INTERNAȚIONAL
Ziua Z – Din Normandia, Joe Biden cere unitatea aliaților pentru apărarea libertății în fața tiraniei, ca acum 80 de ani: Forțele întunecate nu au dispărut. Democrația este mai puternică decât orice armată
Published
11 months agoon

Președintele american Joe Biden a făcut joi, de pe plajele din Normandia, o pledoarie pentru apărarea democrației și a libertății, elogiind și omagiind eroii americani care au făcut posibilă debarcarea militară din urmă cu 80 de ani care a întors soarta celui de-al Doilea Război Mondial și a condus la eliberarea Europei. Într-o paralelă cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, liderul de la Casa Albă a avertizat că “lupta dintre dictaturi și libertate este nesfârșită”.
Biden a participat alături de omologul său francez Emmanuel Macron la o ceremonie franco-americană, la cimitirul american din Colleville-sur-Mer, ca parte a evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la cel mai amplu asalt amfibiu din istorie, neegalat până în prezent, unde 150.000 de militari aliați, dintre care 73.000 americani, s-au îmbarcat cu destinația Normandia pentru a elibera Franța de sub ocupație nazistă și, mai departe, Europa de Vest. Președintele american Joe Biden efectuează cu această ocazie o vizită de stat în Franța, care coincide cu perioada alegerilor europene. În Normandia, Biden este prezent în calitate de al 12-lea și, cu siguranță, ultimul președinte american care a fost în viață în acea zi din 1944, având doar un an și jumătate atunci când soldații americani debarcau în Normandia.
Liderul american a susținut un discurs după ce președintele francez Emmanuel Macron i-a decorat cu Legiunea de Onoare în grad de cavaler pe veteranii americani care au debarcat în Normandia și care mai sunt în viață.
În discursul său, Joe Biden a subliniat că forțele întunecate cu care au luptat aliații în urmă cu 80 de ani nu au dispărut, referindu-se la faptul că fuhrer-ul nazist Adolf Hitler credea că democrațiile sunt slabe și că tiranii vor domina lumea, ca în prezent.
Arătând că lupta dintre dictaturi și libertate este nesfârșită, liderul american a precizat că Ucraina este un exemplu crud al invaziei unui tiran, dar ucrainenii nu dau înapoi.
În context, Biden a făcut un apel la întreaga lume să fie unită pentru a apăra libertatea și democrația în memoria celor care și-au sacrificat viețile în Ziua Z sau D-Day în limbaj anglo-saxon, cum este cunoscută ziua declanșării operațiunii “Overlord” din 6 iunie 1944.
“Să ne înclinăm în fața dictatorilor este pur și simplu de neconceput. A face acest lucru ar însemna să uităm ce s-a întâmplat pe aceste plaje sfinte. Noi nu vom uita. Istoria ne spune că libertatea nu este gratuită. Dacă vreți să știți care este prețul libertății, veniți în Normandia și uitați-vă. Mergeți la celelalte cimitire din Europa unde se odihnesc eroii noștri căzuți la datorie. Întoarceți-vă acasă, la Arlington. Amintiți-vă că prețul tiraniei necontrolate este sângele tinerilor și al celor curajoși“, a afirmat președintele american.
Happening Now: President Biden delivers remarks on the 80th Anniversary of D-Day. https://t.co/vA6WYmTvd0
— The White House (@WhiteHouse) June 6, 2024
Ca un arc peste timp, Biden i-a îndemnat pe contemporani să reflecteze la unitatea aliată de acum 80 de ani și le-a cerut să fie “generația despre care istoria va scrie peste 10, 20, 50, 80 de ani”.
“În generația lor, în ceasul de încercare, forțele aliate din Ziua Z și-au făcut datoria. Acum, întrebarea pentru noi este: La ora noastră de încercare, ne vom face datoria? Trebuie să ne întrebăm: Vom fi uniți împotriva răului, împotriva brutalității zdrobitoare? Ne vom ridica pentru libertate, vom apăra democrația? Vom sta împreună? Răspunsul meu este da și nu poate fi decât da”, a mai spus el.
În aceeași pledoarie pentru unitatea, Biden a subliniat că Ziua Z a demonstrat că democrația este mai puternică decât orice armată din lume. “Ceea ce au făcut aliații în urmă cu 80 de ani, depășește cu mult orice am fi putut face singuri”, a mai spus el, fiind aplaudat în momentul referirii la alianța NATO.
Acum opt decenii, în zorii zilei de 6 iunie 1944, a început eliberarea Europei și au fost puse primele baze ale alianței transatlantice. Operaţiunea cu nume de cod “Overlord” comandată de generalul american Dwight Eisenhower, viitor prim comandant al forțelor NATO și viitor președinte al SUA, era declanșată de la Portsmouth, Marea Britanie, unde 150.000 de militari aliați, dintre care 73.000 americani, s-au îmbarcat cu destinația Normandia pentru a elibera Franța de sub ocupație nazistă și, mai departe, Europa de Vest. Unul dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, care nu a fost niciodat egalat ca amploare de un alt asalt amfibiu, debarcarea aliată din Normandia (Ziua Z/ D-Day) avea să schimbe radical soarta celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, cu eliberarea Europei Occidentale și înfrângerea Germaniei hitleriste.
80 de ani mai târziu, într-o epocă în care Rusia moștenitoare a Uniunii Sovietice poartă un război în toată regula în Ucraina, liderii lumii libere se întrunesc pe plajele Omaha și Utah din Normandia pentru a comemora solemnul capitol, cunoscut drept “cea mai mare operațiune amfibie din istorie”. Un asalt aeropurtat cu 1.200 de avioane a precedat un asalt amfibiu care a implicat peste 5.000 de nave. Peste 150.000 de soldați (majoritatea americani și britanici, dar și francezi, canadieni, polonezi, belgieni, olandezi) au traversat Canalul Mânecii la 6 iunie, debarcând pe plajele Normandiei. Două luni mai târziu, peste două milioane de soldați aliați se aflau în Franța.
Pe 6 iunie 2024, cu președintele francez Emmanuel Macron ca amfitrion, președintele american Joe Biden, regele britanic Charles al III-lea, dar și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, Franța, Statele Unite, Marea Britanie și aliații comemorează acest moment istoric cu gândul la prezentul și la viitorul marcat de prima invazie militară postbelică, agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, declanșată în zorii zilei de 24 februarie 2022.
Evenimentele de joi au fost precedate de o ceremonie britanică, organizată cu o zi înainte, la Portsmouth, unde Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a elogiat curajul militarilor care “au înlocuit tirania cu libertatea”, deschizând calea eliberării Europei de sub dominație nazistă.
Joi, comemorarea Zilei Z este un moment în trei acte.
Înainte de ceremonia franco-americană, președintele francez Emmanuel Macron și regele britanic Charles al III-lea au condus ceremonia franco-britanică la memorialul de la Ver-sur-mer dedicat soldaților britanici care au debarcat în Normandia. 23 de veterani de război britanici au fost decorați cu această ocazie.
Evenimentele se încheie cu o ceremonie internațională de comemorare a 80 de ani de la debarcarea din Normandia pe plaja Omaha, unde participă cei mai importanți lideri occidentali, în frunte cu Macron, Biden, prințul moștenitor al Regatului Unit, William, premierul canadian Justin Trudeau și cancelarul german Olaf Scholz, dar și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai sunt prezenți președintele Italiei, Sergio Mattarrella, președintele Cehiei, Petr Pavel, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-miniștrii Olandei, Greciei și Norvegiei, Mark Rutte, Kyriakos Mitsotakis și Jonas Gahr Store, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Australia, Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Slovacia şi Statele Unite sunt țările aliate care au participat la această operațiune.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor
Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare
Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu
Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”
FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova
ROMÂNIA
Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor
Published
16 seconds agoon
April 23, 2025
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis miercuri un mesaj clar privind importanța continuării procesului de modernizare a Armatei Române, în contextul actualei situații de securitate din regiune, poziția fiind exprimată într-un discurs susținut în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Forțelor Terestre, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.
“Îi omagiem astăzi pe veteranii de război și îi comemorăm pe toți cei care de-a lungul timpului și-au dat viața în războaie”, a afirmat Ilie Bolojan, evocând curajul și sacrificiul militarilor români.
Referindu-se la contextul geopolitic actual, Bolojan a amintit că războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității regiunii și a subliniat nevoia de a intensifica eforturile pentru consolidarea apărării naționale.
“Traversăm o perioadă complicată generată de războiul din Ucraina, ce afectează securitatea regiunii noastre, iar Forțele Terestre, împreună cu celelalte forțe din Armata României și alături de aliații noștri, au un rol decisiv în descurajarea și apărarea flancului estic”, a spus președintele interimar.
Acesta a insistat că, dincolo de programele actuale de înzestrare, România trebuie să continue modernizarea Armatei.
“Este nevoie să continuăm procesul de modernizare a Armatei României prin majorarea etapizată a bugetului destinat apărării și achiziția de tehnică militară de ultimă generație, prin întărirea industriei naționale de apărare și prin creșterea nivelului de instruire”, a declarat Bolojan.
O atenție specială a fost acordată militarilor români și importanței pregătirii acestora.
“Un grad ridicat de pregătire a personalului poate fi realizat atât prin formarea în instituțiile de învățământ superior militar, cât și prin exercițiile militare desfășurate împreună cu aliații noștri. Resursa umană este cea mai valoroasă și trebuie tratată ca atare”, a afirmat președintele interimar, adăugând că “prin profesionalismul și dăruirea militarilor din Forțele Terestre, România își consolidează statutul de pilon de stabilitate într-o regiune puternic afectată de criza de securitate generată de Federația Rusă”.
ROMÂNIA
Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene
Published
1 hour agoon
April 23, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;
– Proiectul de Lege a apărării naționale a României;
– Planul național privind mobilitatea militară;
– Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;
– Viziunea strategică națională în domeniul spațial.
“În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a precizat sursa citată.
Citiți și
Discuțiile de la nivelul CSAT cu privire la planul european Readiness 2030 vin în contextul în care președintele interimar a găzduit la începutul lunii aprilie o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu.
SECURITATE
Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare
Published
2 hours agoon
April 23, 2025By
Diana Zaim
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de apreciere membrilor Forțelor Terestre care duc mai departe efortul eroilor români de a păstra România puternică, unită și respectată. Cu prilejul Zilei Forțelor Terestre, șeful Executivului a subliniat că este esențial ca țara noastră să își crească investițiile pentru reforma industriei naționale de apărare.
„(…) rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare, sume direcționate mai ales către înzestrare și pentru modernizarea infrastructurii. Creșterea alocărilor financiare pentru industria românească de apărare înseamnă locuri de muncă, înseamnă dezvoltare tehnologică și un viitor în care echipamentele armatei noastre vor fi produse la noi în țară”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul a dat din nou asigurări că România nu va trimite soldați în Ucraina: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă să influențeze stabilitatea regiunii Mării Negre, un punct strategic între Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Aceste provocări impun un răspuns unitar și coordonat, iar țara noastră joacă un rol esențial în consolidarea stabilității regionale. România își menține angajamentul ferm de a susține Ucraina, având în vedere nu doar solidaritatea umanitară, ci și interesele strategice de securitate. Dar vreau să reafirm foarte clar: România nu va trimite niciun militar pe frontul din Ucraina! Suntem însă obligați să ne continuăm și să intensificăm eforturile pentru a face față riscurilor și provocărilor actuale.”
„Gândurile noastre se îndreaptă azi și spre cei care, de-a lungul generațiilor, au marcat, prin curajul și dăruirea lor, momentele esențiale din istoria noastră. Sunt eroii cunoscuți, dar mai ales cei anonimi, al căror sacrificiu a stat la baza construirii României Mari. Grație lor suntem astăzi o națiune independentă și suverană. Vor fi întotdeauna în inimile și în rugăciunile noastre. Sunt convins că toți cei care îmbracă azi uniforma militară vor duce mai departe efortul acestor eroi de a păstra România puternică, unită și respectată”, a conchis Marcel Ciolacu în discursul său.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

Negociatorul-șef al bugetului UE 2028-2034, Siegfried Mureșan, cere creșterea bugetului multianual UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura

Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN