PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul PSD, S&D Răzvan Popa: Comisia Europeană trebuie să intervină în cazul alocațiilor pentru copiii muncitorilor români din Austria

Published

on

Eurodeputatul PSD, S&D Răzvan Popa cere intervenția Comisiei Europene după ce Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Conform noii legislații, alocațiile familiale pentru angajații care lucrează în Austria, dar ai căror copii domiciliază în alte state membre, vor fi ajustate în funcție de nivelul de trai din aceste țări.

Foto: Calea Europeană

”Pentru românii care lucrează în Austria, dar au copiii în țară această lege este o lovitură grea și nedreaptă. Vorbim de oameni care plătesc taxe statului austriac și ar trebui să se bucure de toate drepturile care derivă din această realitate.

Marianne Thyssen, Comisarul pentru Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențele și mobilitatea forței de muncă a anunțat încă de lunile trecute că se va verifica modul în care aceste măsuri sunt conforme cu principiile europene, dacă ele vor fi adoptate.

Prin urmare, cred că a venit momentul unei intervenții directe a Comisiei Europene. Este un caz grav de discriminare a copiilor muncitorilor din statele UE, care lucrează în Austria, iar lucrurile nu pot rămâne așa.

Foto: EC Audiovisual Service

Consider că adoptarea acestei legi de către Parlamentul austriac este și un eșec diplomatic al președintelui Iohannis care afirma în trecut că nu se va pune problema aplicării unei astfel de măsuri. Iată că lucrurile nu stau așa.

Eu, personal, am avut mai multe demersuri în plan european și către autoritățile din Austria, în perioada în care s-a discutat despre această propunere. În acest sens am făcut apel către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, precum și către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să intervină în acest caz în care cetățenii români sunt discriminați. De asemenea, am adresat o scrisoare cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, prin care am solicitat să retragă acest proiect de lege, dar și președinților consiliilor Federal și National din Austria” susține Răzvan Popa.

Comisia Europeană a transmis la începutul lunii mai că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci. Austria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii chiar înaintea României, în ultima jumătate a anului 2018. 

Mulţi lucrători străini din Austria se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac de dreaptaDacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari. Politica guvernului de la Viena îi va afecta în special pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE, inclusiv România. De exemplu, cetățenii ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro. În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

 

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version