INTERNAȚIONAL

BREXIT – Apelul unei personalități care și-a trăit o parte din tinerețe într-o Mare Britanie aflată în afara Comunității Europene: ”Am văzut Europa postbelică unindu-se. Rămânând singuri este cum am fost în 1940”

Published

on

Cu 21 de zile înainte ca cetățenii britanici să fie chemați la urne pentru a decide viitorul lor în Europa, campania susținută de cei care doresc rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană îmbracă tot mai multe dimensiuni din spectrul politic, economic, istoric, dar și cultural.

După ce campania ”Britain stronger in Europe” a promovat o serie de testimoniale în care liderii globali precum Narendra Modi, Justin Trudeau, Barack Obama zeci de istorici, foști secretari generali ai NATO sau foști diplomați de marcă, o nouă personalitate importantă și un brand al cinematografiei britanice reclamă o incursiune spre Europa postbelică care a lăsat conflictul deoparte și a luat calea integrării.

FOTO: Wikipedia

Am văzut Europa postbelică unindu-se. Nu o putem lăsa să se destrame”, scrie actorul Patrick Stewart, care va împlini în curând 76 de ani, într-un editorial pentru The Guardian.

”Istoria familiei mele mă determină să resping setea pentru izolaționism a celor care vor să ieșim din Uniunea Europeană: trebuie să îmbrățișăm speranța din nou”, mai spune actorul născut la 13 iulie 1940 în plin conflict global, cel de-al Doilea Război Mondial.

Când Uniunea Europeană a început să există și când Marea Britanie a devenit un membru, au fost pentru mine un triumf al tuturor celor care credeau în în viitorul unei cooperării internaționale și a unității, iar noi eram acolo, deschizând calea pentru colaborare de-a lungul Europei și învățând din propria noastră istorie”, continuă Stewart, care este membru al Partidului Laburist din Marea Britanie.

”În mai puțin de o lună, toate acestea vor fi la mila urnei de vot”, scrie acesta, invocând una dintre devizele laburiste: ”Prin puterea efortului nostru comun obținem mai mult decât am face-o singuri”.

Citiți și BREXIT. 282 de artiști cunoscuți au semnat o scrisoare-manifest împotriva ieșirii Marii Britanii din UE

”În cele din urmă, aceasta este decizia cu care ne confruntăm. Vrem să rămânem împreună cu aliații noștri, vecinii noștri și să fim parte a Europei sau vrem să plecăm?”, menționează Patrick Stewart, care la momentul aderării Marii Britanii la Uniunea Europeană avea 33 de ani.

”Este cea mai mare decizie politică a generației noastre, iar copiii și nepoții noștri vor trăi cu aceste consecințe. Rămânând singuri este cum am fost în 1940”, face acesta apel la memoria istorică a celui de-al Doilea Război Mondial.

Vocea și figura proeminentă a lui Sir Patrick Stewart se alătură, astfel, diferitelor personalități politice, economice, istorice, artistice și culturale care susțin campania pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, un efort mai larg prin care promotorii se adresează diferitelor categorii de public și prin care alegătorii se pot identifica și pot rezona cu mesajele și semnalele transmise către societatea britanică.

Citiți și Cinci foști secretari generali ai NATO se implică în campania privind BREXIT: Ieșirea Marii Britanii ar slăbi NATO și i-ar ajuta pe dușmanii Occidentului

Un Brexit ar duce, fără nicio îndoială, la o pierdere de influență britanică, ar slăbi NATO și i-ar ajuta pe dușmanii Occidentului într-un moment în care trebuie să strângem rândurile, în cadrul comunității euroatlantice, în fața unor amenințări comune“, este mesajul transmis într-o scrisoare de cinci foști secretari generali ai NATO: britanicul Peter Carington (1984-1988), spaniolul Javier Solana (1995-1999), britanicul George Robertson (1999-2003), olandezul Jaap De Hoop Scheffer (2004-2009) și danezul Anders Fogh Rasmussen (2009-2014).

Citiți și Veteranii englezi din cel de-al Doilea Război Mondial sunt împotriva Brexit: Am sacrificat foarte mulți oameni pentru a stabili o uniune prosperă. Nu o putem sacrifica acum

Citiți și Mesaj de forță de peste Atlantic: 13 personalități marcante ale politicii externe americane îndeamnă Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

Cu 21 de zile înainte de referendumul privind BREXIT, două sondaje date publicității în Marea Britanie arată că  partizanii Brexit-ului sunt plasați la 47%, iar susținătorii pentru rămânarea în UE la 44%, 9% fiind nehotărâți.

Un alt sondaj a indicat votul în favoarea ieșirii din UE la 45%, față de 42% pentru “nu” și 13% indeciși.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un subiect amplu dezbătut în spațiul public. De la efecte economice pentru Marea Britanie la implozie pentru Uniunea Europeană, de la estimări în minus ale investițiilor la un precedent periculos pentru un așa zis ”secesionism” european. Aproape 100 de miliarde de euro și 950.000 de locuri de muncă ar fi pierderile pe care majoritatea publicațiilor internaționale le-au titrat după ce acordul negociat între UE și Marea Britanie a întețit dezbaterea privind referendumul din 23 iunie.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version