Connect with us

ROMÂNIA

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: Trebuie să punem capăt defrișărilor ilegale și să reîmpădurim România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Problemele de mediu cu care se confruntă astăzi România reclamă o acțiune hotărâtă din partea tuturor autorităților responsabile pentru a combate poluarea, defrișările ilegale și contaminarea cu deșeuri, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Mediului, șefului statului subliniind că țara noastră trebuie să pună capăt fenomenului defrișărilor ilegale.

Ziua Mondială a Mediului este un bun prilej să conștientizăm cu toții că este responsabilitatea noastră să protejăm mediul, să avem o natură curată, verde, sănătoasă, echilibrată, care să fie casa noastră și a generațiilor viitoare“, a spus președintele, într-un mesaj remis CaleaEuropeană.ro.

În mesajul său, președintele subliniază că România are o bogăție naturală extraordinară, cu păduri seculare, specii de animale rare și habitate dispărute din alte părți ale Europei.

“Pentru a păstra toate aceste bogății, avem nevoie, mai mult ca oricând, de strategii eficiente, de legislație coerentă, de administrarea responsabilă a resurselor naturale, de sprijinirea industriilor nepoluante și tot ce ține de economia verde. Trebuie să punem capăt fenomenului defrișărilor ilegale și să ne implicăm cu toții în programele naționale de reîmpădurire a României! Este nevoie să acționăm concret pentru reducerea emisiilor de carbon, învățând astfel să trăim în armonie cu mediul înconjurător.

Șeful statului a mai subliniat că mentalitatea se schimbă prin educație și că preocuparea întregii societăți pentru educația ecologică și pentru corecta informare este esențială, nu doar pentru a cultiva grija față de natură și protejarea mediului, ci și pentru a crește implicarea civică a românilor în acest domeniu extrem de important.

“Ca întotdeauna, susțin inițiativele dedicate conservării calității mediului și utilizării raționale a resurselor naturale. Cu această ocazie, le mulțumesc, astăzi, tuturor celor care s-au implicat activ în toți acești ani în domeniul ecologic, cu rezultate benefice pentru societatea noastră, și îi îndemn să meargă mai departe pe acest drum. Bunăstarea și calitatea vieții noastre sunt indisolubil legate de calitatea mediului înconjurător în care trăim. Să fim responsabili și să-l protejăm!”, a conchis Iohannis.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul aniversării a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj în care subliniază importanța acestui moment pentru unitatea europeană și reafirmă angajamentul țării față de valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

„Astăzi se împlinesc 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen — o piatră de temelie a unității europene”, a transmis prim-ministru interimar, Cătălin Predoiu, într-un mesaj postat pe contul X.

În mesajul său, premierul a evidențiat principalele beneficii ale spațiului Schengen: libertatea de circulație, securitatea comună și impulsul dat economiei europene. Potrivit premierului, aeste elemente, definesc spiritul aniversar marcat prin inițiativa europeană #Schengen40: „Libertatea de circulație, securitatea comună și creșterea economică definesc #Schengen40”, a transmis liderul guvernului interimar.”

„România, care din 2024 participă oficial la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene”, a mai adăugat acesta.

La împlinirea a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, Consiliul a adoptat o declarație prin care își reafirmă angajamentul față de spațiul Schengen și evidențiază rolul esențial al acestuia în consolidarea cooperării și integrării europene.

„Ne-am reunit cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a semnării Acordului Schengen pentru a sublinia angajamentul nostru comun față de securitatea Europei, consolidarea rezilienței și pregătirea pentru provocările actuale. Ghidați de valorile noastre comune, ne angajăm să continuăm să investim în spațiul comun fără frontiere interne, asigurând o gestionare solidă a frontierelor noastre externe, o luptă mai eficientă împotriva migrației ilegale și un nivel ridicat de securitate internă. Suntem hotărâți să colaborăm și să promovăm încrederea reciprocă, astfel încât generațiile actuale și viitoare de europeni să poată continua să se bucure de beneficiile spațiului Schengen”, a transmis Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al internelor și administrației.

   Citiți și: 1 ianuarie 2025: La majoratul aderării la UE, România completează integrarea în UE prin aderarea deplină la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre

Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Continue Reading

ROMÂNIA

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Published

on

Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.

“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.

Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.

Continue Reading

ENERGIE

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Published

on

© Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat joi la inaugurarea parcului fotovoltaic „Albina”, situat lângă Timișoara, un proiect care adaugă 60 MW putere instalată la capacitatea energetică a României. Este cel mai mare parc solar din județul Timiș și unul dintre cele mai mari din țară.

„Am ajuns astăzi la Albina, lângă Timișoara, pentru inaugurarea unuia dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din România și cel mai mare din județul Timiș. Adăugăm astfel încă 60 MW nou-nouți pentru producția energetică a României”, a scris Burduja pe Facebook. „Dacă Mintia va începe să producă energie la final de an, Albina deja produce energie — mai ales astăzi, într-o zi cu soare.”

Proiectul este dezvoltat de compania EDP și folosește tehnologie modernă pentru a furniza anual aproximativ 67 GWh de energie verde — suficient pentru alimentarea a aproape 40.000 de gospodării. „Energia care va fi produsă de acest parc fotovoltaic este verde, dar mai ales este produsă local și este accesibilă. Fiecare MWh generat aici înseamnă mai puțină dependență de importuri, un preț mai mic în piață și perspectiva pentru a atrage și mai mulți investitori în sectorul energetic românesc”, a subliniat ministrul.

Burduja a reiterat că investiția de la Albina, la fel ca cea de la Mintia, este integral privată, ceea ce „arată că România este atractivă pentru proiecte serioase”. În acest context, ministrul a subliniat că „nu avem o baghetă magică să reparăm lipsurile din ultimele decenii peste noapte” și a criticat populismul energetic: „Nu putem să scădem sau să creștem prețurile pe piața energiei după cum vrem. Și nici nu vom promite vreodată ‘energie gratis’ românilor, benzină la 1 leu sau alte bazaconii.”

El a explicat că rolul statului este de a atrage bani europeni și de a crea condiții pentru investiții: „Putem să atragem bani europeni și să îi punem la dispoziția investitorilor (…) și să asigurăm un cadru legislativ predictibil și corect.” În cei doi ani de mandat, Burduja spune că a atras 14 miliarde de euro pentru investiții în sectorul energetic – „mai mult decât oricând după 1989”.

În final, ministrul a evidențiat importanța parteneriatului cu mediul privat: „România are nevoie de astfel de exemple. Sunt un susținător necondiționat al parteneriatului cu mediul privat, al deschiderii statului către investitori, către cei care vor să construiască în țara noastră.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 minutes ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA22 minutes ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G723 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE23 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN24 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending