INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin le permite rușilor să călătorească în Turcia după normalizarea relațiilor celor două state

Published

on

Președintele rus a reautorizat repunerea în vânzare de către agențiile de voiaj rusești a călătoriilor spre Turcia, interzisă din noiembrie 2015, când un bombardier rusesc fusese doborât de avioane F-16 turcești în zona frontierei cu Siria, notează Politico Europe.

Putin a semnat un decret care stipulează că interdicția vânzării „de către tour-operatorii ruși pentru cetățenii ruși a programelor turistice care prevăd un sejur pe teritoriul turc a devenit caducă”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, transmite Agerpres.

Vladimir Putin anunțase recent ridicarea sancțiunilor împotriva Turciei în domeniul turistic și „normalizarea” relațiilor comerciale între cele două țări, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a pus capăt controversei diplomatice provocate de moartea pilotului rus din avionul doborât.

Rusia a reacționat prompt restabilind de la 1 ianuarie 2016 vizele pentru cetățenii turci, interzicând zborurile charter spre Turcia și vânzarea călătoriilor spre această țară de către agențiile de voiaj rusești, dând astfel o lovitură dură sectorului turismului turcesc.

Citiți și Premierul rus: Vom elimina progresiv sancțiunile împotriva Turciei 

Moscova mai adoptase un embargo împotriva importării fructelor și legumelor turcești și interzisese angajatorilor ruși să folosească muncitori turci.

Disputa diplomatică a fost rezolvată după ce președintele turc i-a trimis omologului său rus o scrisoare în care i-a cerut scuze cu privire la incidentul din noiembrie 2015. 

Reprezentantul președinției ruse a declarat că, în scrisoarea respectivă, șeful statului turc afirmă că va face tot posibilul pentru restabilirea relațiilor între Moscova și Ankara și că Turcia este pregătită să acționeze împreună cu Rusia pentru combaterea terorismului.

Click to comment

Trending

Exit mobile version