U.E.

Irlanda solicită revizuirea acordului comercial UE-Israel și recunoașterea unui stat palestinian

Published

on

© European Union, 2023

Irlanda încearcă să obțină sprijinul celorlalte state membre ale UE pentru o revizuire a acordului comercial UE-Israel și discută, de asemenea, posibilitatea ca un grup de țări să recunoască împreună Palestina, a declarat premierul Leo Varadkar, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Varadkar a făcut aceste declarații la încheierea summitului european de la Bruxelles, unde a existat o discuție între lideri, dar fără concluzii agreate, cu privire la conflictul din Gaza.

„Discutăm despre diferite lucruri pe care le-am putea face. CIJ [procesul intentat Curții Internaționale de Justiție de către Africa de Sud, în care se invocă genocidul împotriva Israelului] este unul dintre acestea. CIJ este pe ordinea de zi, și știu că acest lucru primește o atenție foarte mare în Irlanda. Ca să fiu sincer, nu există nimeni aici, printre cele 27 de state membre, care să creadă că un proces care va fi judecat peste trei sau patru ani va salva vieți palestiniene sau va împiedica rănirea unor palestinieni. Sunt alte acțiuni pe care trebuie să le întreprindem. Mult mai sus pe listă ar fi o revizuire a acordului UE-Israel. Relațiile UE-Israel se bazează pe un acord care are o clauză privind drepturile omului și mulți dintre noi credem că Israelul ar putea încălca această clauză, iar acesta este un lucru despre care vorbim”, a declarat premierul irlandez.

„Un alt lucru despre care discutăm este posibilitatea recunoașterii – posibilitatea ca un număr de state UE care acționează împreună pentru a recunoaște Palestina să permită o negociere mai echitabilă după ce războiul din Gaza se va încheia”, a mai precizat acesta.

Varadkar a mai spus că s-a pronunțat împotriva unei eventuale suspendări a finanțării UE pentru agenția ONU pentru refugiații din Palestina (UNRWA), după ce mai multe țări, printre care SUA și Germania, au oprit finanțarea agenției din cauza acuzațiilor potrivit cărora o parte din personalul UNWRA ar fi fost implicat în atacurile Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie. ONU investighează în prezent aceste acuzații.

„Deși suntem îngroziți de ideea și de acuzațiile potrivit cărora personalul agenției ar fi fost implicat într-un atac terorist bestial împotriva Israelului pe 7 octombrie, acest lucru nu justifică în sine suspendarea finanțării UNWRA, nici din partea Irlandei, nici din partea Uniunii Europene”, a declarat Varadkar.

Cu toate acestea, el a precizat că Comisia Europeană își revizuiește finanțarea și a recunoscut că nu este sigur că plățile care urmau să fie făcute luna aceasta către agenția pentru refugiați vor fi efectuate.

„Președinta Comisiei a precizat foarte clar că următoarea plată trebuie făcută în februarie și că este foarte posibil ca această plată să fie efectuată – că nu există o înghețare a finanțării UE. Dar vor dori asigurări din partea ONU că se face tot posibilul pentru a se garanta că, în cazul în care ar fi existat personal al agenției ONU implicat, acesta este rezolvat”, a explicat premierul Irlandei.

Întrebat dacă plățile viitoare ale UE nu sunt puse sub semnul întrebării, Varadkar a spus: „Poziția este că UE nu își suspendă finanțarea pentru UNWRA, dar o revizuiește. Iar această decizie va fi luată până la sfârșitul lunii februarie. Dar aș fi încrezător că se va lua decizia de a continua această finanțare”.

Liderii UE nu au urmărit să ajungă la un acord asupra unor concluzii scrise, din cauza diviziunilor privind Gaza, dar au discutat îndelung despre această problemă, a adăugat premierul irlandez.

El a adăugat că Irlanda trebuie să înțeleagă faptul că alte țări UE – menționând Germania și Austria – privesc chestiunile legate de Israel într-un mod diferit din cauza istoriei lor. Alte țări care, a subliniat el, au asistat la atacuri din partea aliaților islamiști ai Hamas au, de asemenea, o perspectivă diferită. „Trebuie doar să fim înțelegători în această privință”, a continuat Varadkar.

Click to comment

Trending

Exit mobile version