NATO

Compromisul pe care Macedonia este dispusă să-l facă pentru a adera la NATO și la UE: Guvernul de la Skopje propune 4 variante pentru o nouă denumire a statului

Published

on

Macedonia propune patru variante pentru o nouă denumire, cu scopul de a încheia disputa cu Grecia privind numele fostului stat iugoslav, pe care Atena îl consideră o ameninţare teritorială la adresa sa, a anunţat premierul Zoran Zaev, relatează Reuters.

Sugestiile sunt Republica Macedoniei de Nord, Republica Macedoniei de Sus, Republica Macedonia Vardar şi Republica Macedoniei (Skopje)“, a declarat premierul Zoran Zaev, în urma unui summit al statelor din Balcanii de Vest, ţinut la Londra.

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO, întrucât Grecia deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea Macedoniei în ambele organizaţii.

Grecia contestă denumirea oficială a Macedoniei, motivând că numele constituțional al țării vecine implică aspirații teritoriale împotriva regiunii grecești Macedonia. Totodată, Atena invocă și elemente istorice care adâncesc această ambiguitate între Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, regiunea grecească a Macedoniei și regatul antic al Macedoniei, care face parte din Macedonia grecească.

Guvernul de la Skopje și-a manifestat recent speranța ca problema să fie rezolvată înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Bruxelles.

Macedonia trebuia să primească invitația de aderare la NATO în anul 2008. Negocierile de aderare la UE ar putea debuta anul acesta

În ceea ce privește aderarea la NATO, Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

Pe de altă parte, Macedonia speră să primească undă verde și de la Uniunea Europeană pentru începerea negocierilor de aderare în luna iunie, mai ales în condițiile în care Comisia Europeana a adoptat recent strategia pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest., iar președintele executivului european, Jean-Claude Juncker, s-a aflat zilele trecute într-un turneu fără precedent în regiune, avansând din nou termenul anului 2025 pentru extinderea UE prin aderarea țărilor din regiune.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version