Marian-Jean Marinescu

Raportul Marinescu, aprobat: Acord în Parlamentul European privind primele sisteme europene de radionavigație prin satelit

Published

on

Parlamentul European a aprobat miercuri (603 voturi pentru, 29 împotriva si 59 de abțineri) raportul privind „Implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit” al deputatului european Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European.

Raportul propune mai multe măsuri la nivel european pentru a crește valoarea adăugată a Galileo și EGNOS, cele două programe europene de radionavigație prin satelit.

Raportorul Marinescu a insistat, potrivit unui comunicat remis redacției,  în favoarea dezvoltării pieței de aplicații bazate pe această tehnologie (GNSS – global navigation satellite system), a propus defalcarea bugetului alocat în mod corespunzător diferitelor segmente ale programelor, în vederea unui mai bun management financiar, și a accentuat importanța popularizării sistemului Galileo ca o alternativă europeană viabilă la sistemele militare străine folosite în prezent în Europa, cum ar fi GPS-ul american. Raportul subliniază și rolul esențial al bunei guvernanțe în activitatea spațială a UE și nevoia stabilirii unor obiective clare, precum și a responsabilizării tuturor părților implicate.

„Beneficiile socio-economice generate la nivel european de Galileo și EGNOS sunt estimate la o valoare totală de circa 70 de miliarde de euro în primii 20 de ani de operare. Cele două programe vor stimula dezvoltarea și inovarea și vor impulsiona creșterea economică în Europa. Se vor deschide noi oportunități de afaceri pentru dezvoltatorii de aplicații, pentru furnizorii de servicii, pentru cercetători. Principalele sectoare vizate includ cele care necesită aplicații de înaltă precizie, precum aviația, transportul terestru, agricultura”, a explicat raportorul Marian-Jean Marinescu, potrivit sursei citate.

Aplicațiile bazate pe tehnologia GNSS vor valorifica potențialul infrastructurii și al serviciilor oferite de Galileo și EGNOS. Siguranța rutieră, colectarea taxelor, managementul traficului și al parcărilor, gestionarea flotelor, serviciile de intervenție în caz de urgență, monitorizarea transporturilor de marfă, rezervările online, transportul animalelor, agricultura de precizie sunt doar câteva dintre activitățile care pot beneficia de aplicațiile bazate pe această tehnologie. „Implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit” este unul dintre primele rapoarte aprobate în legătură cu bugetul UE 2014-2020.

Galileo și EGNOS vor pune la dispoziția cetățenilor o alternativă europeană civilă la semnalul american GPS sau la cel rusesc Glonass, de care utilizatorii GNSS au depins până acum. Patru sateliți au fost deja lansați și alți 18 sunt planificați a fi lansați până la sfârșitul lui 2014. Până în 2018, obiectivul este ca infrastructura Galileo să numere 30 de sateliți.

Click to comment

Trending

Exit mobile version