INTERNAȚIONAL

Conferința COP23 de la Bonn: Astăzi începe primul summit privind schimbările climatice după decizia SUA de a se retrage din Acordul de la Paris

Published

on

Luni debutează lucrările conferinței COP23 de la Bonn, primul summit global privind schimbările climatice după decizia președintelui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris, un eveniment catalogat de publicația germană Tagesspiegel drept ”summit al speranței”, potrivit Politico Europe.

COP23 va dura două săptămâni, iar în mod tradițional, liderii politici vor lua parte în a doua săptămână, informează EUObserver, precizând că Uniunea Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru acțiune climatice, Miguel Arias Canete, dar și miniștrii naționali de resort din statele membre ale UE.

Primul summit privind clima după decizia SUA de a se retrage din Acordul de la Paris

Conferința COP23 de la Bonn va fi prima astfel de reuniune după ce la 1 iunie 2017,  președintele SUA a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, respingând apelurile făcute atât de liderii G7 la summitul din Italia, cât și de liderii UE, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

Acordul COP21, încheiat la Paris în luna decembrie a anului 2015, a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 2016. Acordul COP 21, asupra căruia au ajuns aproape 200 de ţări, vizează atât o transformare – în următoarele decenii – a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii global.

Foto: ONU

Vom începe negocieri de a reintra în acest acord sau altul când termenii acordului vor fi buni pentru SUA”, a spus Donald Trump cu acea ocazie.

Conform EUObserver, există un interes major pentru acest summit întocmai pentru a observa care va fi poziția Statelor Unite, pe cine vor trimite la conferință și ce mesaj va fi transmis de către autoritățile de la Washington.

Europa cere un progres tangibil

Din perspectiva Europei, Comisia Europeană a precizat că COP23 va aduce “progrese concrete în privința programului de lucru de la Paris, care va fi convenit anul viitor în COP24 în Polonia”.

“Pentru noi este clar că acest COP este important pentru pregătirea pentru COP 2018”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE.

Foto: Calea Europeana

Acesta a recunoscut că “progresul tangibil” pentru UE în această chestiune este reprezentat de “un limbaj clar privind modul în care părțile își pun în aplicare angajamentele naționale”.

Mai mult, miniștrii pentru mediu din UE au precizat într-o declarație semnată luna trecută că se așteaptă ca COP23 să ofere o claritate suficientă cu privire la modul în care se va desfășura dialogul din anul 2018 privind bilanțul progresului pe care semnatarii acordului vor trebui să-l facă.

Din perspectiva Parlamentului European, președintele Comisiei pentru Mediu din legislativul european, Adina Vălean, a declarat că cea de-a 23 conferință privind clima care va avea loc la Bonn reprezintă o piatră de hotar pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

COP este forumul în care se întâlnesc țările membre ale ONU pentru a discuta și pentru a stabili cum vor limita schimbările climatice, însă ediția din acest an nu aduce în prim plan mize de talia Acordului COP21 de la Paris din 2015, ci vizează pregătirea unor decizii procedurale.

Președintele reuniunilor din acest an este națiunea insulară Fiji, dar discuțiile vor avea loc organizate la Bonn, locul sediului Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

 

.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version