U.E.

Ministrul ungar de externe, vizită surpriză la Minsk: Belarusul trebuie să facă tot posibilul pentru evitarea escaladării războiului din Ucraina

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Belarus, principalul aliat al Rusiei în războiul declanșat de aceasta din urmă împotriva Ucrainei, trebuie să facă tot posibilul pentru a se ajunge la pace, a susținut luni, la Minsk, ministrul ungar de externe,  Peter Szijjarto, aflat într-o vizită surpriză în capitala belarusă, anunță EFE, citat de Agerpres.

Ungaria ”resimte în fiecare zi consecinţele războiului din Ucraina” şi ”i-am cerut colegului meu belarus ca Belarusul să facă tot posibilul pentru obţinerea păcii şi evitarea escaladării” conflictului, a spus Peter Szijjarto la o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Serghei Aleinik.

Oficialul de la Budapesta a deplâns că ”numărul morților crește constant” pe frontul din Ucraina și a insistat că această statistică tristă se va schimba doar dacă ”se pune capăt războiului”, fapt ce poate fi obținut ”dacă se anunță o încetare a focului, dacă încep tratativele de pace”.

”Dorim să ne adresăm încă o dată întregii comunităţi internaţionale: să ne concentrăm atenţia pe cum să obţinem pacea în Ucraina”, a insistat ministrul ungar, îndemnând la ”evitarea oricărui pas care să conducă la o escaladare a războiului” şi amintind că Ungaria nu furnizează arme Ucrainei, dar oferă ”un ajutor umanitar semnificativ persoanelor care trec prin această situaţie dificilă”.

Ungaria este cunoscută pentru poziția sa pe contrasens în Uniunea Europeană când vine vorba de sprijinirea Ucrainei.

Recent, Budapesta și-a atras critici din partea Kievului ca urmare a declarațiilor controversate ale premierul Viktor Orban, care a spus că războiul s-ar putea încheia dacă SUA ar pune capăt furnizării de arme către Ucraina.

Prim-ministrul ungar ”demonstrează o desconsiderare patologică față de Ucraina și poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse”, a reacționat MAE ucrainean, acuzându-l pe liderul de la Budapesta de ”miopie politică”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version