U.E.

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă:”Comisia trebuie să sprijine eforturile în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice”

Published

on

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European şi liderul delegaţiei social-democraţilor români a adresat o întrebare Comisiei Europene privind cercetările în ceea ce privește aerosolii și schimbările climatice. Europarlamentarul social democrat dorește să știe cum sprijină Comisia eforturile în domeniu, pentru ca rezultatele acestor cercetări să poată fi folosite în lupta împotriva schimbărilor climatice.

“Aerosolii sunt particule fine care se găsesc în atmosferă și care au atât surse naturale – erupțiile vulcanice și furtunile de praf, cât și surse antropice – gazele de eșapament, industria sau arderea biomasei. Cercetătorii susțin că aerosolii produși de activitatea umană contribuie la atenuarea consecințelor gazelor cu efect de seră și joacă un rol important și prin modul în care influențează vânturile și curenții oceanici. Dacă în deceniile viitoare emisiile de aerosoli ar scădea, acest lucru ar putea duce la o accelerare a încălzirii climatice, tocmai pentru că ei generează o scădere a temperaturii. Cercetările viitoare asupra modului în care aerosolii influențează climatul și calea ploilor se vor dovedi hotărâtoare în prezicerea pe termen lung a efectelor schimbărilor climatice”, se arată în argumentarea eurodeputatului social democrat.

În răspunsul primit de Viorica Dăncilă, Comisia subliniază că este conștientă de cercetarea referitoare la diferitele tipuri de aerosoli care afectează sistemul climatic prin efectele lor de încălzire și de răcire, precum și de contribuția acesteia la schimbările climatice, motiv pentru care Comisia sprijină cercetarea în acest domeniu prin intermediul celui de al 7-lea program-cadru și finanțează o serie de proiecte privind impactul climatic al aerosolilor. Acest tip de cercetare va continua în cadrul noului program-cadru Orizont 2020, cu o cerere de propuneri lansată în 2015, de exemplu, privind „Îmbunătățirea calității aerului și reducerea amprentei de carbon a orașelor europene”. De asemenea, Centrul Comun de Cercetare oferă sprijin științific pentru evaluarea integrată a negrului de fum și a metanului din cadrul Programului pentru mediu al ONU, iar Comisia este partener în Coaliția pentru climă și aer nepoluat în scopul reducerii poluanților cu ciclu de viață scurt cu efect nociv asupra climei.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version