U.E.

Șeful politicii externe a UE speră că omologul rus Sergey Lavrov va participa la Conferința privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare la conflictul din Siria

Published

on

© EEAS/Twitter

Șeful politicii externe a UE speră că omologul rus Sergey Lavrov va participa la Conferința de la Bruxelles, de la finele lunii iunie, privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare la conflictul din Siria, ținând cont de implicarea Rusiei în susținerea președintelui Bashar al-Assad.

Potrivit unui comunicat, Înaltul reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell a susținut marți, 16 iunie, o conferință video cu ministrul de externe al Federației Ruse, Sergey Lavrov în care au discutat relațiile bilaterale UE-Rusia, precum și o serie de probleme regionale și internaționale presante, vizând stabilitatea în Orientul Mijlociu și Nordul Africii și implementarea acordurilor de la Minsk în privința Ucrainei. 

Cu acest prilej, Înaltul Reprezentant Borrell și-a exprimat speranța că ministrul de externe Lavrov va participa la cea de-a patra Conferință de la Bruxelles cu privire la Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii, care va oferi ocazia de a reuni toți actorii relevanți pentru a aborda în mod eficace situația actuală, pentru a oferi sprijin continuu eforturilor ONU de identificare a unei soluții politice cuprinzătoare la conflictul din Siria, pentru a mobiliza sprijinul financiar necesar pentru această țară și țările învecinate care găzduiesc refugiați sirieni, precum și pentru a continua și aprofunda dialogul cu societatea civilă.

La începutul celui de al 10-lea an de conflict, situația din Siria și din regiune rămâne extrem de critică: situația umanitară dezastruoasă, marcată de existența a milioane de sirieni strămutați în interiorul țării și care au căutat refugiu în țările învecinate cu Siria, este în prezent agravată și mai mult de consecințele pandemiei de COVID-19.

Evenimentul se va desfășura la 30 iunie 2020, va fi coprezidată de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite (ONU). Având în vedere măsurile de distanțare socială necesare, conferința se va desfășura într-un format virtual.

De asemenea, în ceea ce privește relațiile cu Iranul, cei doi demnitari au convenit că păstrarea Planului comun de acțiune (acordul nuclear) rămâne o prioritate. Înaltul Reprezentant a subliniat că unitatea dintre participanții rămași este crucială pentru a continua activitatea semnatarilor în vederea abordării atât a problemelor nucleare, cât și a celor legate de sancțiuni, dar și pentru a reveni la o implementare completă a acordului.

Referitor la Libia, Înaltul Reprezentant Borrell a reiterat necesitatea ca toate părțile să convină rapid asupra unui acord de încetare a focului în cadrul 5 + 5. În paralel, părțile, cu sprijinul susținătorilor lor, trebuie să se angajeze constructiv în toate direcțiile dialogului intra-libian condus de ONU pentru a deschide calea către un acord politic cuprinzător, în conformitate cu parametrii conveniți la Berlin.

Nu în ultimul rând, cele două parți au abordat și  răspunsul la coronavirus, Josep Borrel subliniind faptul că acesta implică cooperarea internațională și solidaritate, în special în ceea ce privește diagnosticarea, tratamentele și un vaccin, precum și asistență pentru populațiile vulnerabile.

Click to comment

Trending

Exit mobile version