CHINA

Statele Unite suspectează China de spionaj pentru sustragerea datelor despre dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19

Published

on

Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul pentru Securitate Internă din Statele Unite pregătesc emiterea unui avertisment privind presupuse activități de spionaj ale Chinei pentru sustragerea datelor referitoare la dezvoltarea unui vaccin împotrvia coronavirus, informează Digi24.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, cele două organisme elaborează un raport care arată că hackeri și agenți de spionaj din china depun eforturi pentru a sustrage date despre cercetări din SUA privind dezvoltarea unor vaccinuri sau tratamente împotriva SARS-CoV-2.

China încearcă să obţină ”prin mijloace ilicite informaţii valoroase din sfera proprietăţii intelectuale şi date de sănătate publică despre vaccinuri, tratamente şi analize”, arată o schiță a raportului care ar urma să fie prezentat peste câteva zile.

”Reputaţia îndelungată a Chinei privind comportamentele negative în spaţiul cibernetic este bine documentată, astfel că nu ar trebui să mai fie nimeni surprins că încearcă să acceseze reţelele unor organizaţii esenţiale implicate în reacţia naţiunii la pandemia Covid-19”, afirmă Christopher Krebs, directorul Agenţiei americane pentru Securitate Cibernetică şi Infrastructură de Securitate.

Agenţia ”îşi va apăra agresiv interesele”, a avertizat oficialul american.

La începutul lunii mai, agențiile de securitate cibernetică din Regatul Unit și Statele Unite au atras atenția asupra unor atacuri cibernetice împotriva organizațiilor sanitare implicate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, ”adesea legate de agenți statali”.

Acestea făceau referire la grupurile APT (de la ”Advanced persistent threat” – Ameninţare persistentă avansată), denumire pe care o utilizează pentru a desemna actori mai sofisticaţi decât infractorii cibernetici obişnuiţi, întrucât au legături cu Rusia, China, Coreea de Nord sau Iran.

China, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a respins luni seara acuzațiile. ”China este un mare apărător al securităţii cibernetice şi o victimă a atacurilor informatice. Ne opunem ferm oricărui atac cibernetic comis de hackeri şi combatem aceste activităţi. Noi suntem în centrul cercetărilor mondiale pentru un vaccin şi un tratament contra bolii Covid-19. Este imoral să fie vizată China de zvonuri şi calomnii în absenţa probelor”, a declarat Zhao Lijan.

De altfel, Administrația Trump acuză China că a ascuns în mod intenționat severitatea crizei COVID-19 de comunitatea internațională și a petrecut timp înmagazinând resursele de import, scăzându-și, în același timp, exporturile.

”China a scăzut exporturile de obiecte de uz medical înainte să notifice Organizația Mondială a Sănătății în legătură cu situația coronavirusului, în luna ianuarie”, se arată în raport de informaţii de 4 pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA, datat 1 mai, conform unei surse din administrația de la Washington.

Există numeroase întrebări legate de transparența Chinei în primele zile ale izbucnirii focarului de SARS-CoV-2 în Wuhan, dar și dacă sistemul său autocratic se face răspunzător de minimizarea gravității situației.

Atât SUA, cât și alte țări, doresc răspunsuri cu privire la această pandemie care a afectat grav economia globală și a constat sute de mii de vieți.

În ultima zi a anului 2019, OMS a fost informată în legătură cu câteva cazuri de pneumonie de cauză necunoscută detectate în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. Autoritățile chineze au identificat un nou coronavirus (2019-nCoV) ca fiind cauza îmbolnăvirilor.

OMS a contactat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA la 3 ianuarie. Pe 10 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o serie de îndrumări provizorii pentru toate țările cu privire la modul în care se pot pregăti pentru acest virus, inclusiv modul de monitorizare a bolnavilor, testarea eșantioanelor și tratarea pacienților.

Oficialii chinezi au încercat să înăbușe avertismentele timpurii venite din partea diferiților medici și au minimalizat amenințarea focarului. 

Click to comment

Trending

Exit mobile version