COMISIA EUROPEANA

UE alocă un buget umanitar record pentru 2016: “Putem fi mândri să rămânem printre cei mai importanți donatori globali de asistență umanitară în 2016”

Published

on

Cum nevoile umanitare globale vor ajunge la un maxim istoric în 2016, Comisia Europeană își intensifică bugetul umanitar la niveluri record, anunță site-ul oficial al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a adoptat astăzi bugetul pentru ajutor umanitar pentru 2016. Cu aproape 1,1 miliarde € ca alocare inițială, acesta este cel mai mare buget umanitar al UE pentru ajutor în dezastrele provocate de om și cele naturale până în prezent. Bugetul vine ca urmare a creșterii nevoilor umanitare globale din cauza numărului tot mai mare de refugiați și persoane strămutate ca urmare a conflictelor armate, impactul tot mai mare al dezastrelor naturale, schimbările climatice și criza economică. Acordarea ajutorului și accesul la beneficiari, au devenit, de asemenea, mult mai periculoase.

“Anul viitor vom avea un buget record din cauza unui nivel foarte ridicat de nevoi umanitare. UE va continua să-și joace rolul pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili si putem fi mândri să rămânem printre cei mai importanți donatori globali de asistență umanitară în 2016. Fac apel de asemenea și la alți donatori să își intensifice angajamentele. De la criza refugiaților la impactul dezastrelor naturale, este nevoie de un răspuns global mai puternic “, a spus Christos Stylianides, comisarul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.

Ca o prioritate deosebită, Comisia Europeană va crește în 2016 finanțarea umanitară pentru educație în situații de urgență de la 1% la 4% din bugetul umanitar global al UE, atingând obiectivul stabilit al ONU.

Bugetul umanitar pe 2016 este destinat crizei refugiaților din Siria, Liban, Iordania, Turcia, Balcanii de Vest și Irak dar și altor zone de conflict, cum ar fi Sudanul de Sud și Ucraina și va aborda nevoile comunităților afectate din regiunea Sahel și bazinul Lacului Ciad. Finantarea va ajuta, de asemenea, persoanele vulnerabile din “crizele uitate”, cum ar fi persoanele strămutate din Columbia, Myanmar și Afganistan.

Delia Radovan

 

.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version