INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden, la primul discurs în Congresul SUA: America merge din nou înainte. Și nu ne putem opri acum. Suntem într-o competiție cu China și alte țări pentru a câștiga secolul al XXI-lea

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden a susținut miercuri primul său discurs într-o sesiune comună a Congresului SUA, marcând 100 de zile de la preluarea mandatului la Casa Albă, descriind imaginea unei Americi care a depăşit o serie de crize fără precedent şi a răspuns cu hotărâre la pandemia de COVID-19, vorbind despre capacitatea SUA de a transforma pericolul în posibilitate și adoptând o poziție fermă față de China.

Biden a rostit această alocuțiune în contextul unei premiere. Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, două femei au fost aşezate în spatele președintelui în cursul marelui său discurs de politică generală din Congres miercuri seară: vicepreşedinta Kamala Harris şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

În ajunul pragului simbolic al primelor 100 de zile la putere, liderul de la Casei Albe şi-a prezentat “Proiectul pentru familiile americane”, pentru o sumă totală de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

 

Descriind o “ţară în criză” la sosirea lui la putere (criză sanitară şi economică, dar şi asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie, “cel mai grav atac asupra democraţiei noastre de după Războiul Civil”), Joe Biden şi-a manifestat încrederea în viitor.

”Acum – după numai 100 de zile ale administraţiei mele – pot spune naţiunii: America merge din nou înainte. Transformând pericolul în posibilitate, criza în oportunitate, obstacolele în virtuţi”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

Pe linie de politică externă, Joe Biden a adoptat o poziţie fermă faţă de China, promiţând să menţină o prezenţă militară a SUA în regiunea indo-pacifică.

Într-un discurs în mare parte concentrat pe dosarele interne ale SUA, Joe Biden a acordat o atenţie mai mare Chinei decât altor chestiuni de politică externă.

“America merge înainte. Și nu ne putem opri acum. Suntem într-o competiție cu China și alte țări pentru a câștiga secolul al XXI-lea”, a completat el.

”China şi alte ţări se apropie rapid. Trebuie să dezvoltăm şi să stăpânim produsele şi tehnologiile viitorului”, a spus liderul de la Casa Albă la 100 de zile de la preluarea mandatului său.

Biden a identificat competiţia cu China drept cea mai mare provocare de politică externă cu care se confruntă SUA

De asemenea, liderul american a menţionat că i-a transmis preşedintelui chinez Xi Jinping că SUA vor menţine o prezenţă militară solidă în regiunea indo-pacifică, exact aşa cum Washingtonul face ”pentru NATO în Europa – nu pentru a porni un conflict, ci pentru a preveni unul”.

Joe Biden s-a referit şi la competiţia cu un alt rival geopolitic, Rusia. El a ţinut să reamintească faptul că i-a transmis clar preşedintelui rus Vladimir Putin că atacurile cibernetice şi amestecul Moscovei în alegerile din SUA vor avea consecinţe, dar a precizat că Washingtonul nu va căuta o escaladare a situaţiei.


Discursul este disponibil aici.


Perioada primelor 100 de zile de mandat a primit o însemnătate mai mare după președinția lui Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea președinte al Statelor Unite (1933-1945), care a avut atât de multe reușite în această perioadă, încât ea a devenit o bornă importantă pentru a evalua rezultatele succesorilor săi la începutul președințiilor lor. 

Click to comment

Trending

Exit mobile version