INTERNAȚIONAL

Planul presedintilor: Uniunea Bancara clocoteste!

Published

on

Se preconizeaza ca ziua de miercuri si discursul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, despre „Starea Uniunii” vor avea un impact decisiv asupra evolutiilor din zona euro si din intreaga Uniune Europeana.

Intre timp a explodat discursul lui Mario Draghi prin propunerea discutata in Parlamentul European saptamana trecuta – un program de rascumparare a datoriilor printr-un ajutor nelimitat si fara rezerve! In luna septembrie se va da batalia propunerilor, in ciuda lipsei de reactie si de strategii de pana acum.

Planul pregatit de Comisia Europeana, ale carei idei de baza au fost promovate in discursurile presedintelui Barosso pare sa fie testul de foc, cu atat mai mult cu cat aduce in discutie controversata Uniune Bancara.

Prin Uniunea Bancara se urmareste o supraveghere europeana a bancilor ceea ce presupune ca autoritatile de supraveghere nationale sa cedeze o parte din suveranitatea lor. Aceasta sarcina va putea fi atribuita Bancii Centrale Europene, iar Germania sustine candidatura. Totusi exista si recenta infiintata Autoriatea Bancara Europeana strans legata de Comisia Europeana considerata un candidat natural pentru acest rol.

Acest plan de creare a unui mecanism unic de supervizare bancara, ale carui principii au fost trasate la Summitul European din luna iunie, va fi prezentat de catre Comisarul European pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, tot in faimoasa zi de miercuri ( 12 septembrie).

Uniunea Bancara nu se rezuma numai la elementul de supervizare bancara ci include si alte elemente, precum : asigurarea publica europeana comuna si schema de solutionare cu fonduri aferente, astfel incat o autoritate la nivel european sa se ocupe exclusiv de falimente pentru a se evita folosirea banilor contribuabililor in finantarea bancilor cu problema.

Uniunea Fiscala nu lipseste de pe masa, mutualizarea datoriei fiind si ea pe ordinea de “saptamana”, mai ales in conditiile in care se asteapta o decizie a Curtii Constitutionale a Germaniei cu privirea la Trataul Fiscal. Daca vor sustine sau nu acest Tratat sau vor impune masuri limitative precum un amendament care sa ofera Parlamentului drept de veto asupra acordarii de ajutoare sunt doar cateva scenarii ce pot sa survina dupa acceasi zi de miercuri.

Ceea ce stim deja este ca Uniunea Fiscala dorita de Comisia Europeana se bazeaza in special pe masura analizarii bugetelor nationale, inainte ca acestea sa fie aprobate de Parlament, avand puterea de a recomanda revizuiri la proiectele de buget. Pe de alta parte, poate deveni realitate printr-un lobby intens al Germaniei, acelasi lobby care a determinat majoritatea statelor europene sa semneze Tratatul Fiscal. Cu problemele interne cu greu se va realiza, iar fara euro-obligatiuni, pe termen lung nu va fi un proiect fezabil, dupa cum declara Mario Draghi, presedintele BCE.

Viziunea Bancii Centrale Europene completeaza lista de instrumente din cadrul Uniunii Bancare si sustine ca obiective suplimentare o ruptura dintre  “banci si suverani” si o contributie trans-bancara sau o taxa pe tranzactiile financiare decisa la nivel national ce ar putea, considera BCE, sa elimine distorsiunile concurentiale.

In tumultul din aceasta saptamana putini vor fi cei care vor avea ragazul sa mai puna si intrebari. Multa informatie de asimilat si analizat si prea putina reactie.

Totusi, ma intreb in avans, ce va insemna aceasta Uniune Bancara a zonei euro pentru piata fianciara unica, in special pentru tarile europene ce nu au aderat deja la moneda unica?

Probabil foarte multe state vor fi sensibilizate de discursul presedintelui Barosso si se vor alatura mecanismului, chiar inainte de a-l intelege si in ciuda dificultatilor monedei euro.

Va ramane Londra ultimul bastion fiind si cel mai mare centru financiar al Europei?

Anul 2012 poate fi denumit anul polemicii transferului de suveranitate, o problematica care si dupa ce va fi depasita va creea dezbateri si opinii. Evitarea opiniei publice, prin construirea unei uniuni bancare cu ajutorul  competentelor existente, seamana cu intrarea pe usa din spate atat de necesara avand in vedere nivelul crescut al euroscepticismului.

O Uniune Bancara va fi pusa in aplicare cu multa probabilitate, fiind singura solutie de a salva sistemul bancar din zona euro, dar mizele politice sunt destul de mari si o gestionare defectuoasa a planului va dezvalui un rezultat nu tocmai scontat.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Click to comment

Trending

Exit mobile version