POLITICĂ

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre cazul Skripal: Este important să dăm un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie

Published

on

Este foarte important ca România, în cadrul Uniunii Europene, să dea „un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales în contextul discuţiilor despre Brexit”, în ceea ce priveşte reacţia la otrăvirea, pe teritoriul Regatului Unit, a fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, conform Agerpres.

El a vorbit despre acest caz în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul lituanian Linas Linkevicius.

Foto: MAE

„Am discutat aceste chestiuni care au fost dezbătute la Consiliul European şi unde se doreşte la nivelul UE să fie o poziţie echilibrată şi coerentă din partea tuturor ţărilor membre. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este foarte important, dar şi mai important este să dăm un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales în contextul discuţiilor despre Brexit”, a afirmat şeful diplomaţiei române. Meleşcanu a subliniat că ţara noastră susţine colaborarea pe teme de apărare cu Marea Britanie şi după Brexit.

Într-o declarație comună privind atacul cu agent neurotoxc, șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au căzut ”de acord cu evaluarea guvernului Regatului Unit că este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă și că nu există nicio explicație alternativă plauzibilă”. Mai mult, la finalul reuniunii Consiliului European de vineri la care liderii europeni au avertizat Rusia cu consecințe, Angela Merkel și Emmanuel Macron au precizat că Berlinul și Parisul vor lua măsuri rapide și coordonate împotriva Rusiei ca răspuns la otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal din Salisbury.

Citiți și Germania și Franța dau tonul unor acțiuni diplomatice europene împotriva Rusiei după ”cazul Skripal”. Ce a anunțat România prin președintele Klaus Iohannis

„Statele membre se vor coordona cu privire la consecințele care trebuie luate în lumina răspunsurilor furnizate de autoritățile ruse”, au transmis lideriio primă decizie în acest sens fiind rechemarea ambasadorului UE la Moscova pentru consultări.

„Pași suplimentari sunt așteptați încă de luni, la nivel național”, a precizat și Donald Tusk, șeful Consiliului European, în contextul în care presa internațională precizează că cel puțin zece țări UE vor decide să expulzeze diplomați ruși.

Potrivit Financial Times, zece state, printre care și Franța, Polonia, dar și țările baltice iau în calcul rechemarea ambasadorilor la Moscova sau expulzarea unor diplomați ruși ca formă de solidaritate cu Marea Britanie.

Londra a decis, încă din data de 14 martie, expulzarea a 23 de diplomați ruși.

Cazul Skripal relevă un caracter recidivist al tensiunilor existente de patru ani între Occident și Moscova, ca urmare a ingerințelor Kremlinului în alegerile prezidențiale din SUA și alte scrutinuri occidentale, acțiunilor de sprijinire a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a provocărilor militare din zonele Mării Baltice și Mării Negre, precedate de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a sprijinului arătat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, cele din urmă fiind catalogate demonstrații ale agresivității ruse în vecinătatea UE și NATO.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version