ONU

Secretarul general al ONU afirmă că părțile implicate în conflictul din Gaza „calcă în picioare” dreptul internațional

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, afirmă că părțile implicate în conflictul din Gaza „calcă în picioare” dreptul internațional și le îndeamnă să pună în aplicare o pauză umanitară imediată.

Într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Guterres a declarat că părțile aflate în conflict „ignoră dreptul internațional, calcă în picioare Convențiile de la Geneva și chiar încalcă Carta Națiunilor Unite”. El a adăugat că există o „epidemie de impunitate” în întreaga lume.

„Îmi repet apelul pentru o pauză umanitară imediată în Gaza și pentru un proces care să ducă la o pace durabilă pentru israelieni și palestinieni, bazată pe o soluție cu două state”, a spus acesta. „Este singura modalitate de a opri suferința și de a preveni o propagare care ar putea arunca întreaga regiune în flăcări.”

El a avertizat că riscul unei confruntări în toată regula cu Libanul ar fi un „dezastru total” și a îndemnat ca aceasta să fie evitată „cu orice preț”.

„Ceea ce vedem în Marea Roșie, toate acestea demonstrează că nu este suficient”, a adăugat Guterres.

Șeful ONU a subliniat importanța abordării situației umanitare din Gaza, a încheierii unui armistițiu și a eliberării ostaticilor.

„Dar trebuie să ajungem, o dată pentru totdeauna, la un angajament total al comunității internaționale pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, ca bază pentru un Orient Mijlociu stabil și pașnic, în beneficiul tuturor”, a mai spus acesta.

În prezent, Israelul se confruntă cu un proces de genocid intentat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție din cauza acțiunilor sale din Gaza, descrise în mod repetat de ONU ca fiind o încălcare a normelor internaționale. Cu toate acestea, Tel Aviv neagă acuzațiile de genocid, susținând că încearcă doar să își protejeze propriul popor.

Israelul a lansat un asalt militar neîncetat asupra Fâșiei Gaza după un atac transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, care, potrivit Tel Avivului, a ucis aproximativ 1 200 de persoane.

În timpul campaniei militare a Israelului, cel puțin 24.448 de palestinieni au fost uciși și alți 61.504 au fost răniți. Majoritatea victimelor au fost copii și femei.

Potrivit ONU, 85% din populația din Gaza este deja strămutată în interiorul țării, pe fondul penuriei acute de alimente, apă potabilă și medicamente.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version