ROMÂNIA

România a trimis ajutor umanitar în Liban. Ministrul Bogdan Aurescu: Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru. Nu sunteți singuri

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat sâmbătă solidaritatea și empatia profunde ale Guvernului României față de Liban și față de poporul libanez după cele două explozii care au avut loc marți la Beirut și în urma cărora peste 100 de oameni au murit, peste 5.000 de persoane au fost rănite, iar peste 300.000 au rămas fără adăpost.

Șeful diplomației române a participat sâmbătă alături de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, și de Rana Mokaddem, Ambasadorul Republicii Libaneze în România, la Baza 90 Transport Aerian, la decolarea aeronavelor cu ajutor medical destinat gestionării efectelor exploziei produse la depozitul de azotat de amoniu din Beirut, din data de 4 august 2020, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem aici pentru a exprima solidaritatea și empatia profunde ale Guvernului României față de Liban și față de poporul libanez. În urmă cu câteva zile am fost martorii unei veritabile tragedii în capitala Republicii Libaneze, Beirut. Bilanțul exploziilor a fost devastator: foarte multe vieți omenești au fost pierdute, mii de libanezi au fost răniți, sute de mii de persoane au fost afectate grav, locuințe, spitale, școli au fost distruse de suflul puternic al exploziilor.  Libanul este o țară apropiată societății românești, în care trăiește și un număr important de români, iar gândurile noastre și întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut, afectați de această tragedie. Permiteți-mi, și pe această cale, să adresez, în numele Guvernului României, condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire grabnică celor răniți în urma acestor evenimente tragice, iar cetățenilor libanezi care trăiesc în România, și care au rude rămase în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele”, a spus Bogdan Aurescu.

România a pus la dispoziție două aeronave (C-130 Hercules și C-27J Spartan) pentru transportul a opt tone de materiale medicale destinate tratamentului victimelor din Republica Liban. Acest ajutor a fost posibil datorită eforturilor agregate ale Guvernului României, ale societății civile din România și ale comunității libaneze din România. 

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Beirut va întâmpina transportul materialelor medicale la sosirea avioanelor pe teritoriul Republicii Liban, pentru a se asigura de predarea acestuia în bune condiții către autoritățile locale.

“În contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, am învățat că cel mai important lucru este solidaritatea. Și de aceea, astăzi, când Libanul și societatea libaneză au nevoie de sprijin pentru a-și reconstrui reziliența, acest ajutor, pe care astăzi îl trimitem la Beirut, este extrem de important. Mă bucur că, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență și al Ministerului Apărării Naționale, poate fi transmis astăzi acest ajutor umanitar provenit din partea comunității libanezilor din România, din partea societății civile, mediului de afaceri, precum și din partea Guvernului României. Sperăm ca echipamentele medicale să fie de folos medicilor din prima linie și să aducă alinarea necesară locuitorilor Beirutului. Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru în acest moment, și anume acela că nu sunteți singuri!”, a conchis Aurescu.

Click to comment

Trending

Exit mobile version