SĂNĂTATE
Ziua Mondială a Cancerului Ovarian. Depistarea precoce, testarea genetică și accesul la molecule noi, etape esențiale în lupta de supraviețuire a pacientelor din România
Published
1 month agoon
By
Diana Zaim
Ziua Mondială a Cancerului Ovarian este marcată în fiecare an la data de 8 mai, prilej cu care experți în sănătate, asociații de pacienți, membrii ai Parlamentului, dar și ai industriei farmaceutice au discutat, într-un eveniment dedicat combaterii acestei maladii, despre situația femeilor din România care suferă de această formă de cancer, tăcută, agresivă și cu un impact major asupra sănătății publice.
România este țara Uniunii Europene care înregistrează un număr crescut și mereu peste media europeană la cazurile noi de cancere, dar și la decesele provocate de cele mai cunoscute forme de cancer (prevenibile), cât și în cazul cancerului ovarian. Potrivit experților reuniți în evenimentul organizate de Politici de Sănătate, simptomatologia acestei forme de cancer este minimă, iar depistarea lui se realizează de cele mai multe ori în stadii avansate. Potrivit Globocan, în 2022, au fost diagnosticate 1.788 cazuri noi de cancer ovarian și s-au înregistrat 1.195 de decese cauzate de această boală. Peste 70% dintre cazuri sunt depistate în stadii avansate (III-IV), când opțiunile terapeutice sunt limitate și șansele de supraviețuire scad semnificativ.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranța națională, membru în Comisia pentru Sănătate, a reiterat importanța promovării drepturilor pacienților oncologici și apărținătorilor acestora (consiliere pshihologică și cele 45 de zile de concediu).
„Înseamnă și o schimbare de paradigmă în sistemul medical, să tratăm persoana și nu boala. Vrem ca această lege să fie dublată de extinderea testării genetice gratuite, în special pentru femeile cu risc crescut, dar și reducerea birocrației pentru aprobarea tratamentelor off-label sau inovatoare. Am făcut primul pas. Am oferit o bază legală, solidă, pentru ca medicina personalizată să devină normă, nu excepție. Avem nevoie ca această lege să aibă norme sau oncologii să cunoască că există această posibilitate ca în urma testelor genetice să schimbe tratatmentul pacientului oncologic. Pacienții oncologici au dreptul la consiliere psihologică. Apărținătorii își pot lua 45 de zile libere de concediu pentru a-i însoți pe pacienții oncologici”, a declarat Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranța națională, membru în Comisia pentru Sănătate.
De asemenea, au fost oferite actualizări cu privire la investigațiile care pot fi făcute de pacientele care au suspiciune de cancer ovarian. Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că o pacientă cu suspiciune de cancer ovarian poate efectua un pachet de investigații decontate, în regim de spitalizare de zi, precum: consult, ecografie transvaginală, marker tumoral CA 125, sau teste genetice specifice. Potrivit Ghidului Asiguratului „medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală cu impact major asupra stării de sănătate, fără simptome, inclusiv riscul de a avea o afecțiune oncologică sau a dezvolta o astfel de afecțiune. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere.” Astfel, medicul de familie joacă un rol esențial în depistarea precoce a diferitelor forme de cancer, inclusiv cel ovarian
Începând cu anul 2023, prin noile regelemtări și beneficii aduse în Planul Național de Combatere a Cancerului, 720 de paciente cu cancer ovarian au beneficiat de teste genetice, care au și urmat apoi în tratament țintit/personalizat.
Asociațiile de pacienți au semnalat faptul ca pacienții nu sunt informați de medici cu privire la testele sau modalitățile de prevenție, dar nu sunt nici înștiințați cu privire la drepturile de care pot beneficia ca pacient oncologic.
Referitor la accesul limitat al pacienților români la medicamentele inovative aprobate la nivel european, Agenția Națională a Medicamentului și a Dospozitivelor Medicale din România, a precizat că la nivelul ANMDMR au fost îndeplinite solicitările și evaluările necesare, iar intrarea moleculelor noi pe lista de rambursare revine în sarcina Guvernului.
„În perioada [2020-2023], ANMDR a îndeplinit toate atribuțiile de a evalua toate solicitările pentru noile molecule. Au fost emise decizii de evaluare. Faptul că aceste molecule au fost sau nu incluse în listă nu ține de activitatea ANMDMR, ci de promovarea acestei liste la nivelul Guvernului și de alocarea bugetară pentru Casa Națională”, a explicat vicepreședinta ANMDMR.
Potrivit celui mai recent „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2024”, în perioada 2020-2023 au fost aprobate în România 11 medicamente destinate pacienților oncologice, dar nici măcar unul aprobat în 2023.Totalul tratamentelor aprobate la nivel european pentru această perioadă a fost de 56, 14 doar în 2023.
„Dacă o moleculă este aprobată la nivel european, atunci acea autorizația este automat valabilă și în România. ANMDR se implică în facilitatrea accesului la noile terapii înainte ca acestea să fie incluse în listele de rambursare, prin autorizarea studiilor clinice din Româna care folosesc aceste noi molecule. Studiile clinice au oferit în ultimii doi ani de zile posibilitatea pacienților din România să accese tratamente noi mult mai repede decât în anii anteriori”, a mai explicat vicepreședinta ANMDMR.
De asemenea, aceasta e reiterat importanța coordonării mediului privat și de stat în desfășurarea de studii clinice și să „înroleze un număr cât mai mare de pacienți.”
Pacienții care se confruntă cu lipsa unui medicament, pot semnala Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Pentru a primi informații despre statutul sau disponibilitatea unui medicament în România, pacienții pot scrie pe adresa de e-mail lipsamedicament@anm.ro.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților va lansa o nouă lege unitară a screeningului, anunță deputatul Alexandru Rogobete cu ocazia lansării Alianței Naționale pentru combaterea hipertensiunii arteriale
UE va limita participarea firmelor chineze la licitațiile publice de dispozitive medicale
Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită
Comisia Europeană solicită statelor membre să transpună integral normele privind recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali formați în România
Vicepreședintele PE interpelează Comisia Europeană: Un mecanism european pentru reducerea inegalităților de acces la servicii de sănătate, necesar
SĂNĂTATE
Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților va lansa o nouă lege unitară a screeningului, anunță deputatul Alexandru Rogobete cu ocazia lansării Alianței Naționale pentru combaterea hipertensiunii arteriale
Published
2 weeks agoon
June 3, 2025By
Teodora Ion
Deputatul Alexandru Rogobete a anunțat că o nouă lege unitară a screeningului, pe care comisia pe care o prezidează, Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, o va lansa în perioada următoare.
Acesta a participat marți la evenimentul de lansare a Alianței Naționale pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii în România (RO-ANPDT-HTA), organizat la Palatul Parlamentului de Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, în colaborare cu Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.
”Prevenția bolilor cronice, în special a celor cardiovasculare, trebuie să devină o prioritate națională. Nu putem vorbi despre un sistem de sănătate performant fără o cultură a screeningului – extinsă, accesibilă și coerentă. Astăzi, avem zeci de reglementări diferite privind depistarea precoce, multe dintre ele incoerente sau greu de aplicat, ceea ce afectează accesul real al oamenilor la prevenție”, a subliniat Rogobete.
În această realitate, deputatul a anunțat că noua lege unitară a screeningului va acoperi ”toate marile specialități – de la cardiologie, oncologie, boli rare, nutriție, diabet, până la sănătate mintală”.
”Scopul este simplu: să avem un cadru legislativ clar, aplicabil și predictibil. Beneficiile? O mai bună coordonare între specialități. Un acces mai rapid și mai echitabil la diagnostic timpuriu. Costuri reduse pentru sistemul sanitar, prin tratarea bolilor în stadii incipiente. Și, mai ales, șanse mai mari la viață pentru fiecare român”, a subliniat președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.
Acesta a reafirmat angajamentul pentru ”consultare reală cu specialiștii și pentru politici de sănătate construite împreună, nu impuse”.
”Prevenția nu e un moft – este cea mai bună investiție pe care o putem face în sănătatea unei națiuni”, a conchis Alexandru Rogobete.
Potrivit Societății Române de Cardiologie, hipertensiunea arterială este supranumită ”ucigașul tăcut”. Din cele 144 000 decese de cauză cardiovasculară în 2019, aproape 88 000 (61%) au fost datorate hipertensiunii arteriale prin complicațiile pe care aceasta le-a determinat!
6,6 milioane de români au hipertensiune arterială, însă peste 4,5 milioane sunt diagnosticați, iar 70% nu știu sau nu țin sub control valorile tensionale!
România se află în zona roșu închis a riscului cardiovascular în Europa (însemnând o populație la risc foarte înalt), cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și un nivel redus de tratament eficient.
CHINA
UE va limita participarea firmelor chineze la licitațiile publice de dispozitive medicale
Published
2 weeks agoon
June 2, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană este pe punctul de a limita participarea firmelor chineze la contractele de achiziții publice de dispozitive mediale din blocul european, a menționat pentru Bloomberg o sursă din proximitatea acestui dosar, conform Agerpres.
Țările UE ar urma să voteze asupra acestei propuneri încă de luni, a precizat sursa care a dorit să își păstreze anonimatul.
În luna aprilie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.
La începutul acestui an, instituția europeană a concluzionat că Beijingul a a instituit mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o deteriorare gravă și recurentă a accesului lor la această piață pe întregul teritoriu al Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.
Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au cunoscut o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, ceea ce demonstrează deschiderea globală a pieței UE.
Instrumentul pentru achiziții publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Acest instrument a fost conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE, precum și pentru a promova un acces deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume.
Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE, precum și pentru livrările provenite din UE.
SĂNĂTATE
Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită
Published
2 weeks agoon
May 29, 2025By
Diana Zaim
România se află într-un moment crucial pentru redresarea sistemului său de sănătate, în care dialogul, colaborarea și adaptarea la realitățile actuale devin necesare. Într-un context complicat din punct de vedere politic la nivel național, dar marcat și de oportunități (fonduri europene dedicate sănătății și aderarea țării noastre la OCDE), comunicarea între toți actorii implicați – de la profesioniștii din domeniul medical până la autorități și experți în dezolvarea de politici de sănătate solide – devine un pilon fundamenteal pentru progres, dar și pentru un sistem de sănătate rezilient.
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, reiterează importanța restabilirii legăturii umane între medic și pacient, în contextul în care încrederea oamenilor în sistemul de sănătate și în autorități a scăzut semnificativ: „Sistemul de sănătate a fost zguduit destul de puternic în ultima perioadă și încrederea oamenilor în autorități în general. Aici ar trebui să acționăm cu toții – de la zona politică la zona de profesioniști în sănătate și foarte important la zona de comunicare, zona media – ar trebui să restabilim această încredere între oameni și sistemul de sănătate, între oameni și medici pentru că, până la urmă, cel mai important, din punctul meu de vedere, vector de comunicare este emoția, iar în sănătate avem multă emoție pe care ar trebui să o fructificăm și ar trebui să restabilim această legătură umană de altfel între medic și omul suferind”, a transmis deputatul Alexandrul Rogobete în cadrul evenimentului „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS.
Totodată, deputatul Alexandru Rogobete a subliniat oportunitatea de relansare a sistemului de sănătate din România prin ajutorul finanțărilor europene dedicate sănătății: „În ultimii ani, în România, s-a întâmplat cu adevărat o transformare a sistemului de sănătate care nu cred că poate fi contestată. (…) Este pentru prima dată când, în ultimii 30 de ani, se construiesc spitale noi în România. Pentru prima dată când am avut un program sau când avem un program dedicat investițiilor în sănătate cu o valoare atât de mare. Niciodată sănătatea, de la aderarea la Uniunea Europeană, nu a avut programe pentru sănătate dedicate cu un buget atât de mare.”
Potrivit acestuia, finanțările dedicate sistemului de sănătate, prin PNRR, proiecte cu Banca Mondială, Programul Operațional de Sănătate și programul național de investiții în infrastructura de sănătate vor schimba înfățișarea sistemului de sănătate atât din punctul de vedere al infrastructurii, dar și din punctul de vedere al digitalizării.”
Evenimentul „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS, a reunit specialiști din domeniul sănătății, autorități și experți în digitalizare pentru a promova importanța comunicării eficiente în sistemul medical. Principalele teme abordate au fost: relația medic-pacient, digitalizarea sistemului și respectarea eticii și confidențialității. În cadrul mesei rotunde s-a accentuat necesitatea unei legislații clare, educației medicale moderne și investițiilor în comunicare empatică.
Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene