EVENIMENTE

Crin Antonescu, la Departamentul de Stat: Ca presedinte al Romaniei, voi intari parteneriatul strategic cu SUA

Published

on

Președintele PNL Crin Antonescu a avut noi contacte la Departamentul de Stat, in cadrul vizitei sale in SUA. Marți, liderul liberal s-a intalnit cu Robert Manogue, adjunct al asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri economice si comerciale, asa cum au declarat, pentru caleaeuropeana.ro, surse apropiate conducerii PNL.

Antonescu a pledat pentru creșterea dimensiunii economice a parteneriatului strategic bilateral: ,,Unul dintre obiectivele mele, pe care am sa-l susțin  fie ca lider al celui mai mare partid de opoziție, fie ca președinte al Romaniei, este să întăresc parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales în ceea ce privește cooperarea economică. Avem o excelentă cooperare militară, politică, trebuie să întărim și cooperarea economică.
Si pentru acest lucru, datoria Presedintelui României este să se asigure că instituțiile statului român consolidează un mediu incurajator pentru investitii. Trebuie să arătăm  că România este o țară deschisă și primitoare investițiilor. Mai multă transparenta in luarea deciziilor, mai putine ordonante de urgenta, mai multe consultari cu mediul de afaceri atunci cand se iau măsuri care intereseaza companiile române și străine. Investitorii vor mai multă predictibilitate și eu consider că este o cerere legitimă“, a subliniat Crin Antonescu in intervenția sa.
,,Eu văd o legătură solidă între mediul favorabil investițiilor și statul de drept. Este nevoie să avem instituții puternice care să lupte impotriva corupției, sa arătăm investitorilor că statul de drept funcționează, a arătat președintele PNL. In relația cu partenerii occidentali, mai ales cu Statele Unite trebuie sa dovedim seriozitate, predictibilitate, sa evitam dublul limbaj sau promisiuni care nu pot fi onorate”.

PNL va organiza o dezbatere privind Tratatul dintre UE si SUA

Discuția avuta la Departamentul de Stat a abordat si parteneriatul transatlantic pentru comerț si investiții, aflat încă in negociere între SUA si UE. Peste un an, putem avea un spațiu comercial unic ce poate duce la o creștere a economiei UE și SUA estimată între 100 și 120 miliarde dolari pentru fiecare dintre acestea și milioane de locuri de muncă pe cele două maluri ale Atlanticului. Pentru că în România acest acord și posibilele sale efectele sunt încă prea puțin cunoscute, Crin Antonescu a anunțat ca PNL își propune să organizeze o dezbatere pe această temă, cel mai probabil in luna septembrie, eveniment care să aducă în prim plan reprezentanți ai mediului diplomatic, ai companiilor române și americane și din zonă politică, pentru a cunoaște opiniile acestora despre un subiect atât de important, inclusiv pentru cetățenii români.

“Să implicăm mai mult comunitățile locale în acest proces de creștere a independenței energetice a țării noastre”

Am discutat ieri cu primul adjunct al asistentului Secretarului pentru Comerț, domnul John Andersen, despre aspectele importante ale cooperării economice dintre România și SUA, a anuntat, marti seara, Crin Antonescu, pe pagina sa de Facebook. Atât eu, cât și oficialul american, am spus că investițiile americane în Romania pot reprezenta o oportunitate excelentă pentru țara noastră, fiind necesar ca statul român să consolideze statutul de drept, să combată fenomenul corupției care poate inhiba investitorii, să asigure predictibilitate și transparență legislativă, să creeze un mediu prietenos pentru investiții.

O altă componentă foarte importantă a cooperării dintre România și Statele Unite, în opinia mea, este securitatea energetică, fiind necesar să implicăm mai mult comunitățile locale în acest proces de creștere a independenței energetice a țării noastre.

În discuția legată de situația din Ucraina,am subliniat că în România există un consens politic pentru creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale, iar majorarea bugetului pentru armata română va reprezenta și o oportunitate de parteneriat tehnologic între firmele din industria de apărare din România și companiile americane, va însemna noi locuri de munca și va întări și dimensiunea economică, nu doar cea militară, a parteneriatului strategic dintre România și SUA!

Click to comment

Trending

Exit mobile version