U.E.

Kiev: Liderii UE participă la un summit cu președintele Ucrainei

Published

on

Liderii Uniunii Europene participă, luni, la un summit cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, la Kiev, pentru a discuta despre acordul de încetare a focului de la Minsk, din februarie, precum și despre măsurile pentru încheierea conflictului din estul Ucrainei, relatează RFE/RL, conform Gandul.info.

La summit vor participa preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a anunţat că nu va putea fi prezentă, din cauza unui angajament cu secretarul general al ONU, potrivit agenţiei Interfax Ucraina.

Armistiţiul din februarie a condus la o scădere a violenţelor, dar forţele ucrainene şi rebelii separatişti reclamă în mod frecvent încălcări ale acordului.

Summitul UE-Ucraina este primul de la semnarea Acordului de Asociere, anul trecut, după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Liderii UE ar urma să discute cererea lui Poroşenko de a trimite trupe europene de menţinere a păcii pentru a monitoriza implementarea acordului de încetare a focului, precum şi starea reformelor economice şi politice din Ucraina, informează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Un oficial european a declarat duminică pentru AFP că Bruxellesul a primit cererea Kievului privind trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina. “Studiem aceste propuneri în detaliu”, a afirmat el, adăugând că UE nu vede “niciun motiv” pentru a înlocui observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în prezent armistiţiul.

Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morţi începând din aprilie 2014.

Acest summit are loc într-un moment dificil în care comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn a declarat recent că Uniunea Europeană nu se va extinde în următorii zece ani. Totodată, vicepreședintele Grupului PPE, polonezul Jacek Saryusz-Wolski a declarat recent că “Aspirațiile ucrainene necesită sprijinite, inclusiv prin acțiuni imediate care urmăresc să ajute Ucraina în redobândirea controlului asupra întreg teritoriului și granițelor sale. Acest sprijin ar trebui să conțină o strategie mai complexă care să vizeze sprijin financiar și un regim de liberalizare a vizelor”.

 

 

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version