INTERNAȚIONAL

Accesul ajutorului umanitar la Alep, condiția impusă de SUA și Franța pentru viitoare discuții de pace privind Siria

Published

on

SUA și Franța au solicitat marți ca ajutorul umanitar să poată ajunge în orașul sirian Alep, pentru a putea fi luată în considerare organizarea unor noi negocieri de pace privind Siria, potrivit France Presse, informează Agerpres.

UNHCR

La polul opus, Rusia și-a menținut poziția, afirmând că nu trebuie să existen condiții pentru demararea unor astfel de discuții, pe care Națiunile Unite speră să le reia la Genevea la finalul lunii.

Ambasadoare SUA la ONU, Samantha Power, a precizat presei că negocierile trebuie redeschise în cel mai scurt timp cu putință, dar „contextul discuțiilor trebuie să fie unul corect. În privința accesului umanitar, situația se înrăutățește”, a adăugat aceasta.

Luptele între forțele guvernamentale și rebeli s-au intensificat la Alep în ultima perioadă, cele două tabere trimițând întărir pentru o ofensivă care ar putea reprezenta o modificare a confictului ce durează de 5 ani.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a expus Consiliului de Securitate situația din Siria, exprimându-și speranța pentru reluarea discuțiilor de pace la finalul lunii, semnalând că este necesară adoptarea unor măsuri care să răspundă catastrofei umanitare de la Alep, conform unor diplomați.

Nu știu cum vom putea avea discuții serioase, dacă nu există un mediu măcar puțin propice pentru acest lucru”, a precizat Alexis Lamek, ambasadorul adjunct al Franței la ONU.

Responsabilul pentru operațiuni umanitare ale ONU, Stephan O’Brian a reluat apelul pentru armistițiul de 48 de ore, iar după reuniunea cu ușile închise a Consiliului de Securitate, care a avut loc marți, el s-a declarat “încurajat” de faptul că ideea sa este susținută de către acesta.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin a respins ideea de a condiționa discuțiile de pace de accesul ajutorului umanitar în orașul Alep.

280.000 de persoane au decedat, de la începutul anului 2011, până în prezent, în Siria.

Click to comment

Trending

Exit mobile version