NATO

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a încurajat miercuri administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională și ca un sediu multi-regional pentru investiții, nu doar local.

Geoană, fost ministru de externe al României și fost ambasador în SUA, a participat miercuri, cu o intervenție video, la Forumul Economic SUA-România: de la securitate la prosperitate, organizat de AmCham Romania, cu sprijinul Ambasadei SUA la București și Aspen Institute Romania.

“Trăim cel mai bun an din istoria parteneriatului strategic româno-american și nu ne vom opri aici. Următoarea etapă a acestuia va pune inovația pe primul loc, ideile îndrăznețe și va aduce împreună comunitățile noastre. Încurajez atât Bucureștiul, cât și Washingtonul, să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională: o națiune pro-americană, aflată într-o locație ideală pentru a oferi acces omnidirecțional pe piața europeană, pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei și a ancora Republica Moldova și Georgia în Vest; o platformă către Balcani, Caucaz și Orientul Mijlociu”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

AmCham Romania a organizat la București Forumul Economic SUA – România: de la Securitate la Prosperitate, un dialog bilateral la nivel înalt dedicat agendei de cooperare economică bilaterală.

Oficiali americani din partea Departamentului de Stat și Departamentului pentru Comerț, alături de oficiali români, din partea Parlamentului și Guvernului României au reiterat angajamentul ambelor părți pentru intensificarea investițiilor și schimburilor comerciale dintre România și SUA.

Au participat la Forum, din partea administrației americane, Adjunctul Secretarului pentru Comerț, Don Graves și Subsecretarul de Stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu în cadrul Departamentului de Stat, Jose Fernandez, împreună cu David Muniz, Charge D’Affaires al SUA în România. Din partea statului român, au susținut alocuțiuni din partea Guvernului României, Vicepremierul Sorin Grindeanu și din partea Senatului României, Președintele Interimar Alina Gorghiu. Dat fiind că Parteneriatul Strategic România -SUA este ancorat în cooperarea în domeniul apărării, care va rămâne o dimensiune strategică pe termen lung, Secretarul Adjunct al NATO, Mircea Geoană a avut o intervenție pentru a prezenta perspectiva asupra securității în regiune.

Click to comment

Trending

Exit mobile version