NEWS

Marea Britanie va începe lucrul la propriul sistem de navigaţie prin satelit pentru a rivaliza cu Galileo al Uniunii Europene

Published

on

Marea Britanie va începe lucrul la propiul sistem de navigaţie prin satelit pentru a rivaliza cu Galileo al Uniunii Europene, deoarece accesul ţării la informaţii ar putea fi restricţionat după Brexit, potrivit The Telegraph.

Foto: ESA

Galileo, un program în valoare de 10 miliarde de euro dezvoltat de UE, este rivalul Global Positioning System al Statelor Unite. 

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a aprobat 100 de milioane de lire sterline pentru cercetarea unui sistem de navigaţie prin satelit post-Brexit, iar un anunţ oficial va fi făcut săptămâna viitoare, potrivit publicaţiei.

Comisia Europeană a început să excludă Marea Britanie şi companiile ei din colaborarea pentru Galileo, înainte ca ţara să părăsească UE în martie 2019.

Galileo a fost comandat în 2003 şi va fi finalizat în 2020. În 2016 a lansat primele servicii. Un expert a estimat că Marea Britanie ar trebui să cheltuiască până la 3 miliarde de lire sterline pentru a putea construi un sistem rival.

UE a spus că Marea Britanie va putea continua să folosească semnalul liber al Galileo, însă armatei britanice i-ar putea fi restricţionat accesul la versiunea codată când satelitul va deveni operaţional.

Marea Britanie a transmis că va continua cu planurile sale de dezvoltare a unui sistem propriu şi că, dacă UE continuă să insiste că îi va interzice accesul la elemente ale proiectului, va cere restituirea unei sume de până la 1 miliard de lire sterline pentru munca depusă la implementarea Galileo.

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version