CONSILIUL EUROPEAN

Emmanuel Macron și-a pierdut cumpătul și a “bătut cu pumnul în masă” la summitul UE: L-a comparat pe Mark Rutte cu David Cameron

Published

on

© European Union

Preşedintele francez Emmanuel Macron a “bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi, transmite AFP.

Ţinta sa au fost aşa-numitele state “frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.

“A fost dur cu incoerenţele lor”, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. “S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plâns însă consilierul francez, potrivit Agerpres.

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportementul cancelarului german Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon. “Vedeți? Nu-i pasă. El nu ascultă pe alții, are o atitudine proastă. El se ocupă de presă și gata”, ar fi spus Emmanuel Macron.

Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit “ofensat” de remarcile preşedintelui Franţei.

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte cu cea a fostului premier britanic David Cameron, celebru pentru obiecțiile sale de la negocierile din 2013 privind bugetul pentru perioada 2014-2020, și l-a criticat pe Kurz pentru atitudinea sa. 

Summitul Uniunii Europene consacrat obținerii unui acord uriaș pentru relansarea economică post-COVID-19 a fost prelungit pentru a patra zi, urmând a fi reluat luni, la ora 17:00, după negocieri care au început duminică dimineață și care s-au încheiat fără succes luni, în jurul orei 07:00, din cauza opoziției statelor frugale de a accepta un plan de relansare de 750 de miliarde de euro bazat în principal pe granturi. Presa de la Bruxelles notează că președintele Consiliului European urmează să vină cu nouă propunere, care cuprinde 390 de miliarde de euro granturi din totalul de 750 de miliarde de euro.

Discuţiile din timpul dineului s-au concentrat pe posibilitatea reducerii cuantumului subvenţiilor la 400 de miliarde de euro din totalul fondului de relansare, faţă de 500 de miliarde de euro iniţial, la limita a ceea ce Franţa şi Germania, principalii susţinători ai planului de relansare economică, sunt gata să accepte. În această variantă, cuantumul împrumuturilor din valoarea pachetului general ar fi de 350 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială, în valoare de 250 miliarde de euro. O altă propunere vehiculată a vizat o distribuție egală a planului de 750 de miliarde de euro în 375 de miliarde de euro în granturi și 375 de miliarde de euro în împrumuturi.

Mai mulți diplomați europeni citați de Politico Europe au indicat că discuțiile tensionate vizează anvelopa financiară a acestui fond și că un acord în acest sens va facilita o înțelegere și asupra guvernanței economice a acestui instrument, urmând ca o altă problemă ce necesită clarificări – condiționarea de criteriul respectării statului de drept – să fie și ea discutată pe fondul opoziției Ungariei și Poloniei.

Click to comment

Trending

Exit mobile version