U.E.

Comisia Europeană, mesaj de solidaritate cu Italia grav afectată de coronavirus: Europa suferă alături de Italia. În acest moment, toți suntem italieni

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană a transmis un mesaj puternic de solidaritate cu Italia în lupta împotriva epidemiei de coronavirus în contextul în care statul mediteraneean este al doilea cel mai afectat la nivel global, după China, bilanțul cazurilor de infectare depășind 12.000 de persoane, iar cel al deceselor 800 de victime.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a publicat miercuri un mesaj video în italiană, subliniind faptul că „în acest moment în Europa, toți suntem italieni”, iar „această familie, familia voastră, nu vă lasă singuri”.

 

„În Europa urmărim ceea ce faceți cu îngrijorare, dar și cu profund respect și admirație. Italia face parte din Europa, iar Europa suferă cu Italia”, a mai spus aceasta.

Guvernul italian a luat măsuri extraordinare pentru combaterea răspândirii coronavirusului, impunând carantină la nivelul întregii țări și anunțând închiderea tuturor unităților comerciale, cu excepția celor din alimentație și sănătate. În plus, Roma a anunțat alocarea a 25 de miliarde de euro, resurse financiare care nu vor fi utilizate integral imediat, ci eșalonat, „pentru a face față tuturor dificultăților cu care ne confruntăm într-o situație de urgență atât pentru sănătate, cât și economică și cu un impact social important”, citează Corriere.

Mesajul liderului de la Bruxelles a venit pe fondul video-conferinței din aceeași zi cu premierul italian Giuseppe Conte, la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și pe fondul criticilor aduse de Italia Executivului de la Bruxelles și statelor membre pentru răspunsul greoi la criza din peninsulă și lipsa de solidaritate cu apelul autorităților italiene privind furnizarea de echipamente medicale suplimentare, inclusiv măști.

Germania și Franța se numără printre țările UE care au impus limite la exportul de echipamente medicale de protecție, în timp ce China a oferit să vândă Italiei 1.000 de ventilatoare de plămâni, 2 milioane de măști, 20.000 de costume de protecție și 50.000 de tampoane pentru teste coronavirus.

În acest context, ambasadorul Italiei la UE, Maurizio Massari, a declarat că Bruxelles-ul trebuie să „meargă dincolo de a promite implicare și de consultări” și să treacă „acțiuni de urgență care să fie rapide, concrete și eficiente”.

„Trebuie să asigurăm, sub coordonarea UE, furnizarea echipamentului medical necesar și redistribuirea acestuia între acele țări și regiuni care au cea mai mare nevoie”, a scris Massari într-un editorial pentru Politico.

„Azi, este vorba despre Italia; mâine, nevoia ar putea fi în altă parte. Italia a solicitat deja activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru furnizarea de echipamente medicale pentru protecție individuală. Dar, din păcate, nici o țară UE nu a răspuns apelului Comisiei. Doar China a răspuns bilateral. Cu siguranță acesta nu este un semn bun al solidarității europene”, a mai spus reprezentantul Italiei pe lângă instituțiile de la Bruxelles. 

În urma consultării video de ieri, premierul Giuseppe Conte a salutat atitudinea pozitivă a Comisiei și intenția sa de a folosi toate instrumentele disponibile pentru a aborda consecințele economice generate de epidemia de coronavirus. Acesta a exprimat, de asemenea, aprecieri pentru disponibilitatea Comisiei de a examina cererile italiene cu o abordare deschisă și constructivă, în special în ceea ce privește permisiunea specială a UE pentru a cheltui mai mult decât este permis în conformitate cu regulile bugetare stricte ale blocului european.

În acest sens, Comisia a confirmat că flexibilitatea încorporată în Pactul de stabilitate și creștere va fi pe deplin folosită. De asemenea, se va aplica regimul de ajutor de stat pentru circumstanțe excepționale, pentru a permite tuturor guvernelor din UE să subvenționeze industria, dacă este necesar.

Mai mult, cei doi lideri europeni au convenit crearea unei echipe dedicate de oameni de știință la nivelul UE care va ajuta la coordonarea eforturilor și la armonizarea intervențiilor pentru gestionarea epidemiei; consolidarea eforturilor de cercetare; coordonarea producției și distribuției de echipamente medicale și produse farmaceutice, precum și discutarea înainte de toate la nivel european a oricărei măsuri restrictive pe care le-a adopta statele membre, astfel încât livrările vitale de echipamente sanitare și medicamente să ajungă acolo unde este nevoia cea mai mare.

În context, amintim că, în timpul unui „e-summit” de două ore și jumătate, de luni seară, liderii UE au promis să intensifice coordonarea între state statele membre, precum și schimbul de informații, și să elibereze fonduri de până la 25 miliarde de euro pentru combaterea epidemiei de coronavirus și a efectelor sale socio-economice. Comisia a anunțat că va pune la dispoziție 7,5 miliarde de euro în lichidități, cu scopul de a atrage o cofinanțare de cca. 18 miliarde de euro din partea guvernelor naționale. 

 

Click to comment

Trending

Copyright © 2019 CaleaEuropeana.ro. Toate drepturile rezervate.