PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații trag un semnal de alarmă cu privire la pedepsirea persoanelor care ajută migranții din UE

Published

on

Parlamentul European a votat ieri o rezoluție fără caracter legislativ prin care el cer statelor membre UE să nu trateze problematica ajutorului umanitar pentru migranți precum infracțiune.

Foto: Calea Europeana

În conformitate cu o legislaţie europeană din 2002, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să impună sancţiuni penale împotriva persoanelor care “facilitează” intrarea, tranzitul şi şederea ilegală a migranţilor.

Parlamentul European reaminteşte însă că această legislaţie oferă de asemenea posibilitatea de a face o excepţie în cazurile considerate “umanitare”.

Parlamentul European îşi exprimă totodată regretul că “câteva state membre” au inclus această excepţie în legislaţia lor naţională şi le invită să facă acest lucru pentru a “garanta că indivizii şi organizaţiile societăţii civile care ajută migranţii din motive umanitare nu sunt urmăriţi penal”.

Rolul lucrătorilor umanitari și al ONG-urilor se află din ce în ce mai mult în centrul unei dezbateri politice mai ample cu privire la modul de abordare a sosirii migranților și a solicitanților de azil în UE, unii acuzându-i că încurajează traficul de ființe umane și acțiunea în afara limitelor legii.

Click to comment

Trending

Exit mobile version