U.E.

Avertisment al ministrului spaniol al economiei: PIB-ul Cataloniei se va reduce cu 30% în caz de secesiune

Published

on

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a avertizat astăzi cu privire la riscurile economice la care se supune Catalonia în cazul în care regiunea hotărăște să devină independentă de Spania, informează Politico Europe.

Într-un interviu pentru un post radio din Spania, De Guindos a declarat că 75% dintre produsele catalane ar fi supuse tarifelor deoarece regiunea ar fi independentă atât de Spania, dar și de Uniunea Europeană.

“În același timp, Catalonia independentă ar trebui să își creeze o monedă proprie cu o devalorizare între 30-50%, ceea ce ar însemna că PIB-ul său s-ar reduce cu 30%”, a declarat de Guindos.

Mai mult, ministrul a precizat că liderii catalani le ascund alegătorilor adevăruri inconfortabile despre secesiune, spunând că ei nu vobesc despre realitatea economică a regiunii în cadrul campaniei pentru promovarea refedendumului de pe 1 octombrie privind independența Cataloniei.

Pentru a împiedica organizarea referendumului care a fost catalogat drept ilegal de către Curtea Constituțională a Spaniei, 700 de primari care susţin organizarea referendumului ilegal din 1 octombrie au fost chemaţi la discuţii de procurori. Între timp, executivul catalan trimite scrisori pentru formarea comisiilor electorale.

Citiți și Madridul ia toate măsurile necesare pentru împiedicarea referendumului privind independența Cataloniei. 700 de primari catalani au fost chemați la audieri de către procurori

Pe 11 septembrie 1 milion de catalani au manifestat pe străzile Barcelonei pentru independența Cataloniei. 11 septembrie marchează ziua națională a Cataloniei, “Diada”, care comemorează alipirea regiunii catalane la Spania în 1714 și de obicei este folosită drept prilej pentru activiștii pro-independență pentru a solicita secesiunea.

Curtea Constituțională a suspendat  referendumul după ce premierul Mariano Rajoy a depus o contestație. Poliția a început căutarea oricăror birouri și imprimante ale zirelor pentru a depista orice semne de pregătire a referendumului.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version