INTERNAȚIONAL

Rusia și Turcia, garanții păcii în Siria. Serghei Lavrov: Sper că administrația Donald Trump se va ralia acestor eforturi

Published

on

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și-a exprimat joi speranța că la acordurile cu privire la reglementarea situației din Siria se va ralia Egiptul, apoi, în etapele următoare, Arabia Saudită, Qatarul, Iordania și Irakul, informează agenția de presă TASS, conform Agerpres.

De asemenea, Lavrov și-a exprimat speranța că și SUA, în timpul președinției lui Donald Trump, se vor ralia acestor eforturi, informează agenția de presă TASS.

Aș vrea să-mi exprim speranța că atunci când Administrația lui Donald Trump își va prelua obligațiile, și ea se va ralia la aceste eforturi, privind reglementarea pașnică a situației din Siria, pentru ca noi să lucrăm împreună și în mod colectiv în aceeași direcție“, a spus șeful diplomației ruse, conform sursei citate.

Declarațiile lui Lavrov au loc în contextul în care Vladimir Putin a anunțat că Guvernul sirian și rebelii au căzut de acord asupra unui armistițiu, Rusia și Turcia fiind garanții păcii. Acordul urmează să intre în vigoare joi, la miezul nopții.

Anterior, ministrul de Externe turc Mevlüt Çavuşoğlu a anunțat joi că Ankara și Moscova intenționează să pună în aplicare un armistițiu între toate părțile implicate în conflictul din Siria înainte de Anul nou. Cu o zi înainte, însă, acesta precizase că tranziția spre pace în Siria în care este implicat președintele Bashar al-Assad este imposibilă deoarece opoziția nu îl va accepta

Planul vizează extinderea în întreaga țară a încetării focului instaurate la Alep, excluzând în același timp “grupurile teroriste”.

Acordul negociat de Ankara și Moscova are loc la o săptămână distanță după ce miniștrii de Externe ai Rusiei, Turciei și Iranului s-au întâlnit în capitala rusă pentru a discuta situația din Siria, convenind că eforturi comune pentru încetarea ostilităților sunt necesare.

Acest acord ar trebui să constituie și baza unor negocieri politice între regim și opoziție pe care Moscova și Ankara vor să le organizeze la Astana, în Kazahstan.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version