U.E.
Ziua Națională a Franței: Sub privirile liderilor UE și NATO, Emmanuel Macron va dedica parada militară de la Paris proiectului ”apărării europene”
Published
4 years agoon

După ce în urmă cu doi ani, de Ziua Națională a Franței, președintele francez Emmanuel Macron îl inspira pe omologul său american Donald Trump în organizarea unei parade militare, liderul de la Elysee va marca duminică cea de-a 230-a aniversare de la Căderea Bastiliei prin festivități dedicate cooperării europene în materie de apărare și la care vor participa cei mai importanți lideri naționali din Uniunea Europeană, președintele Comisiei Europene și secretarul general al NATO. De altfel, cu două zile înainte de aceste festivități, liderul de la Elysee a inaugurat noul submarin nuclear ”Suffren”, precizând că este încă un pas spre construirea independenței și suveranității Franței.
Duminică, preşedintele Emmanuel Macron îi va găzdui pe mai mulți şefi de stat şi de guvern la tradiţionala paradă militară de pe bulevardul Champs-Elysees. Ziua de 14 iulie marchează căderea Bastiliei în 1789, care este văzută drept începutul simbolic al Revoluţiei franceze.
Printre liderii așteptați să participe se numără cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, premierul belgian Charles Michel, preşedintele Finlandei Sauli Niinisto, preşedintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa, preşedintele estonian Kersti Kaljulaid, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Agerpres precizează că după parada militară va avea loc un dineu la care vor participa, alături de lideri, şi miniştrii apărării din Spania şi Danemarca, Margarita Robles şi Trine Bramsen.
DPA notează că tema festivităţilor din acest an este cooperarea europeană, Macron invitând la parada de la Paris participanţi din cadrul Iniţiativei europene de intervenţie (IEI) – un proiect convenit anul trecut de Franţa, Germania şi opt alte state UE în scopul de a permite reacţii militare rapide în situaţii de criză.
Potrivit RFI, se va da onorul Iniţiativei Europene de Intervenţie, iar emblemele celor 10 state membre – Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania, Finlanda şi Portugalia – vor fi purtate de dispozitivul ce va deschide defilarea terestră.
Citiți și Visul unei forțe europene de intervenție al lui Emmanuel Macron devine realitate: La Paris, zece țări UE au anunțat planul pentru o coaliție europeană de apărare
Visul lui Emmanuel Macron privind o forță europeană de intervenție, anunțat în celebrul discurs de la Sorbona din septembrie 2017, a devenit realitate la 8 noiembrie anul trecut.
Inițiativa Europeană de Intervenție, proiectul sponsorizat de Franța și de Emmanuel Macron în interiorul cooperării structurate permanente (PeSCo) a Uniunii Europene în materie de apărare europeană și lansat în luna iunie 2018, se va transforma într-o coaliție a armatelor europene cu scopul instituirii unei capacități de reacție la crize, conform unui plan comun adoptat în noiembrie 2018 la Paris de cele zece state membre ale UE menționate.
Ideea privind o forță europeană de intervenție a fost lansată de Emmanuel Macron în septembrie 2017 într-un discurs la Sorbona, Referindu-se atunci la apărarea europeană, liderul de la Elysee a spus că “la începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
Biden îi felicită pe piloții care au doborât “cu succes” balonul chinez. Pentagonul denunță “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA” din partea Chinei
-
Presupus balon de spionaj al Chinei deasupra SUA: Forțele americane au doborât dirijabilul chinez în apele Oceanului Atlantic
-
Portugalia va transfera tancuri de luptă Ucrainei și colaborează cu Germania pentru a le preda în stare operațională posibil la finele lunii martie
-
Franța și Germania cer ”transparență” din partea SUA în privința subvențiilor pentru tehnologii verzi. Miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge la Washington pentru a discuta despre ”cooperarea între aliați”
-
Conferința de Securitate de la München: 45 de lideri mondiali, liderii UE, NATO și ONU și o delegație americană care cuprinde o treime din Senatul SUA se reunesc la aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina
-
Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”
U.E.
Portugalia va transfera tancuri de luptă Ucrainei și colaborează cu Germania pentru a le preda în stare operațională posibil la finele lunii martie
Published
10 hours agoon
February 4, 2023
Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a confirmat sâmbătă dimineață intenția țării sale de a trimite în Ucraina tancuri de luptă Leopard 2, care se află în serviciul armatei țării, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Asta potrivit publicației portugheze Dario de Noticias, relatează Ukrinform.
Costa a anunțat că Portugalia poate preda tancuri forțelor armate ale Ucrainei și a adăugat că operațiunea logistică cu Germania este în curs de desfășurare pentru a repara o parte dintre acestea. Antonio Costa a declarat acest lucru după vizita sa la misiunea militară portugheză din Republica Centrafricană. El a precizat că transferul acestor tancuri către Ucraina nu va afecta capabilitățile militare naționale ale țării în ceea ce privește echipamentele.
Șeful guvernului portughez a precizat că este deja la curent cu numărul de tancuri care sunt pregătite pentru a fi trimise în Ucraina, dar că va oferi informații suplimentare despre acest lucru „la momentul potrivit”. În prezent, Portugalia colaborează cu Germania pentru a livra piese de schimb pentru aceste vehicule de luptă, în vederea predării lor în stare operațională. Costa a precizat că, pe baza inițiativelor aflate în prezent în curs de examinare în Europa, aceste tancuri ar putea ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie.
Unele dintre aceste tancuri au fost livrate forțelor armate ale Portugaliei în 2007 și au fost utilizate intensiv. Unele dintre ele se află într-o stare nefuncțională și nu au fost întreținute de ani de zile. Pe baza acestui fapt, în prezent se lucrează la repararea lor.
După cum a fost deja comunicat, în urma reuniunii periodice a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Ramstein, Germania a decis să transfere o parte din tancurile sale Leopard 2 Ucrainei și să permită altor țări care au aceste vehicule de luptă în serviciul armatelor proprii să transfere, de asemenea, acest echipament către forțele armate ucrainene.
SUA
Franța și Germania cer ”transparență” din partea SUA în privința subvențiilor pentru tehnologii verzi. Miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge la Washington pentru a discuta despre ”cooperarea între aliați”
Published
12 hours agoon
February 4, 2023By
Teodora Ion
Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, va solicita Washingtonului ”transparență” cu privire la subvențiile verzi de aproape 370 de miliarde de dolari, în cadrul unei viitoare călătorii în Statele Unite, anunță Politico Europe.
”Cel mai important lucru este să cooperăm cu aliații pentru a avea transparență în ceea ce privește valoarea subvențiilor și a creditelor fiscale care vor fi acordate”, a declarat Le Maire pentru AFP într-un interviu publicat sâmbătă. ”Dacă știi la ce preț va fi lansat hidrogenul verde în Statele Unite și la ce preț va fi lansat în Europa, acest lucru permite să garantați condiții de concurență echitabile”, a completat oficialul francez.
Le Maire și ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, Robert Habeck, se vor deplasa marți la Washington pentru a se întâlni cu secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.
Le Maire și Habeck vor cere administrației Biden să comunice suma și beneficiarii ajutorului în cadrul unui ”mecanism de transparență reciprocă”, a declarat un oficial al Ministerului francez al Economiei înaintea călătoriei.
Ratificat în vara anului trecut, actul normativ ”Inflation Reduction Act” (Legea asupra reducerii inflaţiei) promovat de administraţia preşedintelui Joe Biden prevede cel mai consistent plan de investiţii adoptat vreodată pentru combaterea schimbărilor climatice, alocând 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.
Planul pornește de la inițiative anterioare și se bazează pe punctele forte ale pieței unice a UE, completând eforturile depuse în prezent în cadrul Pactului verde european și al REPowerEU. Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil și simplificat, accelerarea accesului la finanțare, consolidarea competențelor și comerțul deschis pentru lanțuri de aprovizionare reziliente.
Primul pilon al planului se referă la simplificarea cadrului de reglementare. Comisia va propune un Act legislativ privind o industrie cu zero emisii nete, cu scopul de a identifica obiective pentru o capacitate industrială cu zero emisii nete și de a oferi un cadru de reglementare adecvat pentru implementarea sa rapidă, asigurând un proces de autorizare simplificat și accelerat, promovând proiecte strategice europene și elaborând standarde pentru a sprijini extinderea tehnologiilor în cadrul pieței unice.
Cadrul va fi completat de Actul privind materiile prime critice, care va asigura un acces suficient la astfel de materii, de exemplu pământurile rare, vitale pentru producția unor tehnologii esențiale, precum și de reforma organizării pieței energiei electrice, care le va permite consumatorilor să beneficieze de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie.
Al doilea pilon al planului va accelera investițiile și finanțarea producției de tehnologii curate în Europa. Finanțarea publică, la care se adaugă progresele din ultima vreme înregistrate în ceea ce privește uniunea europeană a piețelor de capital, poate debloca niveluri considerabile de finanțare privată, necesare pentru tranziția verde. În cadrul politicii în domeniul concurenței, Comisia urmărește să garanteze condiții de concurență echitabile în cadrul pieței unice, facilitând în același timp acordarea de către statele membre a ajutoarelor necesare pentru accelerarea tranziției verzi.
În acest scop, pentru a accelera și a simplifica acordarea de ajutoare, Comisia se va consulta cu statele membre cu privire la un cadru temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat modificat și va revizui Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare din perspectiva Pactului verde, majorând pragurile de notificare pentru sprijinirea investițiilor verzi. Printre altele, acest lucru va contribui la raționalizarea și simplificarea într-o mai mare măsură a procesului de aprobare a proiectelor importante de interes european comun (PIIEC).
Totodată, Comisia va facilita utilizarea fondurilor UE existente pentru finanțarea inovării, a producției și a implementării în domeniul tehnologiilor curate.
De asemenea, Comisia explorează modalități de a obține o finanțare comună mai substanțială la nivelul UE, pentru a sprijini investițiile în producția de tehnologii cu zero emisii nete, pe baza unei evaluări continue a nevoilor în materie de investiții.
Comisia va colabora cu statele membre pe termen scurt, punând accentul pe REPowerEU, InvestEU și Fondul pentru inovare, cu privire la o soluție tranzitorie pentru a oferi un sprijin rapid și specific. Pe termen mediu, Comisia intenționează să ofere un răspuns structural la nevoile de investiții, propunând un Fond european de suveranitate în contextul revizuirii cadrului financiar multianual înainte de vara anului 2023.
O primă dezbatere între statele membre este așteptată săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European, programată să aibă loc în perioada 8-9 februarie, la Bruxelles.
U.E.
Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE
Published
13 hours agoon
February 4, 2023By
Teodora Ion
Cancelarul german, Olaf Scholz, a căutat să apere vineri planurile de relaxare a normelor europene privind ajutoarele de stat în fața criticilor premierului italian, Giorgia Meloni, care a atras atenția că astfel de schimbări riscă să distorsioneze piața unică a Uniunii Europene, informează Politico Europe.
În fața jurnaliștilor, după o reuniune care a avut loc la Berlin, Scholz a susținut că a ”observat multe lucruri bune” în propunerea prezentată de Comisia Europeană în această săptămână, care vizează facilitarea accesului la scutiri fiscale pentru tehnologiile ecologice, redirecționarea de fonduri către industriile cu tehnologie curată și relaxarea normelor privind ajutoarele de stat.
Șefii de stat sau de guvern urmează să se reunească joia și vinerea viitoare la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri extraordinare, pentru a aborda propunerile Comisiei.
Cu toate acestea, Meloni, al cărei guvern se pronunțase deja împotriva planurilor UE la începutul acestei săptămâni, avertizând că acestea ar ”pune în pericol unitatea Europei” – și-a reiterat îngrijorările, care se rezumă la faptul că țările UE cu o marjă de manevră financiară mai mică, precum Italia, ar putea să nu fie în măsură să ofere companiilor lor subvenții atât de generoase sau reduceri de taxe precum cele oferite de Germania sau Franța, ceea ce ar putea risca să creeze dezechilibre economice.
”I-am explicat cancelarului Scholz poziția noastră, care este cu siguranță una de prudență în ceea ce privește modificarea schemelor de ajutor de stat, în sensul că trebuie să menținem cu toții în Europa ceea ce numim condiții de concurență echitabile, un nivel de competitivitate egal pentru toți”, a declarat Meloni.
Premierul italian a propus, în schimb, să se ofere ”flexibilitate totală” în ceea ce privește cheltuirea banilor UE existenți din fondul de redresare, din programul RePowerEU, care vizează eliminarea dependenței de importurile de energie din Rusia, sau din fondurile structurale și de investiții ale UE.
De asemenea, liderul italian și-a exprimat sprijinul pentru crearea unui nou ”fond suveran” finanțat ”prin noi datorii comune” pentru care toate statele UE ar împărți responsabilitatea bugetară – o idee pe care guvernul german a respins-o în mod repetat.
Scholz a încercat să preia unele dintre propunerile lui Meloni, sugerând că ar putea exista într-adevăr ”câștiguri rapide” prin utilizarea banilor din Fondul de redresare și din programul RePowerEU, dar a încercat, de asemenea, să obțină sprijin pentru propunerile Comisiei de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat.
”Discuția se concentrează mai mult pe modul în care se pot gestiona (deciziile privind ajutoarele de stat) într-un mod mai simplu, mai flexibil și mai puțin birocratic. Dacă vă uitați cu atenție, asta este în esență ceea ce a propus Comisia, cu câteva deschideri în plus”, a declarat cancelarul.
Scholz a subliniat că ”nimeni nu are interesul” ca economiile UE să rămână în urmă pe plan internațional, deoarece blocul nu își modifică normele privind ajutoarele de stat, dar SUA stimulează afacerile locale cu ajutorul Legii privind Reducerea Inflației.
Cu toate acestea, ”nu vrem să intrăm într-o cursă globală a subvențiilor”, a spus Scholz, arătându-se sigur că se poate obține ”o soluție comună”.
Planul pornește de la inițiative anterioare și se bazează pe punctele forte ale pieței unice a UE, completând eforturile depuse în prezent în cadrul Pactului verde european și al REPowerEU. Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil și simplificat, accelerarea accesului la finanțare, consolidarea competențelor și comerțul deschis pentru lanțuri de aprovizionare reziliente.
Primul pilon al planului se referă la simplificarea cadrului de reglementare. Comisia va propune un Act legislativ privind o industrie cu zero emisii nete, cu scopul de a identifica obiective pentru o capacitate industrială cu zero emisii nete și de a oferi un cadru de reglementare adecvat pentru implementarea sa rapidă, asigurând un proces de autorizare simplificat și accelerat, promovând proiecte strategice europene și elaborând standarde pentru a sprijini extinderea tehnologiilor în cadrul pieței unice.
Cadrul va fi completat de Actul privind materiile prime critice, care va asigura un acces suficient la astfel de materii, de exemplu pământurile rare, vitale pentru producția unor tehnologii esențiale, precum și de reforma organizării pieței energiei electrice, care le va permite consumatorilor să beneficieze de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie.
Al doilea pilon al planului va accelera investițiile și finanțarea producției de tehnologii curate în Europa. Finanțarea publică, la care se adaugă progresele din ultima vreme înregistrate în ceea ce privește uniunea europeană a piețelor de capital, poate debloca niveluri considerabile de finanțare privată, necesare pentru tranziția verde. În cadrul politicii în domeniul concurenței, Comisia urmărește să garanteze condiții de concurență echitabile în cadrul pieței unice, facilitând în același timp acordarea de către statele membre a ajutoarelor necesare pentru accelerarea tranziției verzi.
În acest scop, pentru a accelera și a simplifica acordarea de ajutoare, Comisia se va consulta cu statele membre cu privire la un cadru temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat modificat și va revizui Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare din perspectiva Pactului verde, majorând pragurile de notificare pentru sprijinirea investițiilor verzi. Printre altele, acest lucru va contribui la raționalizarea și simplificarea într-o mai mare măsură a procesului de aprobare a proiectelor importante de interes european comun (PIIEC).
Totodată, Comisia va facilita utilizarea fondurilor UE existente pentru finanțarea inovării, a producției și a implementării în domeniul tehnologiilor curate.
De asemenea, Comisia explorează modalități de a obține o finanțare comună mai substanțială la nivelul UE, pentru a sprijini investițiile în producția de tehnologii cu zero emisii nete, pe baza unei evaluări continue a nevoilor în materie de investiții.
Comisia va colabora cu statele membre pe termen scurt, punând accentul pe REPowerEU, InvestEU și Fondul pentru inovare, cu privire la o soluție tranzitorie pentru a oferi un sprijin rapid și specific. Pe termen mediu, Comisia intenționează să ofere un răspuns structural la nevoile de investiții, propunând un Fond european de suveranitate în contextul revizuirii cadrului financiar multianual înainte de vara anului 2023.

Biden îi felicită pe piloții care au doborât “cu succes” balonul chinez. Pentagonul denunță “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA” din partea Chinei

Presupus balon de spionaj al Chinei deasupra SUA: Forțele americane au doborât dirijabilul chinez în apele Oceanului Atlantic

Portugalia va transfera tancuri de luptă Ucrainei și colaborează cu Germania pentru a le preda în stare operațională posibil la finele lunii martie

Premierul Nicolae Ciucă: Comunitatea românească din Egipt și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale

Franța și Germania cer ”transparență” din partea SUA în privința subvențiilor pentru tehnologii verzi. Miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge la Washington pentru a discuta despre ”cooperarea între aliați”

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, care include rachete care dublează raza de acțiune

Conferința de Securitate de la München: 45 de lideri mondiali, liderii UE, NATO și ONU și o delegație americană care cuprinde o treime din Senatul SUA se reunesc la aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic
Team2Share


Trending
-
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am votat pentru consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală” la nivelul statelor membre UE
-
NATO1 week ago
România, Olanda și Franța au semnat Declarația de la București privind cooperarea în politică externă și securitate: Așteptăm cu nerăbdare aderarea României la Schengen
-
COMISIA EUROPEANA7 days ago
Procedura de infringement: România are la dispoziție două luni pentru a transpune în legislația națională directive menite să combată evaziunea fiscală și să protejeze consumatorii
-
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago
Gheorghe Falcă a prezentat în Comisia TRAN situația finanțărilor europene din domeniul transportului pentru anul 2021, dosar pentru care a fost raportor pentru aviz
-
U.E.6 days ago
Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina în ciuda insistențelor lui Zelenski