ROMÂNIA

Banca Mondială: Statul ar putea câştiga până la 675 milioane euro anual din incluziunea romilor

Published

on

Potrivit unei estimari a Bancii Mondiale bazata pe date din 2008, egalizarea veniturilor de pe piata muncii din Romania pentru romi ar putea duce la avantaje economice potentiale intre 887 milioane de euro si 2.9 miliarde de euro anual si avantaje fiscale intre 202 milioane de euro si 675 de milioane de euro anual.

Presupunand un numar egal de barbati si femei rome de varsta activa, si presupunand ca salariile medii raman neschimbate, egalizarea veniturilor de pe piata muncii din Romania pentru romi ar putea duce la avantaje economice potentiale intre 887 milioane de euro si 2.9 miliarde de euro anual si avantaje fiscale intre 202 milioane de euro si 675 de milioane de euro anual, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale intitulat “Diagnosticare si Recomandari privind Politicile de Incluziune a Romilor in Romania” (“Diagnostics and Policy Advice for Roma Inclusion in Romania”).  Studiul va fi pus la dispozitia factorilor interesati cu scopul de a informa planurile Guvernului Romaniei privind perioada de programare a fondurilor UE 2014 – 2020, si avand in vedere noua Strategie Nationala de Incluziune a Romilor.

Într-o gospodarie roma obisnuita, venitul din munca reprezinta numai 101 EUR pe luna, comparativ cu 218 EUR in randul vecinilor ne-romi. La nivelul gospodariilor rome, de obicei, veniturile din munca inregistreaza o cota mai scazuta decat cea castigata de vecinii lor neromi, informează BM.

Reducerea saraciei in randul romilor constituie un pas esential pentru ca Romania sa-si atinga tinta Europa 2020 de reducere a numarului de cetateni confruntati cu risc de saracie cu 580.000. Acelasi lucru este valabil si pentru alte doua tinte din cadrul agendei Europa 2020: ocuparea fortei de munca si educatia.

Studiul “Diagnostics and Policy Advice for Roma Inclusion in Romania”, disponibil AICI.

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version