Ramona Mănescu

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): Comunitatea internațională trebuie să recunoască urgența criminalizării războiului cibernetic

Published

on

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Yemen, Libia şi Egipt au rupt relaţiile lor diplomatice cu Qatarul şi au decis să-şi închidă spaţiul aerian și fontierele terestre, motivând că statul Qatar oferă sprijin militanţilor islamici şi ar avea legături cu Iranul.

Hackerii ruși s-ar afla la originea unui atac informatic împotriva agenției oficiale de presă a Qatarului survenit la sfârșitul lunii mai, acesta fiind motivul reaprinderii tensiunilor în regiune. Autoritățile qatareze au afirmat că au fost victimele unor ”hackeri” care au publicat pe site-ul agenției declarații false atribuite emirului, șeicului Tamim ben Hamad Al-Thani. Potrivit unor anchetatori americani citați de CNN, Moscova se află în spatele acestei piratări, scopul fiind să provoace divizări între SUA și aliații lor. 

Dacă acest lucru va fi confirmat ”putem spune cu toții că este pentru prima dată în istorie când un atac cibernetic, combinat cu știri false, creează o adevărată criză regională”, consideră europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE).

”Viitorul țărilor din Golf este împreună, cooperând ca o alianță puternică și reprezentând un partener de încredere atât pentru SUA, cât și pentru UE. Toată lumea are nevoie de o alianță puternică a țărilor arabe din zona Golfului, de la cetățenii din regiune până la țările din vecinătate.

De asemenea, este timpul ca ONU să intervină și să abordeze problema actorilor de stat acuzați de sponsorizarea terorismului. Acest lucru nu se poate limita la o singură țară și trebuie să acopere toate acuzațiile care plutesc în jurul acestui subiect.

În cele din urmă, dar poate cel mai important, este timpul ca în comunitatea internațională să se recunoască urgența criminalizării războiului cibernetic, a terorismului cibernetic și a criminalității cibernetice, astfel încât să poată fi urmărite penal de o manieră credibilă. Țările care blochează încă acest proces trebuie să înțeleagă ca nimeni și nimic nu este în afara pericolului atunci când vorbim despre amenințările cibernetice și orice agresor poate deveni victima la rândul său.”, a scris europarlamentarul, într-o postare pe site-ul său. 

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version