NATO

Pavilionul administrativ al Institutului Cantacuzino – un proiect sustenabil marca Ubitech Construcții. Rolul digitalizării și tehnologizării în atingerea sustenabilității

Published

on

© Ubitech Construcții

Având în vedere schimbările rapide ale societății în raport cu clima, mediul, resursele, precum și calitatea vieții, în ansamblu, sustenabilitatea a trecut de la ideal la esențial, devenind o necesitate care se reflectă în grija tot mai mare a oamenilor pentru mediul înconjurător, care aduce schimbări de paradigmă în toate sectoarele: social, economic și business, se arată într-un comunicat al companiei Ubitech Construcții, remis CaleaEuropeană.ro

Din perspectiva construcțiilor, clienții Ubitech Construcții din domeniul public și privat emit cerințe operaționale și funcționale încă din faza transmiterii temei de proiectare și formulează obiectivele de performanță pe care le doresc atinse în exploatare, precum eficiența energetică, impact minim de carbon, costuri reduse de mentenanță și un nivel ridicat pentru bunăstarea ocupanților.

„Pentru a realiza construcții sustenabile se impune o bună coordonare și colaborare între specialități astfel încât, toate părțile implicate, de la proiectant și până la executant, să țină cont de mai mulți factori precum întrebuințarea pe care o va avea viitoarea construcție, care vor fi modalitățile de întreținere pe toată durata de ei viață, cum se va pune în operă procesul de execuție al lucrărilor, ce materiale de construcție, sisteme și echipamente pot lua în considerare, astfel încât, prin soluțiile propuse să se contribuie la reducerea emisiilor de CO2 , să se asigure eficiența energetică, să ofere confort utilizatorilor și să aibă un impact cât mai puțin invaziv asupra mediului înconjurător”, se arată în comunicatul citat. 

Unul dintre obiectivele companiei Ubitech Construcții este realizarea construcțiilor sustenabile care să contribuie la obiectivele comune ale ONU, adoptate în cadrul Summit-ului COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice. Proiectarea și execuția unei construcții trebuie să atingă, asemenea unui microsistem independent atât cerințe ale sustenabilității în raport cu consumul de energie, impactul asupra mediului, cât și siguranța în exploatare și bunăstarea pe perioade de la 50 la 100 de ani și câteodată chiar mai mult.

Potrivit companiei, utilizarea tehnologiilor moderne și adoptarea metodologiei de lucru BIM sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate în Ubitech Construcții: „Credem că reprezintă o condiție necesară, aplicabilă la nivelul întregului domeniu al construcțiilor, care este unul extrem de complex”. 

© Ubitech Construcții

Pentru Ubitech Construcții , platforma BIM360 a reprezentat instrumentul necesar de unificare a stakeholder-ilor în jurul proiectului, deoarece, prin lucrul în Common Data Enviroment (cunoscut sub acronimul de CDE), procesele, datele, hârtia, rolurile și versiunile proiectului sunt transpuse și stocate în format digital, într-un spațiu comun de lucru, care dă trasabilitate si transparență proiectului, în orice fază a procesului design & build.

„Această metodă de lucru permite modelului informațional 3D BIM să devină un model Digital Twin, care are inserate informații reale. Utilizarea modelul informațional în CDE ne-a permis creșterea calității proiectelor și eficientizarea resurselor. La acest moment, putem estima o reducere de timp de aproximativ 50% în multe din procesele specifice activității de proiectare. Eficiență de timp am înregistrat și în etapa de executie, prin reducerea cu până la 30% a timpilor de realizare a verificărilor de calitate, SSM, comunicării cu echipele din șantier și pentru degenerarea documentelor conexe”, informează compania. 

© Ubitech Construcții

Potrivit companiei, având în vedere că obiectivele de sustenabilitate trebuie menținute pe toată durata de viață și de exploatare a clădirii, modelul 3D BIM complet al proiectării și execuției clădirii se va dovedi de „o valoare foarte mare în faza de exploatare, întrucât asupra acestuia se pot aplica soluții avansate de facility management și colectare de informații relevante pentru analize BIG DATA”. 

Ubitech Construcții contribuie la reducerea consumului de gaze și a emisiilor de CO2 prin soluțiile sustenabile pe care le implementează în proiecte și are grijă ca sistemele și materialele puse în operă să nu fie de tip poluant, să nu degaje emisii sau radiații nocive în mediu, să nu aibă efecte adverse asupra sănătății utilizatorilor și să permită o exploatare facilă.

Acolo unde tema de proiectare permite, Ubitech Construcții  utilizează energia panourilor solare și asigură încălzirea prin pompe de căldură și protejează mediul înconjurător prin stațiile separatoare de hidrocarburi. Prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie se creşte eficienţa energetica, se  îmbunătăţeste  calităţii aerului şi se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. 

Pavilionul administrativ din cadrul Institutului Cantacuzino, unul dintre proiectele sustenabile marca Ubitech Construcții

Pavilionul administrativ din cadrul Institutului Cantacuzino va beneficia de un sistem de fațadă ventilată cu adevărat spectaculoasă, cu un design ultra modern. Printre principalele avantaje ale acestui sistem întâlnim transferul redus de căldură și condens, izolare termică, izolare fonică, protecție împotriva infiltrațiilor, cât și ventilația naturală a pereților. Mai mult, panourile solare montate pe terasa Institutului Cantacuzino folosesc energie regenerabilă pentru prepararea agentului termic și a apei calde menajere.

Proiectul amintit mai sus se referă la lucrările necesare în vederea asigurării condiţiilor optime de desfăşurare a activităţilor specifice personalului Institutului Naţional de Cercetare-dezvoltare medicomilitară Cantacuzino. Clădirea va găzdui funcţiunea de pavilion administrativ și va asigura toate cerinţele de desfăşurare a activităţilor administrative. 

Produsele și materialele nu sunt de tip poluant, nu degajă emisii sau radiații nocive în mediu, cu efecte adverse asupra sănătății utilizatorilor, fiind stabile fizico-chimic. Construcția nu va afecta în mod negativ mediul înconjurător, iar plantațiile importante existente pe teren nu vor fi afectate de lucrările de intervenție. Deșeurile  menajere și deșeurile rezultate în urma construirii vor fi colectate în recipiente omologate și evacuate periodic de o societate comercială specializată, pe baza de contract, atunci când va fi cazul. 

Clădirea va dispune de ventilare mecanică controlată dublu flux cu recuperare de căldură pentru zona de birouri, spații administrative, camere de odihnă, etc. Toate încăperile vor fi ventilate în suprapresiune, debitul de aer introdus va fi mai mare cu 10% față de debitul de aer evacuat. Centrala de tratare a aerului precum și chiller-ul se vor poziționa pe terasa clădirii, pe structuri metalice dedicate, la o înălțime de minim 50 de cm de nivelul terasei, astfel încât să se reducă riscul de acoperire cu zăpadă.

© Ubitech Construcții

Prepararea apei calde menajere se va realiza prin utilizarea unui boiler bivalent având o capacitate de 1500 litri, care utilizează atât agentul termic preparat de cazane cât și un sistem de panouri solare cu tuburi vidate montate pe terasă. Panourile solare vor fi dotate cu sisteme automate de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, iar sistemul de panouri solare va servi ca aport la preparare agent termic pentru încălzirea apei calde menajere.

Echipa Ubitech Construcții aplică cu rigoare conceptul BIM în toate proiectele, pentru că este un instrument complex și momentan singular, ce permite gestionarea unei abordări holistice a proceselor de lucru, care stau în spatele oricărei construcții sustenabile. Astfel, compania reușește să livreze proiecte de tip design & build la cele mai înalte standarde de calitate.

Click to comment

Trending

Exit mobile version