu doar că vor îmbunătăți parteneriatele economice, dar vor contribui și la o stabilitate mai largă în Europa de Est.

Aceste eforturi vor include abordarea importanței tot mai mari a infrastructurii digitale, securității cibernetice și suveranității datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur și rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaționale și inițiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înțelegere reciprocă între SUA și România.

Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea și îmbunătățirea contribuțiilor critice ale României ca hub regional și accelerarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanța, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță derularea unui proiect în domeniul energetic finanțat din fonduri europene, de această dată pentru Transelectrica. Banii europeni vor fi folosiți pentru digitalizarea rețelei electrice de transport. Valoarea totală a proiectului ajunge la aproximativ 106 milioane de lei, dintre care 89 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, fiind finanțat prin Fondul pentru Modernizare. 

„Prin astfel de investiții creăm o infrastructură energetică sigură și stabilă, întărim securitatea energetică a țării și facilităm accesul la rețea pentru noi capacități de producere. Toate acestea sunt în beneficiul nostru, al consumatorilor de energie, pentru a avea energie sigură, la prețuri corecte și verde. […] Din nou, banii europeni, cea mai importantă resursă de dezvoltare pentru România din ultimii ani, își fac treaba. Fără banii atrași prin PNRR, prin Fondul de Modernizare și alte programe care ne aduc resurse financiare gratis, România ar fi fost departe, în urmă față de unde este astăzi”, a transmis ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Din punct de vedere tehnic, proiectul cuprinde două componente principale: 

  1. Sistem de contorizare și management al datelor pe piața angro, care permite achiziționarea datelor din contoare la intervale de 1, 15 și 60 de minute.
  2. Sistem de monitorizare a calității energiei electrice (Power Quality Monitoring System – PQMS), aflat în implementare, care contribuie la asigurarea securității cibernetice.

Potrivit acestuia, proiectul prevede introducerea tehnologiilor SMART Metering, asigură corectitudinea și securitatea datelor, adaptabilitatea la schimbările legislative și respectarea cerințelor Codului de măsurare a energiei electrice, precum și modernizarea managementului și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți: „Unul dintre beneficiile importante ale finalizării acestei lucrări este reprezentat de publicarea periodică a datelor care permit actorilor din piață să ia decizii rapide pentru reducerea consumului și a costurilor.”

Banii veniți de la Uniunea Europeană, atât de huliți de extremiști, sunt cei care ne ajută să ne asigurăm suveranitatea reală a țării, stând pe picioarele noastre, dezvoltându-ne economia și sectoarele strategice, cum este cel al Energiei, pentru a nu depinde de nimeni”, a conchis Burduja.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
IRAN8 minutes ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA16 minutes ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.19 minutes ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI41 minutes ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.18 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE19 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO19 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE20 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending