Ziua mondială a cărților și a drepturilor de autor. Câți bani alocă românii cărților și cât timp petrec citind

De ziua internațională a cărților, Eurostat a publicat o statistică cu privire la interacțiunea europenilor cu cărțile, ziarele și papetăria. 

Potrivit ultimului studiu, gospodăriile din UE cheltuiau în 2016 aproximativ 90 de miliarde de euro, sau 1,1% din cheltuielile totale pentru aceste produse. Această cifră reprezintă 0,6% din din PIB-ul UE, sau aproximativ 200 de euro pe locuitor.

Sursa: Eurostat

Pe de altă parte, cheltuielile gospodăriilor pentru aceste articole au reprezentat mai puțin de jumătate din cheltuielile efectuate pentru serviciile recreative și culturale.

Cheltuielile pentru cărți, ziare și papetărie sunt în continuu declin începând cu 1995, când acestea reprezentau 1,8% din cheltuielile totale de consum, ajungând la 1,1% în 2016.

În anul 2016, gospodăriile din Slovacia au consacrat cea mai mare parte din cheltuielile totale pentru cărți, ziare și papetărie (2,1%). Acestea au fost urmate de gospodării în Germania (1,6%) și Polonia (1,4%).

Sursa: Eurostat

La capătul opus al scalei, cele mai scăzute procente  au fost înregistrate în Bulgaria și Grecia (ambele cu 0,6%), Republica Cehă, Spania și Malta (toate cu 0,7%). Nici România nu stă mai bine la acest capitol, cetățenii alocand doar 0,9%.

În ceea ce privește timpul alocat cititului estonienii se situează pe primul loc, cu 13 minute, urmați de polonezi, norvegieni și finalndezi (12 minute)pe când la polul opus se situează francezii (2 minute), urmați de români, italieni și austrieci (5 minute).

Cei care au raportat că cititesc cărți  au precizat au petrecut în medie de la 61 de minute în Franța până la 97 de minute în Ungaria. În toate țările, cota cititorilor de cărți este mai mare în rândul femeilor decât în ​​rândul bărbaților. Cu toate acestea, bărbații care citesc cărți citesc mai mult timp decât femeile.

Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. Această zi marchează moartea în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.