Connect with us

Eugen Tomac

Ziua Mondială a Sănătății. Eurodeputatul Eugen Tomac: “Anul acesta nu este loc de sărbătoare. Poate acum înțelegem că investițiile în Sănătate nu sunt un moft”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, transmite într-un mesaj pe Facebook că “în mod ironic, Ziua Mondială a Sănătății ne prinde anul acesta într-o criză fără precedent a Sănătății”.

“În mod normal, doctorii și întreg personalul medical ar fi sărbătorit. Anul acesta însă nu e loc de sărbătoare, nu e timp de urări goale. Avem însă timp și datoria să îi onorăm pe cei care ne apără zilele acestea de un inamic puternic cu prețul propriei sănătăți sau chiar a propriei vieți”, atrage atenția europarlamentarul român.

“Poate acum înțelegem că investițiile în Sănătate nu sunt un moft. Poate înțelegem acum că furtul în Sănătate este crimă”, mai spune acesta.

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an, la 7 aprilie, şi are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Anul acesta, de Ziua mondială a sănătăţii se sărbătoreşte munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi se reaminteşte, cu acest prilej, liderilor mondiali, rolul critic pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase. În contextul actual, al pandemiei de COVID-19, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor şi atunci când este nevoie de adunarea datelor pentru studiile clinice.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China, a venit cea mai gravă provocare a umanității de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. La nivel global, sunt înregistrate peste 1,3 milioane de cazuri și peste 74.000 de decese, cele mai afectate țări fiind SUA, Spania, Italia, Germania și Franța.

Măsurile și restricțiile adoptate de statele lumii pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, de la închiderea majorității sectoarelor economiei la anularea zborurilor și restricții de circulație a cetățenilor, determină ca aproape jumătate din populația planetei (3,9 miliarde de oameni) să trăiască acum sub o formă de restrângere a libertăților.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Integrarea R. Moldova în UE nu poate fi luată în discuție mai devreme de 15-20 de ani. Soluția de rezervă este unirea cu România

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Potrivit eurodeputatului Eugen Tomac (PMP, PPE), procesul de integrare al Republicii Moldova va fi unul de lungă durată, pentru că statele deja membre ale blocului comunitar nu vor accepta accelerarea acestei integrări.

Eugen Tomac a declarat pentru RFI că „Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală și de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina și Georgia, este că are și o soluție de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetățenii ei. Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuție, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre. UE în schimb poate să-și deschidă porțile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta. Însă soluția politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură și cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea și viitorul cetățenilor săi. Integrarea în UE nu-i garantează și evitarea unei invazii din partea Federației Ruse. În schimb, unirea pașnică și democratică cu România îi asigură Republicii Moldova și stabilitatea din punct de vedere al securității, pentru că suntem un stat membru NATO”.

La 28 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru. Astfel, la data 3 martie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Ulterior, cele 27 de state membre ale UE au convenit la data de 7 martie iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale Uniunii Europene, solicitând Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

La 11 martie, la Versailles, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au recunoscut “aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina” și au cerut Comisiei Europene să își prezinte avizele cu privire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE celor trei state estice sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

Citiți și: Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la UE: 33 de capitole la care s-a muncit colectiv “pentru a aduce Europa la noi acasă”

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Raportul de țară din cadrul semestrului european relevă lucruri pozitive, dar rămânem restanțieri la multe capitole

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP / Photographer: Mathieu CUGNOT

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) susține că Raportul de țară din cadrul semestrului european relevă multe „lucruri pozitive”, dar în același timp a subliniat că țara noastră are multe restanțe la multe capitole. 

Potrivit Raportului de primăvară 2022 al Semestrului European, rata ocupării forței de muncă a continuat să crească în România, de la 65,2 % în 2020 la 67,1 % în 2021.  Cu toate acestea, ratele de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și al persoanelor în vârstă, al romilor, al femeilor și al persoanelor slab calificate şi a persoanelor cu handicap rămân cu mult sub mediile UE, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, deputatul european a subliniat că este „alarmant” că sărăcia persoanelor încadrate în muncă rămâne ridicată, acestea prestând muncă ocazională sau nedeclarată (la negru). Ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie rămâne ridicată.

„Deși Raportul de țară relevă multe lucruri pozitive, este clar că suntem restanțieri la multe capitole la care trebuie să lucrăm cu responsabilitate. Este o chestiune de competență și voință politică”, a mai adăugat acesta.

Citiți și: Semestrul european: România înregistrează un deficit bugetar excesiv, disparități regionale ridicate, digitalizare scăzută și deficiențe structurale în sectorul afacerilor

Comisia Europeană avertizează că România continuă să înregistreze un deficit bugetar excesiv, disparități regionale ridicate, digitalizare insuficientă în sectorul public și în rândul populației, precum și deficiențe structurale pe termen lung în sectorul afacerilor și provocări accentuate legate de neconformitatea competențelor forței de muncă la cerințele pieței muncii și accesul la servicii de sănătate de calitate, potrivit concluziilor publicate luni, 23 mai, în raportul de țară din cadrul semestrului european.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Tranziția către neutralitate climatică ar putea crea un milion de locuri de muncă în UE până în 2030 și două milioane până în 2050

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Schimbările climatice reprezintă provocare pentru Europa, iar Pactul verde european stabilește obiective extrem de ambițioase în acest sens, a afirmat luni europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), după o serie de răspunsuri pe care le-a primit din partea Comisiei Europene pe marginea impactului tranziției verzi asupra locurilor de muncă.

“Zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 este scopul final, însă atingerea acestuia presupune un impact major asupra sectoarelor economiei, dar şi asupra pieței locurilor de muncă. În calitate de europarlamentar, am întrebat Comisia Europeană care va fi impactul tranziției verzi asupra pieței locurilor de muncă și care sunt programele destinate recalificării angajaților pentru locuri de muncă verzi”, a scris Tomac, pe Facebook.

Potrivit răspunsului pe care l-a primit europarlamentarul român de la Comisia Europeană, tranziția către neutralitatea climatică ar putea să creeze aproximativ 1 milion de locuri de muncă până în 2030 și 2 milioane de locuri de muncă până în 2050.

“Sectoarele care utilizează combustibilii fosili se vor confrunta cu pierderi de locuri de muncă, în timp ce unele sectoare vor trece printr-o transformare, iar altele își vor extinde, probabil, activitățile. Sprijinul financiar pentru recalificare în vederea facilitării tranziției forței de muncă este disponibil în cadrul mai multor instrumente, inclusiv al Fondului pentru o tranziție justă, al fondurilor politicii de coeziune, cum ar fi Fondul social european+, și al Mecanismului de redresare și reziliență”, a mai afirmat Tomac.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE16 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi16 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.16 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE17 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending