EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu: „Bugetul reprezintă problema arzătoare pe care Uniunea Europeană trebuie o rezolve înainte de Brexit”

Published

on

Marian Jean Marinescu, europarlamentar PPE, consideră că în ceea ce privește Brexitul, problema arzătoare o constituie clarificarea bugetului Uniunii Europene, a contribuțiilor pe care Marea Britanie le va mai avea sau nu la bugetul comunitar și dacă aceasta va horărî să plătească factura care îi este imputată pentru diversele contribuții la care deja s-a angajat.

„Trebuie rezolvat bugetul deorece Marea Britanie s-ar putea să nu mai contribuie cu 16 miliarde de lire dacă va ieși din UE în 2019. Acesta trebuie (n.r. – aprobat) în Parlament în timpul președinției de către România a Consiliului Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul.

„Pentru a nu mai avea acceași situație precum la exercițiul financiar precedent, bugetul nu mai trebuie amânat și să fie votat din timp deoarece acesta este unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la o atragere mai mică a fondurilor europene.”

Așadar, Marian Jean Marinescu pledează pentru semnarea unui nou buget în 2019 care să acopere 5 și nu 7 ani, așa cum este stipulat în prezent.

Theodor Stolojan, europarlamentar român din partea grupului PPE a declarat faptul că Brexitul reprezintă pentru Uniunea Europeană o adevărată provocare doarece „nimeni nu era pregătit pentru așa ceva, nu există precedente, de aceea Marii Britanii i-au trebuit 7 luni pentru a elabora o strategie și pentru a-și defini prioritățile”.

„Fiecare stat are propiile interese pe care va căuta să le protejeze, iar coordonarea s-ar putea dovedi dificilă între state”, a mai precizat Theodor Stolojan. „Poziția României este împotriva reducerii drepturilor de care românii se bucură în prezent în Marea Britanie”.

Corespondență din Bruxelles – Violeta Dan

Click to comment

Trending

Exit mobile version